eDevlet

Arap Ülkelerinde Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler

Zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olmaları nedeniyle her yıl binlerce kişi Arap ülkelerinde çalışmak için girişimlerde bulunuyor. Özellikle Türk firmalarının ağırlıklı olarak proje yönettiği Katar, Dubai, BAE gibi körfez ülkeleri ise en fazla rağbet gören ülkeler arasında yer alıyor. Günümüz dünyasında kapitalist düzenin kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte dün çöl olarak nitelendirdiğimiz bu ülkeler, sıcak paranın da etkisiyle gökdelenlerle dolu ütopik şehirlere dönüştü.

Daha çok körfez ülkeleri olmak üzere diğer Arap ülkelerindeki petrol ve doğalgaz satışlarında elde edilen yüksek paralar gelişmiş ülkelerin iştihanı kabartmış ve Arap ülkeleri kısa bir süre içinde akıl almaz bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Yaşanan bu gelişmelerle beraber yatırımlarında hızla arttığı bu ülkelerde yaşayan yerli halkın pek fazla istihdama kaynak sağlayamaması yurtdışı işçi alımını hızlandırmıştır. Dolayısıyla Arap ülkelerinde çalışmak isteyen diğer ülke vatandaşları için bu büyük bir fırsata dönüşmüştür. Peki, Arap ülkelerinde iş bulmak için neler yapılmalı? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin ve haya ettiğiniz yaşama bir adım daha yaklaşın….

Arap Ülkelerinde İş Bulmak İçin Neler Yapılmalı?

Arap Ülkelerinde İş Bulmak İçin Neler Yapılmalı
Hayatınızda yeni bir sayfa açmak ve yurtdışında çalışarak birlediğiniz hedeflere ulaşmak istiyorsanız öncelikle bu kararınızdan emin olmalısınız. Bunun için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmeli ve vereceğiniz karardan pişman olmamalısınız. Eğer tüm bunları yaptığınızı düşünüyorsanız ikici adıma geçebilirsiniz. Bu da hemen Arap ülkelerinde ki iş olanaklarını araştırmanızdır. Daha sonra gerekli girişimleri yaparak hayal ettiğiniz iş fırsatlarına ulaşabilirsiniz. Şimdi gelelim Arap ülkelerinden çalışmak için yapmanız gerekenlerin neler olduğunu açıklamaya.

Mutlaka okuyun: Katar’da Çalışmak Yaşam ve Katar’da İş İmkanları

1- Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Eğe Arap ülkelerinde çalışmaya karar verdiyseniz öncelikle özgeçmişinizi tekrar gözden geçirmenizi öneriyoruz. Çünkü tercih ettiğiniz ülke ve sektöre göre farklı ve etkileyici bir CV hazırlamanız işe alım sürecinizi olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Profesyonel anlamda hazırlanmış özgeçmiş örneklerini internet ortamından kolayca bulabilirsiniz. Bulduğunuz bu kaynaklar iş başvuru aşamasında size yol gösterecek ve yapabileceğiniz olası hatalarınızı engelleyecektir.

2- Üniversite ve Aldığınız Eğitimlerin Önemi

Üniversite ve Aldığınız Eğitimlerin Önemi
Arap ülkelerinde faaliyetlerde bulunan yerli firmaların birçoğu Türkiye’de hangi üniversiteden mezun olduğunuzla pek fazla ilgilenmezler. Çünkü bu ülkeler maalesef bizim üniversitelerimizi tanımıyorlar. Onlar için önemli olan üniversite hangi alanda eğitim aldığınız ve deneyiminizdir. Ancak Arap ülkelerinde proje yürüten Türk firmalarından birine iş başvurusu yapacaksanız bu firmalar mezun olduğunuz üniversitenin ismi ve aldığınız diğer eğitimleri dikkate alacaktır. Bununla beraber çok iyi bir üniversiteden mezun olsanız bile eğer deneyiminiz yoksa sırf mezun olduğunuz üniversitenin isminden dolayı işe alınacağınıza dair hayallere kapılmayın deriz. İster Türk firması ister de yabancı firma olsun aradıkları ilk kriter deneyimdir. Daha sonra tabiki aldığınız eğitimler ve belgelerde etkili olacaktır.

3- Evrensel Bir Dil Olan İngilizce Bilmek

Evrensel Bir Dil Olan İngilizce Bilmek
Türk eğitim sisteminin en zayıf yönlerinden biri olan İngilizce okuma-yazma eğitiminin yetersiz olmasında dolayı ne yazık ki en iyi okullardan mezun olsanız bile bu dile olan hakimiyetiniz oldukça zayıftır. Ancak global alanda bir işte çalışmak istiyorsanız evrensel bir dil olarak kabul edilen İngilizceye hâkim olmanız son derece önemlidir. Çünkü İngilizce bilmek artık araba kullanmak ya da yüzme bilmek gibi temel bir yetenek olarak görülüyor. Bu nedenle İngilizcenizi geliştirmeniz Arap ülkelerinde çalışmanız için size büyük artılar kazandıracaktır.

Bu ülkelerin ana dillerinin Arapça olduğunu biliyoruz. Ancak özel sektördeki işlerin büyük bir bölümü İngilizce üzerinde yürümektedir. İngilizcenin yanında birde Arapça bilirseniz bu sizin için büyük bir nimettir ve iş bulma olasılığınız önemli ölçüde artacaktır. Bu aşamada 20 yıllık bir uzmanlık ve deneyiminiz bile olsa eğer İngilizce konuşamıyorsanız Arap ülkelerinde çalışma şansınız sıfıra yakındır diyebiliriz. Bu yüzden ne yapın edin mutlaka yabancı dilinizi geliştirin.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Bulma Garantili Yöntemler

4- Yurtdışı Deneyimleriniz

Yurtdışı Deneyimleriniz
Eğer kariyerinizin belirli bir bölümünde yurtdışı tecrübeniz varsa bu da Arap ülkelerinde çalışmak için yaptığınız iş başvurunuzu olumlu olarak etkileyecektir. Hele de bu deneyiminiz körfez ülkelerinden birinde ise işverenler bu detayı gözden kaçırmayacaktır. Arap ülkelerinde ki 1-2 yıl gibi kısa bir iş tecrübeniz bile sizi rakiplerinizin bir adım önüne taşıyacak ve Dubai’de hayal ettiğiniz o işi size kolayca sağlayacaktır. Ancak bu iş deneyiminiz Türkiye ya da diğer ülkelerde ise şansınız biraz azalsa da tamamen kaybolmaz, fakat diğer kriterlerinizin çok güçlü olması durumunda iş başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır. Bu nedenle iş tecrübelerinizi yazarken çalıştığınız projelerin büyüklüğünden öneminden, ne kadar süre çalıştığınızdan ve tamamladığınız başarılı işler gibi kritik noktaları ayrıntılı bir şekilde özgeçmişinizde yer vermelisiniz.

5- Sektör Belirleme

Sektör Belirleme
Hemen belirtmeliyiz ki Arap ülkelerinde çalışmak istiyorsanız petrol, doğalgaz ve inşaat sektörünün ağırlıklı olduğunu hatırlatmak isteriz. Yeniden yapılanma sürecine giren bu ülkelerde yapılan dev inşaat projelerinde inşaat işçisinden mimara, mühendisten elektrik teknikerine kadar pek çok alanda personel alımı yapılmaktadır. Aldığınız eğitime ve mesleki deneyimlerinize göre bir alan belirleyerek yurtdışı iş ilanların başvuru yapabilir yepyeni bir hayatın kapılarını aralayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu