İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır?
Günümüzde insanlar doğal olarak kendi işinin patronu olmak istiyor ve kimi zaman işyeri açma kredisi olmadan kişilerin kendisine ait bir iş yeri açma şansı mevcut gerçeklikleri içinde mümkün olmuyor. Oysa hükümetimizin bu konuda sağladığı çok ciddi avantajlar var. Hükümetimizin sağladığı bu olanaklar dışında bir de kimi özel bankalar tarafından verilen krediler var ki yazının ilerleyen aşamalarında onlardan da bahsedilecektir. Şimdi dilerseniz kendisine ait bir iş yeri açmak isteyen girişimcilere kadın, erkek yaş fark etmeksizin sunulan olanaklara bakalım. Burada hükümetimizin özellikle girişimciliği desteklemek için böylesi adımlar attığı ve istihdam, üretim gibi parametrelere katkı sağlamak için bu tarz adımların atıldığını ifade etmek gerekir.
Burada işin püf noktası sizin yapacağınız işi belirledikten sonra size uygun bir kredinin mutlaka bulunabileceğidir. Çünkü işyeri açma kredisi bazı kurumlarda özellikle tematik olarak adlandırılacak, sektörel bazlı olarak gerçekleşir. Üstelik bu bağlamda hükümetimizin verdiği krediler iki ana başlık altında toplanıyor. Bunlar şunlar:
- Hiçbir biçimde sermayesi olup kendisine ait bir iş yeri açmak isteyenlere verilen girişimcilik için olan krediler veya bir diğer deyiş ile hibeler
- Devlet bankaları tarafından 0 faiz ile verilen krediler
Devlet Tarafından Verilen İş Yeri Açma Kredileri
Devlet tarafından verilen destekler denilince akla ilk gelen kurumların başında KOSGEB geliyor. KOSGEB yeni girişimcilere başlangıç desteği 5 bin, ilk senenin sonunda 20 bin, ikinci senenin sonunda 20 bin olmak üzere toplamda 45 bin TL belli başlı bazı kalemlere, ilgili kriterlerin sağlanması durumunda hibe veriyor. Bunun için yeni mevzuatlara göre kişilerin e-devlet şifresi ile girip, öncelikle girişimcilik sertifikası alması, akabinde KOSGEB tarafından istenen kendi açacağı işyerine dair iş planını doldurması gerekiyor.
Gelelim bir diğer kuruma. Elbette TÜBİTAK 1601 kapsamında yeni girişimcilere hem mentorlük olanağı sunar iken hem de ciddi anlamda bir destek veriyor. Lakin burada en önemli husus üretim yapılması. AR GE inovasyon çalışmalarının olması, nitelikli teknik eleman alınması gibi temel olgular oluyor. Yine bu desteğin alınabilmesi için mutlaka kurumun kendi sitesi üzerinden proje hazırlayıp sunulması gerekiyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destek veren bir diğer kurum. 15 bin TL değerine kadar 0 faizli işyeri açma kredisi imkanı kurum tarafından sunuluyor. Bu desteğin alınabilmesi için iş yeri açacak olan kişilerin yaşadıkları kentte olan valilik, kaymakamlık gibi kurumlar bünyesinde olan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarına başvuru yapması gerekiyor. Vakıf özellikle ev kadınlara öncelk veriyor.
Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı da destek veren bakanlıklar arasında ama burada da destek alabilmek için ilk olarak kurumun 32 saatlik eğitim programını tamamlamak, eğer başarılı olunursa sertifikayı almak gerekir. Kurumun 13 farklı programı bulunuyor.
Farklı kurum ve sektörlerden oluşanların yapıların bir araya gelerek kurmuş olduğu Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı da 1 yıl ile 4 yıl süreleri arasında farklı konulara farklı destekler verir. Çevre, ileri teknoloji, yenilenebilir enerji, ticari projeleri geliştirme, enerji verimliliği ve stratejik odaklı projeler desteklenen sektörler ve kavramlardır. Her biri için farklı miktarlar vardır. Kimilerinde 1 yıl geri ödemesiz krediler vardır. Bunun yanında üst limit 1 milyon dolardır. Yani vakıf çok özel çalışmalara gereken katkıyı sunar.
Tarım Bakanlığı da genç çiftçilere köye dönmeleri, köyde yaşamaları ve burada tarım hayvancılık yapmaları durumunda 30 bin liraya kadar hibe verir. Bunun yanında TKDK isimli kurum tarafından belli dönemlerde açılan çağrılar aracılığı ile bölgelere göre farklı olmakla beraber 100 bin TL ve üzeri faizsiz kredi verir.
Devlet Bankaları Tarafından Verilen İş Yeri Açma Kredileri
Devlet kurumları tarafından verilen destekleri bu şekilde ifade ettikten sonra biraz da işyeri açma kredisi için ilgili devlet bankaları tarafından verilen desteklerden de bahsetmek gerekir ise şu bilgiler verilebilir:
Halkbank bu alanda ilk örneklem teşkil eden bankadır. Banka 3 farklı kategoride 0 faizsiz işyeri açmak isteyenlere kredi verir. Üniversite mezunlarına banka 50 bin TL kredi verir. Diğer girişimciler için ise 75 bin TL değerine kadar destek verir. Ziraat Bankası da çiftçilerin kendi işyerini açması için 6 aya kadar geri ödemesiz olarak kredi olanağını sunar. Vakıfbank en genel kapsamlı destek veren bankadır. Kurumun herhangi bir özel kısıtlaması olmamakla beraber KOSGEB aracılığı ile başvuran kişi ve kurumlara özel destekler sunulur. Üstte belirtilen tüm bu bankaların kendince özel başvuru için istenen evrakları vardır.
İşyeri Açma Kredisi Veren Özel Bankalar
Yukarıda yer alan devlet bankaları dışında iş yeri açan kişilere kimi özel bankalar da belli kriterler dahilince kredi verir. Bu bankalar şunlardır:
- Akbank
- Yapı Kredisi Bankası
- TEB
- QNB Finansbank
- Denizbank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
Bu bankalar ilgili kişi- kurumları inceleyerek üst limiti kendi bankacılık usul ve esaslarına göre belirler.