Danışmanlık Yaparak Para Kazanmak
Son yılların en popüler işlerinden biri olan danışmanlık yaparak para kazanmak, yüksek kazanç getiren mesleklerden biri olarak da ön plana çıkıyor. İnternet alanında yaşanan gelişimler, çalışma şekillerinin çeşitlenmesi ve iş olanaklarının farklılaşmasıyla birlikte her geçen gün karşımıza farklı sektörlerde yeni iş imkanları çıkıyor. Bu işlerden bir olan danışmanlık ise pek çok kişi tarafından hem merak ediliyor hem de tercih ediliyor. Peki, iş ilanlarında sürekli karşımıza çıkan, herkesin dilinde dolaşan ve bazı kişiler tarafından imrenerek bakılan danışmanlık işi nasıl bir iştir? Danışman olmak için hangi kriterler gerekiyor? Danışmanlık yapanlar kaç para kazanıyor? Gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Danışmanlık Nedir, Nasıl Yapılır?
Danışmanlık yaparak para kazanmak için izlenecek olan adımlara geçmeden önce danışmanlığın ne demek olduğunu kısaca açıklayalım. Danışmanlık; belirli bir konuda uzmanlaşmış, kendisinin fikirlerine ihtiyaç duyulan ve bu fikirleri sayesinde daha emin adımların atılmasının kolaylaştığı kişilerdir. Öte yandan pek çok alanda danışmanlık hizmeti alınabileceğini de belirtmek isteriz. Örneğin; psikolojik danışmanlık, mali danışmanlık, eğitim danışmanlığı, yatırım danışmanlığı, emlak danışmanlığı, spor ve yaşam danışmanlığı gibi. Bu örnekler tabi çoğaltılabilir.
Eğer sizde uzmanlaşmış olduğunuz bir alanda kendinize güveniyor ve yılların bilgi birikimini başka insanlarla paylaşarak para kazanmak istiyorsanız danışmanlık iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Üstelik dilerseniz tam zamanlı dilerseniz de part-time olarak yapabileceğiniz bu iş size oldukça güzel bir kazanç kapısı açacaktır. Şimdi gelin danışmanlık yapabileceğiniz alanları tek tek inceleyelim ve bu alanların şartlarını öğrenelim.
Mutlaka okuyun: Muhtemelen Daha Önce Aklınıza Hiç Gelmeyen İş Fikirleri
1-Psikolojik Danışmanlık Yapmak
Danışmanlık alanında en çok tercih edilen kollarından biri olan psikolojik danışmanlık, psikiyatr alanıyla sıklıkla karıştırılsa da aynı şey değildir. Psikiyatri doktorları daha çok hastalıkla ve bunun tedavisiyle ilgilenirken psikolojik danışmanlar insanların hayat kalitelerindeki düşü ve motivasyonları ile ilgilenirler. Zaten ağır bir vakayla karşılaşırlarsa bu kişileri psikiyatr servislerine yönlendirenlerde yine psikolojik danışmanlardır. Günümüzde hastanelerden okullara iş yerlerinden birçok kurumsal firmaya kadar, çalışanlarının iş verimini artırmak için bünyelerinde psikolojik danışmanlara yer veriyor. Üniversitelerin PDR bölümünden mezun olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar, kişilere yol gösterici olarak verdikleri hizmetlerle pek çok sektörde istihdam olanağını bulabiliyor.
2- Sağlıklı Yaşam ve Spor Danışmanlığı
Sağlıklı yaşam ve sporun öneminin her geçen gün arttığı günümüzde bu işi yapanların sayısı da oldukça fazla diyebiliriz. Kilo probleminden beslenme sorunlarına, kaza ve ameliyat sonrası yaşanan travmalardan sportif faaliyetlere kadar birçok alanda danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan kişiler bu gibi süreçleri daha kolay bir şekilde atlatabilmekte ve geri kalan yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmektedir. İnsanın fıtratında olan ilgi ve önemsenmek duygusunu en iyi şekilde karşılayabilecekleri sağlıklı yaşam danışmanlığı yapabilmek için tabiki bu alanda gerekli eğitimleri almanız ve alanında uzman olmanız gerekiyor. Sor danışmanlığı da yine aynı şekildedir. Spor yapmak isteyip de nereden başlayacağını bilmeyen insanlara bu konuda yardımcı olarak gayet yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Tabi ki burada da eğitimin şart olduğunu hatırlatmak isteriz.
3-Yönetim Danışmanlığı Yapmak
Kendi alanında büyümüş ve başarıya ulaşmış birçok şirket bu başarısını yönetim danışmanlarına borçludur. Bu nedenle bünyelerinde istihdam ettikleri yönetim danışmanlarına oldukça yüksek maaşlar ödedikleri de biliniyor. Çünkü devir değişmiş ve şirket vizyonunun ve şirket hedeflerinin belirlenmesinde ve bu yöntemlerin doğru bir şekilde uygulanmasında yönetim danışmanlarının payı oldukça büyük. Bu da yeni bir iş kolunun ortaya çıkmasını sağlamış ve yönetim danışmanlığının önemini artırmıştır.
Yönetim danışmanlığı yapmak öyle sanıldığı gibi kolay değildir. Evet bu kişiler oldukça yüksek bir gelire sahiptir. Ancak bu pozisyona ulaşabilmeleri için zorlu bir eğitim sürecinden geçmiş ve kendi alanlarında en iyi olduklarını kanıtlayan çalışmalara imza atmışlardır. Yönetim danışmanları; analitik düşünce yapısında, çözüm odaklı, birkaç alanda uzmanlık becerisine sahip ve danışmanlık vereceği firmayı her yönüyle anlayabilen bu kişilerden oluşur. Siz de ilgili bölümlerin birinden mezun olduktan sonra kendinizi geliştirirseniz geleceğin aranan yönetim danışmanlarından biri olabilirsiniz.
4-Sanat Danışmanlığı Yapmak
Danışmanlık yaparak para kazanmak için izlenecek diğer bir yol ise sanat danışmanlığı yapmaktır. Son yılların en entelektüel işlerinden biri olan sanat danışmanlığı yapmak hem zevkli hem de oldukça kazançlı bir iş koludur. Çeşitli kurum, kuruluş ve müzeler için çalışan sanat danışmanları belirli bir sanat dalı üzerinde uzmanlaşmış ve kendilerini kanıtlamış kişilerdir. Ayrıca kurum ve kuruluşların dışında kişisel sanat danışmanına ihtiyaç duyan kişilerin sayısı da oldukça fazladır. Evlerini, ofislerini ya da iş yerlerini dekora ettirirken, sanat danışmanlarının fikirlerine ihtiyaç duyan bu kişiler dekorasyon esnasında hangi eserenlerin kullanılıp kullanılmayacağı gibi konularda fikir sahibi olmak için bir sanat danışmanı ile çalışmayı tercih ederler. Bu gibi zevkleri olan kişiler tahmin edeceğiniz üzere çok elit bir kesimdir ve ekonomik anlamda hiçbir fedakarlıktan kaçınmazlar. Dolaysıyla sanat danışmanlığı yaparak aynı yönetim danışmanlığı gibi oldukça yüksek gelirler elde edebilirsiniz.