İtalya’da Asgari Ücret Ne Kadar?
Dünyanın sekizinci en büyük ekonomisi olan İtalya, hem göçmenler hem de yerli halk için çeşitli iş fırsatları sunuyor. Bununla birlikte, ülkenin kuzey ve güney bölgeleri arasında büyük farklılıklar vardır. Kuzey bölgesi zengin, yoğun bir şekilde sanayileşmiş, gelişmiş ve birçok özel şirketi barındırıyor, yani neredeyse tam istihdam var. Öte yandan, güney İtalya’daki işsizlik oranı % 29’dur. Bu yazımızda, İtalya asgari ücret ve İtalya’daki çalışma kültürü konularına değindik. İtalya’da devlet tarafından düzenlenen asgari ücret yoktur, bunun yerine asgari ücret oranı sektör bazında toplu iş sözleşmeleri ile belirlenir. İtalya asgari ücret son olarak 1 Ocak 2015’te değiştirilmiştir.
İtalya’da asgari ücret bir işçinin işi için yasal olarak ödenebileceği en düşük miktardır. Çoğu ülke, tüm işçilere ödenmesi gereken ülke çapında asgari ücrete sahiptir.
İtalya’da Çalışma Kültürü
İtalyan kültürü gibi iş kültürü yaş ve kıdeme saygı duyar. Yeni gelenler, bunun hiyerarşik yapıların norm olduğu işyerine kadar uzandığını fark edecektir. Gurbetçiler, kıyafetlerin iyi giyilmesinin her zaman önemli olduğunu ve ilk izlenimlerin İtalyanlar için önemli olduğunu göreceklerdir.
İtalya’daki çalışma saatleri, işe ve sektöre bağlı olarak genellikle sabah 8 ile 13 arasında ve 15: 00-17: 00 arasındadır. Özellikle perakende sektöründe olmak üzere birçok işletme Pazartesi sabahları kapanmaktadır. Büyük şehirlerdeki büyük firmalarda durum daha az olsa da, İtalyanlar geleneksel olarak iki saatlik bir öğle yemeği alırlar ve biraz alışılmadık bir çalışma gününe katkıda bulunurlar.
Çalışma Saatleri: Çalışma saatlerinde sınır yoktur, ancak ortalama çalışma haftası 40 saattir ve fazla mesai yılda 250 saati aşamaz. İtalya’daki çalışma saatleri, işe ve sektöre bağlı olarak genellikle sabah 8 ile akşam 1 arasında ve akşam 15 ile akşam 8 arasındadır. Hizmet sektöründeki birçok işletme Pazartesi günü de kapanıyor.
Tatil: Çalışanlar, en az dört hafta ücretli yıllık izin ve 11 resmi tatil günü hakkına sahiptir.
Ebeveyn İzni: Anneler ve babalar, çocuk 12 yaşına gelene kadar her biri altı aya kadar ebeveynlik izni alabilirler ve bekar ebeveynler on aylık izin hakkına sahiptir. Bu dönemde, çalışanlar altı ay boyunca maaşlarının % 30’unu karşılayacaklardır.
İşten Çıkarma Tazminatı: Bir sözleşmenin feshi halinde, çalışanlar kıdem tazminatı (tutar her yıllık maaşın toplamının 13,5’e bölünmesine eşittir), orantılı ek aylık ödemeler ve tatiller yerine ödenmemiş ödeme yerine ödeme hakkına sahiptir.
Hastalık Parası: Çalışanlar bu izin sırasında hastalık izni alma ve işlerini sürdürme hakkına sahiptir. Hastalığın 4. ila 20. günleri arasında, çalışanlara % 50 temel ücret ve 21. günden itibaren % 66 ücrete hakkı vardır. Lisanslı bir doktor tarafından verilen hastalık durumunun bir sertifikasını sağlamanız gerekir.
İtalya’da Asgari Ücret
İtalyan Anayasası, bir çalışanın haysiyetle yaşayabilmek adına yaptığı iş için yeterli bir yaşam standardı alma hakkını belirler, bu nedenle ulusal toplu iş sözleşmeleri, hiçbir işverenin altında ödeme yapma hakkı olmayan asgari ücreti belirler.
İtalya asgari ücret sektörel düzeyde toplu sözleşme ile belirlenir. Anayasanın 36. Maddesine göre, ücretler yapılan işin niteliği ve niceliği ile orantılı olmalı ve ayrıca işçi ve ailesi için asgari geçim sağlayacak kadar yüksek olmalıdır. İtalya’nın kanunen asgari ücreti yoktur ve bu nedenle ayrı bir mevzuat yoktur. Ülkedeki çalışanların yaklaşık yarısı ücretlerin belirlendiği toplu iş sözleşmesi kapsamındadır.
Sonuç olarak, neredeyse tüm işçi kategorilerinin (bankacılık ve diğerleri hariç) saatlik bazda 9 avronun altındadır. Dolayısıyla aşağıdaki hesaplamalar ortaya çıkmaktadır.
- Kimya Şirketi Çalışanı İçin Asgari Ücret: 8,8 Euro
- Çilingir İçin Asgari Ücret: 7,58 Euro
- Satıcı İçin Asgari Ücret: 7,64 Euro
- Bekçi İçin Asgari Ücret: 6,20 Euro
- Temizlikçi İçin Asgari Ücret: 6,51 Euro
Öte yandan, tatil ücreti, on üçüncü ve on dördüncü maaşlar dahil ortalama asgari ücreti yıllık bazda hesaplandığında, kategorilerin çoğunun saatlik ücreti 9 avroyu aşar.
Mutlaka okuyun: Yurtdışında Çalışmak İçin İdeal Ülkeler