Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Boşanma davalarının doğurduğu müşküller den biri de nafaka ödemeleridir. Bu yazıda ele alınacak konu nafaka hesaplaması neye göre yapılır? Nafaka hesaplaması neler ile belirlenir? gibi soruların cevabını içerir nitelikte olacaktır. Nafakanın ne olduğu hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım; Evli olan çiftler mahkeme kararı ile boşandıktan sonra belli bir takım nafaka ödemeleri söz konusu olur. Anayasaya göre ödenecek olan bu nafakayı kusurlu tarafın ödemesi gerektiği söylenir. Ancak kusurlu olan taraf genellikle erkek tarafı olur ve nafaka ödemesini üstlenmiş olur. Ödenecek nafaka tutarı ise bazı kıstaslar göz önünde tutularak hesaplanır. Belirlenen bu tutara boşanan taraflar avukatları vasıtasıyla karşı çıkabilir ya da nafaka miktarının artması üzere deliller serdedebilir.
Yeni Yasaya Göre Nafaka Düzenlemesi
2020 yılı itibari ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada nafaka ödemeleri ile alakalı konulara düzenleme getirileceği söylendi. Bu güne kadar yaşanan boşanma davalarının sonucunda hakim kararı ile kusurlu tarafa (çoğunlukla erkek tarafa) bağladığı nafakanın süresi sınırsızdı. Yani bir boşanma sonucu çiftlerden erkek tarafı ya da bayan tarafından biri ölmedikten sonra nafaka ödemesinin sona ermeyeceği manasına gelmekte idi.
Ancak henüz nasıl bir tasarı hazırlandığı açıklanmaksızın bakanlık tarafından bir düzenleme getirileceğinden söz edildi. Bu düzenleme sonucu boşanma davaları sonucu taraflardan kusurlu görülenin, kusursuz tarafa ödeyeceği tutarın da değişeceği bekleniyor. Ayrıca düzenleme kapsamına eğer birliktelik sonucu bir çocuk sahibi olmuş iseler bu çocuğun okul masrafları ve diğer yaşam masrafları da yapılacak düzenleme kapsamında olacaktır. Günümüzde sosyal yaşam içinde verilen nafaka türleri 4 başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklardan 3 tanesi evlilik sonucu verilen nafakalardan oluşur. Diğer bir tanesi ise evlilik haricidir.
Nafaka Çeşitleri:
Tedbir nafakası: Bu nafaka boşanma davası henüz açıklanmamış ya da açıklanmış ama sonuca varmamış davalarda eşin ve çocukların iaşesini karşılamak üzere verilen bir nafakadır.
Yoksulluk nafakası: Boşanma sonucu taraflardan birinin yoksulluğa düşeceği durumda bağlanan nafakadır.
İştirak nafakası: İştirak nafakası ise, boşanma sonrası, davanın sonuçlanmasının ardından izdivaç neticesi dünyaya gelen çocuğun velayetini üzerine alan tarafa ödenen nafaka çeşididir.
Yardım nafakası: Bu 4. maddenin evlilik ile alakası yoktur. Söz konusu nafaka ise; herhangi birinin kardeşine ödediği yardım niteliğinde olan bir tür nafakadır.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlemenin yapılacağı nafaka konusu geçtiğimiz dönemlerde ciddi sorunlara yol açmıştı. Örneğin boşanma sonrası ömür boyu nafaka alabilmek için nikahsız gayrı resmi ilişkiler, evlilikler gerçekleştirilmiştir. Veya nafaka yardımının kesilmemesi için boşanan kadınların illegal işlerde çalışarak hayatlarını sürdürdüğü haberlerini duymuştuk.
Hatta durum daha kötü boyutlara ulaşarak nafakayı ödemekte güçlük çeken ve maaşı buna yetmeyen boşanmış kocalar tarafından kadınlara şiddet olayları artmış, kadın cinayetlerinin sayısı rekor düzeye ulaşmıştır. Yeni düzenlenen boşanma sonucu ödenen nafaka konularında sınırsız nafaka hususuna da değinileceği düşünülüyor.
Süresiz Nafaka Nedir? Süresiz Nafaka Kalkıyor Mu?
Sınırsız nafakanın yol açtığı olumsuz sonuçlar neticesi yeni düzenlemede bu konuya da değinilmiş. Konu ile alakalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 günlük eylem planı içinde nafaka düzenlemesine de yer verildiğini haber vermişti. Aynı konu ile alakalı yakın aralıklar ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de bu hususa değinmiştir. Nafaka düzenlemesi ile alakalı bir kaç husus: Taraflardan birinin diğerine verdiği yoksulluk nafakası bahsettiğimiz gayrı resmi ilişki veya evlilik yürütme gibi kanunsuzluklarda ve illegal işler ile gelir sağlama durumlarında dava açılarak kolay bir şekilde iptal edilebilecek.
Boşanma nafakası 2020 senesi itibari ile sınırlı hale getirildi. Sadece yaşlılara ömür boyu nafaka ödemeleri söz konusu olacak. Bunun sebebi ise yaşlı kadınların boşanma sonrası yeni bir evlilik yapamayacakları dolayısıyla yoksulluktan korunmak adına sınırsız nafaka alacaklar. Ayrıca toplu nafaka ödemeyi tercih edip nafaka yükümlülüğünü düşürmek de mümkün olacak. Durumu özetlemek gerekirse, aslında pek de sınırsız nafaka kalkmış olmuyor. Düzenleme ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde bu durumun kısmen de olsa sürdürüldüğü görülebilir. Sırada süresi, miktarı belli olmayan ve sürekli artan nafaka ödemelerinin nasıl hesaplandığı var:
Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Aslında internet üzerinden nafaka hesaplaması yapan siteler mevcut. Oralardan da faydalanmanız mümkün. Ama biz konuyu detayı ile birlikte anlatalım…
Yapılan yeni düzenlemeye göre nafaka hesaplanmasında 5 ana maddeye bakılıyor.
- Evli kalınan süre
- Kusurlu olan taraf ve kusur düzeyi
- Çocuk olup olmaması
- Boşanan bayanın yaşı
- Gelir durumu
İl başta bilinmesi gerekir ki taraflar anlaşmalı boşandılarsa nafaka bedelini de kendileri belirler. Ama çekişmeli boşanmışlar ise mahkeme bu beş madde göz önünde bulundurularak nafakayı belirler. Belirlenen nafaka miktarları tamamen kişiye göredir. Kimsenin ödediği nafaka miktarı bir değildir. Ancak süreç şöyle işliyor: Mahkeme taraflara birer polis memuru gönderiyor ve form doldurmalarını istiyor. Bu formda ne kadar süredir evli kaldıkları, bağı, bahçesi, gayrı menkul malları olup olmadığına kadar tüm gelir kaynaklarını ve gelirlerinin ne kadar olduğu belirleniyor. Form neticesi tarafların avukat aracılığı ile itiraz etme hakları bulunuyor.
Tüm işlemler bittikten sonra hakim durumu değerlendirerek bir nafaka bedeli tayin ediyor. Hakimin verdiği karar yıllar içinde gerçekleşecek nafaka artış oranları hesaba katılarak veriliyor. Allah kimseyi bu durumlara düşürmesin.
Mutlaka okuyun: Boşanan Kadına Devlet Desteğiyle Maddi Yardımlar