eDevlet

Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Konut kredisi, bankalar tarafından şahıslara verilen bir kredi türüdür. Peki konut kredisi hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İşte konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler.

Kira ödemekten sıkılıp kendi evine sahip olmak isteyenler ya da birikmiş parasını konuta yatırım yaparak değerlendirmek isteyenler için bilgilendirici bir yazı hazırladık. Ev sahibi olmak herkesin hakkı ve birçok kişinin en büyük hayali. Peki, bu isteği ve hayali gerçeğe dönüştürebilmek için neler yapılmalı? İşte, konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler

Konut Kredisi Başvurusu Yapmadan Önce

Birçok kişi kira ödemek yerine kredi taksiti ödeyerek ev sahibi olabiliyor. Siz de ekonomi uzmanlarının bu yönde verdikleri tavsiyeleri mutlaka duymuşsunuzdur. Kulağa çok mantıklı bir fikir gibi geliyor. Ancak konut kredisine başvuru yapabilmemiz için satın almak istediğiniz evin değerinin bir miktarını peşinat olarak vereceğinizi unutmayın. Ayrıca ev almak sadece parayla ilgili bir konu değildir. Oturacağınız evin lokasyonu, ulaşım olanakları, kat mülkiyetinin olup olmaması, tasarımı ve eğer inşaat halindeyse ne zaman teslim edileceği gibi birçok önemli kriteri de araştırmalısınız. Tüm bu araştırmaları ailenizle birlikte yaptıktan sonra en doğru evi satın alabilirsiniz.

Konut Kredisi için Peşinat Ne Kadar?

Kendinize ve ailenize uygun bir ev buldunuz ve bankanızın gönderdiği eksper raporunda alacağınıza evin krediye uygun olduğu belirlendi. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek? Hemen belirtelim ki konut kredisi alabilmeniz için eksper raporu yeterli değil. Çünkü bankanız evin satış bedelinin bir kısmını peşinat olarak ödemenizi isteyecektir. Bu peşinat bankaların belirlediği oranlarda olmakla birlikte, günümüzde %10 ya da %25 olarak belirlenmiş. Diyelim ki, 200 bin liralık bir ev satın almak istiyorsunuz. Bu durumda bankanız %20 peşinat belirledi ve %80’ine kredi çıkartacak. Satın almak istediğiniz ev için en az 40 bin lira peşinat yatırmanız gerekiyor. Bu nedenle gerekli birikiminizin olup olmadığını ve kredi taksitlerini ödeyip ödeyemeyeceğiniz konusunda iyice düşündükten sonra karar verin.

Konut Kredisi Almak için Diğer Şartlar

Satın almak istediğiniz evin durumu bankanız tarafından krediye uygun bulundu ve peşinat için yeterli birikiminiz var. Ancak konut kredisi başvurunuz için bir kriterde kredi notunuzun yüksek olması. Bankalar konut kredilerinde evi teminat olarak kabul eder ve kredi taksitleri ödenmediğinde eve el koyarlar. Buna rağmen yine de kredi notunuza bakarak karar verirler ve kredi notunuz düşükse kredi onayı ne yazık ki vermezler.

Konut kredileri hakkında bilinmesi gerekenler arasında, başvurunuzun onaylanabilmesi için; satın alacağınız evin kat mülkiyetinin ve kat irtifakı raporunun da olması gerekiyor. Bu rapor ve tapu dışında aylık gelirinizi gösteren maaş bordronuz, ikametgâh belgesi, nüfus cüzdanız gibi belgeleri de ilgili bankaya ibraz etmeniz gerekiyor.

Konut Kredisi Vade Seçenekleri Neler?

Konut kredilerinde vade seçenekleri, diğer kredilere göre daha uzun vadelerde belirlenmiştir. Genellikle 120 ay (10 yıl) olarak tercih edilen konut kredisi vadeleri, bankanızın uygun görmesi halinde 15 yıl, 20 yıl hatta 30 yıla kadar çıkabilmektedir. Ancak birçok banka konut kredisi vade oranlarını genellikle 10 yıl ile sınırlı tutmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu