eDevlet

Zabıta Nasıl Olunur? Zabıta Memuru Olma Şartları

Birçok vatandaş doğup büyüdüğü şehirde zabıta memuru olmayı hayal ediyor. Peki zabıta memuru nasıl olunur? Nasıl zabıta olunur? Tüm detaylar haberimizde...

Çok farklı meslek alanları var. Bunlardan bir tanesi de zabıtalık. Bu yazıda zabıta nasıl olunur, zabıta memuru olma şartları nelerdir sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.  Hemen herkesin çok iyi bildiği ama yine de anımsatmak gerekir ise en temel hususu belirtmek gerekir ise zabıtalar bulundukları kent sınırları içinde belediye bağlı olarak çalışan ve kentin genel asayişinin olmasını sağlayan, belediyenin görev sınırları içinde olan işlerin kendilerine düşen kısımlarını yapan kişilerdir. Herhangi bir cinsiyet ayırımı da yoktur.

Zabıta Nasıl Olunur?

Zabıtalar belediyenin çalışma saatleri içinde çalışan, ilgili işyerlerinin rutin kontrollerini yapan kişilerdir.  Bu işte çalışabilmek için öncelikli olarak KPSS sınavına girmek ve bu sınavdan en düşük 70 puan almak gerekir. Bu puanı alan kişiler belediyenin açtığı sınavlara girer. Burada da son derece önemli olan bir husus vardır. O da belediyenin alacağı toplam zabıta sayısının 5 katı kadar müracaatın kabul edilmesi ve başvuruların buna uygun biçimde yapılmasının sağlanmasıdır. Burada belediye sözlü sınava çağrılacak olanları en yüksek KPSS puanına göre çağırır. O yüzden KPSS puanı son derece önemli olan bir faktördür.

Bu aşamayı geçtikten sonra sınava çağrılan ve yaşadığı kentin belediyesinde sözlü sınavlara giren kişinin buradan da belli bir puan alması gerekir. Sonrasında hem yazılı, hem sözlü sınavların yüzde elli oranında toplam puanları hesaplanır. Akabinde de en yüksek notu alanlar arasında sıralama yapılarak bu işte çalışması için onay verilir. Kısaca, en ana hatları ile zabıta nasıl olunur, zabıta memuru olma şartları konusunda söylenebilecek şeyler bunlardır ama bu kriterleri taşımak yeterli değildir. Tüm bu sınavları kişi kazansa bile aşağıda belirtilen şartları da taşıması gerekmektedir.

Zabıta Memuru Olma Şartları

Şimdi biraz daha üstte belirtilen kriterler doğrultusunda  konunun detaylarına bakmak gerekir ise şunlar ifade edilebilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma.
  • Yüz kızartıcı bir ceza almamış olma.
    Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olma.
  • En az lise mezunu olma.
  • Kilo ile boy arasında 10 kilodan fazla fark olmaması
  • Kadınlardan 167 erkeklerde 175 boya sahip olma.
  • Erkekler için askerlikle ilişkisi bulunmaması.
  • 25 yaşından büyük olmama
  • Kamu haklarından mahrum olmaması durumu.
  • En az lise mezunu olma.

Sonuç olarak tüm bunlar uygun ise kişi belediye ile sözleşme imzalayarak görevine başlar. Elbette belediyelerin yayımladığı ilanlarda belirtilen KPSS puanına sahip olmanız gerekmektedir.

Mutlaka okuyun: Hostes Nasıl Olunur? Host Ve Hostes Olma Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu