eDevlet

Yurt Dışındaki Firmalara İş Başvuruları Nasıl Yapılır?

Daha kaliteli ve daha insancıl çalışma şartları nedeniyle Yurt dışı iş başvurusu fikri gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Ayrıca yurt dışında çalışmanın bilinen bilinmeyen pek çok avantajı vardır. Yurtdışında çalışmak veya başka bir ülkede yaşamak bir hayal değildir. Eğer bir yabancı dil konusunda yeterliliğiniz varsa ve birde her ülkede geçerliliği olan bir mesleğe sahipseniz yurt dışında çalışma şansınız var demektir. Yurt dışındaki herhangi bir işe başvurmak sanıldığından daha zordur ve bazı önemli püf noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Yurt dışında sizi kapsayan bir iş bulmanın farklı yöntemleri vardır.

Yurt dışı iş başvurusu için en yaygın yol firmaların internet siteleri üzerindeki iş ilanlarını takip etmektir. İş başvuruları da çoğunlukla yine kurumsal firma siteler üzerinden alınmaktadır. Özellikle firmaların insan kaynakları sayfasına girerek size uygun pozisyonları değerlendirebilirsiniz. Yurtdışındaki firmalara iş başvuruları yapmanın ikinci bir yolu ise sosyal medya bağlantılarınızı harekete geçirmektir. Özellikle bu konuda Linkedin profesyonel ağı iş bulmanızda size önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Yurt dışı iş başvurusu nasıl yapılır?

İş başvurusu yapmak ve bu başvuru sürecinde özellikle özgeçmiş ve CV oluşturmak oldukça zor bir iştir. Özellikle bunları farklı bir dilde hazırlamak daha da işi zorlaştırır. Başvuru yapanların çoğu hazırladıkları CV ve özgeçmiş sayesinde işi kaparlar. Bu makalede dikkat etmeniz gereken önemli noktaları takip ederek şansını artırabilir işi kapabilirsiniz

1- CV ile Özgeçmişinizi Birbirinden Farklı Olarak Hazırlayın

Türkçede CV’nin karşılığı özgeçmiş olsa da bu iki kelime aslında birbirinden farklı belgelerdir. CV eğitim hayatınızın ve başarılı iş ve çalışmalarınızın detaylı olarak listelenmesi işidir. Yani eğer CV’niz bir roman ise özgeçmişiniz o kitabın önsözüdür. Yani özgeçmiş daha kısadır. Genellikle özgeçmişinizin 1 sayfayı geçmemesine dikkat etmelisiniz.

2- CV ve Özgeçmişin Nerde Kullanıldığına Dikkat Edin

Bu birbirinden farklı olan iki belgenin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Örneğin Kuzey Amerika’daki bir şirkete iş başvurusunda bulunuyorsanız özgeçmişiniz onlar için daha önemli olacaktır. Fakat eğer bir Avrupa üyesi ülke veya Yeni Zelanda’daki bir firmaya iş başvurusu yapıyorsanız genellikle CV’ye dikkat ederler. Bazı ülkelerde ise işi kolaylaştırmak adına her iki belgeyi de isteyebilirler.

3- Kullanacağınız Dile Dikkat Edin

Başvuru yaptığınız iş hangi dilde düzenlenmiş ise başvurunuzu da o dilde hazırlamalısınız. Eğer ilanın dili ülkenin ana dilinde yazılmış ise belgelerinizin İngilizce çevirisini de belge olarak başvuruya eklemelisiniz. Bir diğer kolay yöntem ise farklı dillerde profesyonel hazırlanmış Linkedin hesaplarınızı başvuruya eklemektir.

4- Özelleştirme ve Uyarlama Önemlidir

Başvurularınızı her zaman ülkelere göre farklı uyarlamalısınız. Başvuru veya CV belgenizi işe göre özelleştirmekten, silmekten ve değiştirmekten asla korkmayın.

5- Dil Becerisi ve Çalışma Koşulları Hakkında Açık Olun

Vize, pasaport ve çalışma izin durumunuzu başvurunuza eklemeyi unutmayın. Bilgi saklama veya eksik bilgi ve belge vermekten kaçının. Her şeyin mutlaka açığa çıkacağını unutmayın. Sakın hile yapma ve aldatmaya kalkışmayın. Dil yeterliliği konusunda da bu şekilde davranın.

6- Detaylara Dikkat Edin

Araştırma yaparken veya iş başvurusu yaparken detaylara çok dikkat edin. Örneğin; Almanya’da Cv’nin altında tarih ve imza atmak zorunlu bir püf noktadır. Japonya’da örneğin CV veya özgeçmişe iş deneyimi, yaş, medeni durum, hatta çocuk sayısı yazmak zorunludur. Ama Amerika’da bir firmaya başvururken sakın bu bilgileri yazmayın işi daha baştan kaybetmiş olursunuz.

7- Sayı ve Rakamlarda Hata Yapmayın

Biraz daha detaylı konulara inmemiz gerekir. Örneğin telefon numaranıza ülke kodu eklemeyi unutmayın. Hatta ülke arası saat farkı eklemek önemli bir avantaj sağlayabilir. Başvuru sayfalarınızı doğru numaralandırmak önemlidir. Başvurunuzun çıktısını alan kişi doğru sıralama ile sizi değerlendirmelidir. Ayrıca detaylara dikkat etmek işinizi iyi yaptığınızı kanıtlayacaktır.

8- Hazır Bilgilere Erişim

Bir Avrupa ülkesinde çalışmak istiyorsanız her şeye sıfırdan başlamanıza gerek yok. Örneğin becerileri, özelliklerin ve gerekli belgelerin hazır olarak bulunduğu bir Europass kullanabilirsiniz. Yani Avrupa şartlarına uygun hazırlanmış CV presetleri bulabilirsiniz.

Yurt dışındaki firmalara iş başvuruları yapmak yazım kontrolü ve denetim isteyen bir iştir. Profesyonellerden yardım almayı önemseyin. Mümkünse dilbilgisi kontrolü yapabilecek birilerinden yardım isteyin. Başvuru yaptığınız ülke diline hakim yetkin bir profesyonelden yardım almak ve bu iş için para ödemekten kaçınmayın.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Bulmak İçin Garantili Yöntemler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu