eDevlet

Türk Vatandaşlığına Yatırım Yoluyla Başvuru Yapmak

Yabancılar için Ev alarak Türk vatandaşı olmak ile ilgili bu yazıda tüm detayları ile ele alınmaktadır. Nasıl biz Türkler İngiltere, Amerika Birleşik Devletlerinde mülk alıyor ise ülkemizde de yabancı vatandaşlar mülk sahibi oluyorlar. Bu noktada da 19.09.2018 tarihinde yasal mevzuatta bir değişiklik yapıldı ve alt limit düşürüldü. Eskiden 1 milyon dolar olan değer 250 bin dolara indirilmiş durumda. Bu da yabancıların yatırım yapması noktasında ciddi bir avantaj getirmiş durumdadır.

Ev alarak Türk vatandaşı olmak için en temel husus 250 bin dolarlık bir mülk sahibi olmaktır ama bunun da kendi içinde getirildiği en temel kısıtlama belli bölgelerde ev alınamayacağıdır. Bu bölgeler özel jeopolitik önemi olan, askeri bölgelerdir. Bunun dışında her türlü mülk alınabilir. Ev, arsa, işyeri alımı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Ayrıca en önemli olan hususlardan bir tanesi de kişi 650 bin doların üzerinde bir gayrimenkul alır ise o zaman doğrudan 3 yıllık oturma izni alır ve şayet 5 yıl boyunca ülkemizde yaşar ise Türk vatandaşlığı için başvuru yapma hakkına sahip olur.

Ev Alan Yabancılara Oturma İzni Almak Zor mu?

Kişiler herhangi bir mülk aldıktan sonra eğer ülkemizde bu mülkü üç yıl boyunca satmamayı taahhüt ederler ise o zaman vatandaşlık hakkı elde edebilirler. Mülk alana kişilere ve ailesinin bireylerine oturma izni de altı ay içinde verilmektedir. Bu da ülkemizde ev sahibi olmanın en önemli avantajlarından bir tanesidir. Oturma izni alan yabancı kişiler ülkemizde rahatlıkla iş bulabilir, çocuklarını okula gönderebilir. Dolayısıyla oturma izninin çok ciddi faydaları vardır.

Türkiye’de Mülk Satın Almak İçin Ne Yapmalıdır?

Ev alarak Türk vatandaşı olmak noktasında üstte yer alan bilgileri verdikten sonra kişi şu noktanın da altını çizmek gerekir. Alınan arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde herhangi bir bina inşa edilecek ise o zaman kesinlikle ne yapacağını ve diğer temel bilgileri mutlaka 2 yıl içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirmek ve gerekli olan izinleri almak durumundadır. Bunun yapılmaması durumunda ilgili kişi için istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu konuda atlanmamalıdır.

Mutlaka okuyun: Yeni Bir Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yabancıların Mülk Satın Almasındaki Sınırlamalar Nelerdir?

Türk vatandaşı olmayan bir kişi mülk sahibi olmak ister ise elbette ülkemiz vatandaşlarının olduğu gibi çok kolay değildir ve bu noktada da belli bir takım kısıtlamaların olması son derece normaldir. Yeni yasal mevzuatlara göre aşağıda olan kısıtlamalar vardır.

– Türkiye ölçeğinde yabancı uyruklu olan bir şahıs, maksimum 30 hektar taşınmaz mal satın alabilir.

– Satın alım amacına uygun kullanılmaz ise o zaman kanunsal kurumlarca tespit edilmiş olan, yapı inşa etmek için satın alınsa bile 2 yıl içinde yapı türü hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bilgi verilmeyen mülkler hakkında resmi kurumlar tarafından tasfiye işlemi başlatılabilir

– Yabancı uyruklu bir şahıs askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde mülk satın alamaz. Kiralama ise yalnızca özel izinle mümkündür

– Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz mal satın alımı yapabilir

– Yaşadığı kendi ülkesinde kanunlara uygun biçimde kurulan tüzel kişiliğe haiz kurumlar için üstte belirtilen kısıtlamalar ise geçerli değildir.

Mülk Satın Almak İçin Nasıl Bir Prosedür İzlenmelidir?

Bu noktada izlenmesi gereken prosedürler şunlardır;

– Tapuya gitmeden önce mutlaka https://randevu.tkgm.gov.tr/ üzerinden ya da telefonla ( 181 notu telefon) aranarak ön başvuru yapılması gerekir

– İkinci adımda sizin bu süreci başlatabilmeniz için bir gün belirlenir ve o gün geldiğinde siz tam belirlen saatte giderek işlemlere başlarsınız.

Başvuru sırasında istenen evraklar ise şunlardır;

– Satın alım yapacak yabancı uyruklu bireyin pasaport ve bunun fotokopisi (Türkçe çevirisi de istenebilir.

– İş yeri, fabrika, ev gibi tüm yapılar için zorunlu deprem sigortası poliçesi

– Mülkü satacak olan kişinin 1, satın alımı yapan kişinin 2 tane vesikalık yeni tarihli fotoğrafı

– Satın alımı yapan yabancı kişi Türkçe dilini bilmiyor ise yeminli tercüman

– Eğer devir süreci yurtdışında düzenlenen vekaletname ile yapılıyor ise vekaletnamenin aslı yahut onaylı örneği (Türkçe çevirisi olmak zorundadır.

– Taşınmazın olduğu yerdeki belediyeden alımı yapılacak “Emlak Rayiç Değeri Belgesi”

– Taşınmaz olan gayrimenkulün tapu senedi evrakı

Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Konular

Ülkemizde mülk sahibi olmak için oturma izni gerekmez ama kişiler mülk sahibi olmaya karar verdiği zaman alacakları mülk üzerinde sağlam bir araştırma yapmalı ve üzerinde herhangi bir icra, ipotek var mı öğrenmelidir. Ayrıca yasalar gereği alınan evin, işyerinin elektrik,su doğalgaz borcu da alan kişiye geçtiğinden gayrimenkul alınmadan önce böylesi bir risk var mı yok mu o da öğrenilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu