Güncel

Maddenin Katı Hali’nin Özellikleri ve Sınıflandırılması

Maddenin katı hali, maddenin şeklini koruduğu , sıvı ve gazların aksine akışkan olmadığı halidir. tıpkı resimdeki gibi meyvelerin düzenli bir şekilde bir araya getirilmesi gibi katı hali meydana getiren atam, molekül veya iyon gibi tanecikler de düzenli bir şekilde bir araya gelerek maddenin yoğun yapısını oluşturur.

Katı hali oluşturan tanecikler arasındaki boşluklar çok az olduğundan katılar neredeyse sıkıştırılamaz. Bu nedenle hacimleri basınçla pek değişmez. Katılarda tanecikler belirli bir konumda bulunur ve sık olarak istiflenir. Dolayısıyla tanecikler birbirinin üzerinden kayamaz. Bu durum, katıları oluşturan taneciklerin hareketsiz oldukları anlamına gelmemelidir. Katılarda tanecikler ve yapısı, atomları, molekülleri veya iyonları bir arada tutan etkileşim kuvvetlerinin türüne bağlıdır. Tanecikler arasındaki etkileşim kuvveti, katının ne kadar sert ve sağlam bir yapıda olacağını belirler.

Katı madde ısıtıldığında tanecikler arasındaki mesafe, tanecikler arası etkileşim kuvvetinin azılması nedeniyle artar. Bunun sonucunda katı haldeki madde önce sıvı haline, sonra gaz hale geçer.

KATILARIN SINIFLANDIRILMASI

Bilgisayarlar ve cep telefonları gibi modern cihazlar, çok özel fiziksel özelliklere sahip katılardan üretilmektedir. birçok elektronik cihazın, kalbinde yer alan entegre devreleri, silisyum gibi yarı iletkenlerden, bakır gibi metallerden ve cam gibi izolatörlerden oluşturulmaktadır.

Bilim insanları ve mühendisler, teknolojide kullanılan birçok malzeme için çoğunlukla katılara yöneliyorlar. Mıknatıslar ve uçak türbinleri için alaşımlar, güneş filleri ve ışık yayan diyotlar için yarı iletkenler, ambalajlama ve biyomedikal uygulamalar için polimerler bu katılardan bazılarıdır. kimyagerler ya yeni maddeler keşfederek ya da belirli elektrik, manyetik, optik veya mekanik özelliklere sahip maddeleri oluşturmak için doğal maddeleri işleyerek yeni malzemelerin keşfedilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunmaktadırlar.
Katılar, elmas kadar sert olabileceği gibi mum kadar yumuşak da olabilir. Bazı katılar elektriği kolaylıkla iletirken, bazıları iletmez. Bazı katıların şekilleri kolaylıkla değiştirilebilirken bazıları kırılgandır ve herhangi bir şekil değişimine karşı dirençlidir. Dolayısıyla katılar, fiziksel özellikleri ve yapıları bakımından farklılıklar gösterir. Katılar, kimyasal türlerin oluşturdukları düzene, diğer bir ifadeyle dizilişe göre sınıflandırılabilir. buna göre katılar da kendi aralarında iyonik, moleküler, kovalent ve metalik kristal katılar da kendi aralarında iyonik, moleküler, kovalent ve metalik kristaller olmak üzere dört alt sınıfa ayrılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu