eDevlet
Trend

Yurt Dışında İş Fırsatları

İş yaşamı sonsuz bir umman gibi üstelik günümüzde sadece yurt içinde değil yurt dışında iş fırsatları da bulunuyor ve özellikle yeni nesil bir önceki nesile göre bu alanda çok daha cesur hareket ediyor ve sadece ülkemizde değil yurt dışında da muhtelif işler yaparak para kazanıyor. Globalleşen, sınırların ortadan kaldığı bir dünyada doğru kararlar alınarak ilerlenir ise çalışmanın çok ciddi avantajları bulunuyor.Üstelik kimi zaman kimi ülkeler yabancılara çok ciddi fırsatlar sunuyor ki bu da yurt dışında iş yapmayı çok daha cazip hale getiriyor. Bu yazıda da bu konuya ana hatları ile bakılacaktır.

Yurt Dışında Yatırım Yapma Nedenleri

Yurt dışında iş fırsatları konusunun detaylarına geçmeden önce neden insanlar yurt dışında yatırım yapmak istiyor sorusunun yanıtını vermek gerekir ise başlıca nedenleri şunlardır

  • Bu işletmenin ya da firmanın her zaman için bir B planı olmalı mantığı ile hareket eden firma sahipleri yurt içinde yaşanan krizler, dalgalanmalar, riskler noktasında yurt dışına açılacak bu riskleri en aza indirgemek istiyor.
  • Elbette yurt dışında iş yapmanın hem kısa hem uzun vadede insanlara çok ciddi bir prestiji bulunuyor ve bu prestijden yararlanılmak isteniyor
  • Gelişmekte olan ülkelerin, Arap ülkelerinin, SSCB dağılması ile kendi başına kalıp yeniden yapılanan ülkelerin farklı iş alanlarında yabancı yatırımcılara gereksinimi var ki bunu fırsat bilenler bu ülkelerde iş yaparak inşaat vb. sektörlerde çok ciddi paralar kazanılabiliyor.
  • Elbette küresel rekabet koşullarını unutmamak lazımdır
  • Hükümet politikaları bir diğer önemli olan sebeptir
  • İç piyasada yaşanan kısıtlamalar olması ise insanları doğal olarak yurt dışında iş yapmaya iter bir diğer ana nedendir.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışındaki Firmalara İş Başvuruları Nasıl Yapılır?

Yurt Dışında Yatırım Yapma Stratejisi

Yurt dışında iş yapma nedenleri için bunları ifade ettikten sonra şu noktayı da özellikle bilmekte fayda var. Yurt dışında yatırım yapmak, ülkemizde iş yapmaya benzer biçimde değildir. Dahası her ülkenin kendince bir yatırım yapma stratejisi vardır. Kimi ülkelerde yabancılar birkaç gün içinde işyeri açabilir iken kimi ülkelerde yatırım yapmanın hem prosedürleri, hem süresi oldukça uzundur. Dahası kimi ülkelerde yatırım yapabilmek için çok ciddi paralar yatırmak gerekir.

Tüm bunların yanında her ülkenin kendince bir kültürel dokusu vardır. İnsanlar yurt dışında iş yapmaya karar verdiği zaman bu dokuyu da iyi bilmelidir. Keza hukuk ve anayasa konusu da bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Yine en önemli konu olarak yatırım yapılacak olan ülkenin ekonomik koşulları da bilinmeli ve gerçekten o ülkeye yatırım yapılıp yapılmayacağına değip değmeyeceğine karar verilmeli ve sonrasında nihai adım atılmalıdır. Yani kör atış yapılmamalıdır.

Yurt Dışına Yatırım İçin Stratejik Kararlar Almak

Gelelim bir diğer önem arz eden husus firmanın yurt dışında atacağı atımlar noktasında stratejik kararlar almaya

1 – Firmanın vermesi gereken ilk karar yurtdışına açılıp açılmayacağıdır

İşte en başta sorulması gereken soru, firma gerçekten yurt dışına açılıp açılmayacağından emin olmalıdır. Bu kararı verirken de yapılacak yatırıma değer mi, neden bu adım atılmak isteniyor, karı zararı, karşısına çıkan imkanlar, şimdi ve sonrasında gelecek beklentileri yurt dışına açılıp açılmama noktasında sorulması gereken sorulardır. Buna göre nihai karar verilmelidir.

2 – Yurtdışına yatırım yapmaya karar veren firmaların bir sonraki önemli kararı en uygun pazarı seçmek olacaktır.

Diyelim ki yurt dışına firma girmeye karar verdi o zaman hangi ülkede bu işi yapması gerektiğine karar vermelidir. Burada da kendi yetenekleri, yatırım için ayırabileceği para, hangi ülkenin neye gereksinimi var ona bakmalı ve ondan sonrasında yatırımlarını yapmalıdır.

3 – Bir diğer önemli kararda bu pazarlara nasıl girileceğidir

Yurt dışı pazarlarına girmek için izlenebilecek adımlar şunlardır.

  • İhracat
  • Lisans Anlaşmaları ve Franchising
  • Anahtar teslim sözleşmeleri
  • Mülkiyeti tamamen firmaya ait üretim tesisleri
  • Montaj faaliyetleri
  • Ortak girişim
  • Birleşmeler ve şirket alımları
  • Stratejik iş ortaklığı
  • Karşılıklı ticaret

Yukarıda yer alan adımların bir tanesi ya da birkaç tanesi işin durumuna göre yapılabilir. İş kapsamı da burada belirleyici olan önemli olan faktördür.

4 – Firmanın uluslararası anlamda hangi örgütsel yapıyı seçmesi gerektiği ile karar vermesi gerekir.

En önemli olan hususlardan bir tanesi hiç kuşku yok ki hangi örgütsel yapının seçilmesi gerektiğidir. Zira özellikle ABD gibi ülkelerde iş türüne göre kurulacak olan şirket türleri farklıdır ki bu konuyu da çok iyi bilmek ve ona göre şirketi kurmak gerekir.

5 – Firmanın ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma yani uygun pazarlama karması belirlenmesi gerekir

Günümüzde çok farklı türden pazarlama türleri var ki hedef kitleye en hızlı ve doğru biçimde ulaşmak için mutlaka pazarlama noktasında en uygun yöntemleri bulmak ve uygulamak gerekiyor.

Yurt dışında iş fırsatları noktasında temel olarak söylenebilecek bunlar. Bundan sonrası tamamen size kalmış durumdadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu