eDevlet

Yurtdışında İş Nasıl Bulunur?

Belirli bir hayat standardını yakalamak isteyen kişiler tercihlerini yurtdışında iş aramaktan yana kullanıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri almış oldukları eğitimin hakkını vermek ve uzmanlık alanlarını biraz daha geliştirmek. Tabi birde yaşadığı ülkeden memnun olmayan, yurtdışındaki yüksek maaşlardan ve sosyal hayat avantajlarından yararlanmak isteyenlerin sayısı da oldukça fazla. Gerek ekonomik gerekse eğitim olsun günümüzde pek çok beyaz yaka çalışanı şanslarını yurtdışı iş fırsatlarında denemek istiyor. Peki, bu o kadar kolay mı? Yani yurtdışında tüm beklentilerinizi karşılayacak iş olanakları mevcut mu? Ya da yurtdışında çalışmak için hangi kriterler gerekiyor ve nasıl iş bulunur?

Yurtdışında çalışmayı hayal eden hemen hemen herkes bu soruları kendi kendilerine mutlaka sormuştur. Yaptıkları araştırmalarda karşılarına çıkan yurtdışı başarı hikayeleri ve cazip yurtdışı iş imkanları onların da iştahını kabartmış ve artık bu düşüncelerinin hayalden öteye geçip gerçeğe dönüştürme zamanının geldiğini düşündürmüştür. Bugünkü yazımızda bizde bu konuyu ele aldık ve yurtdışında çalışmak isteyen binlerce kişiye ışık tutacak bilgilendirici bir yazı hazırladık. İşte yurtdışında çalışmak isteyenlere önemli ipuçları…

Yurtdışında İş Bulmak İçin Yapılması Gerekenler

Son yapılan araştırmalara göre iş arayanların büyük bir çoğunluğunun artık daha esnek iş arama eğilimleri gösterdiği biliniyor. Serbest, yarı zamanlı, part-time ve yurtdışı gibi farklı olanakları değerlendirmek isteyenler, hayallerini en kolay gerçekleştirebilecekleri iş olanaklarını değerlendiriyor. Özellikle yurtdışında iş imkanlarını değerlendirmek isteyenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Eğer sizde maceracı ruhunuz hareket geçirmek, bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamak ve olası riskleri göze alıp yurtdışında çalışmak istiyorsanız, aşağıda verdiğimiz önerileri dikkate alarak bunu başarabilirsiniz.

1- Uluslararası Piyasaları Analiz Edin

Yurtdışında iş aramaya karar verdiyseniz öncelikle gitmek istediğiniz ülkeyi belirlemeli ve kendinize bir hedef koymalısınız. Çünkü hedefiniz yoksa başarı şansınız da yom demektir. O halde ilgilendiğiniz iş alanıyla ilgili o ülkenin iş piyasasını titizlikle incelemeli ve ülkedeki istihdam olanaklarının doğru bir şekilde analiz etmelisiniz. Daha sonra gerekli adımları sırasıyla atarak hedeflediniz işi kolaylıkla bulabilirsiniz.

2- Uluslararası Kariyer Sitelerinde Özgeçmişinizi Oluşturun

Günümüzde uluslararası birçok firma çeşitli kariyer sitelerinden yeni personel alımı gerçekleştiriyor. Özellikle yurtdışı kaynaklı bu platformlara üye olarak kendinizi doğru ifade ettiğiniz ve profesyonel bir şekilde hazırladığınız CV’nizi bırakabilirsiniz. Artık Amerika ve Avrupa’daki birçok kişi bu gibi platformlardan istedikleri iş fırsatlarını yakalayabiliyor. Yapmanız gereken gitmek istediğiniz ülkeyi belirlemek ve karşınıza çıkan işlere başvurunuzu gerçekleştirmek. Linkedin, Monster, Joblers, Adecco ve Jobsdb gibi iş arama motorları bu yoldaki size oldukça yardımcı olacaktır.

3- Yabancı Dilinizi Geliştirin

İster yurtiçi işler olsun ister de yurtdışı işler olsun artık herhangi bir yabancı dili bilmek sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirmekte ve iş bulma olasılığınızı artırmaktadır. Fakat öyle çat pat bir dil bilgisinden bahsetmiyoruz. Gerçekten, en az ana dilinize yakın bir seviyede yabancı dil bilginize sahip olmanız gerekiyor. Bu nedenle yurtdışı iş başvuru sürecinizi başlatmadan önce bir yandan da yabancı dilinizi geliştirmeye önem vermelisiniz. Böylece daha önceki bilgi birikiminize ve iş deneyiminize artı olarak iyi bir yabancı dil bilginizi de eklediğinizde size büyük avantaj sağlayacaktır. Özellikle gitmek istediğiniz ülkede konuşulan dile hâkim olmanız yurtdışı iş fırsatlarını değerlendirmenizde size yardımcı olacaktır.

4- İş Mülakatlarına Kendinizi Hazırlayın

Yukarıda saydığımız 3 maddeyi de yerine getirdiniz ve yurtdışı iş başvurunuzu gerçekleştirdiniz. Sıra, size gelecek olan mülakat davetlerine hazırlanmaya geldi. Global çaplı çalışan birçok firma ilk iş mülakatlarını internet ortamında yapmakta ve birkaç adım sonra sizinle yüz yüze görüşemeye karar vermekte. Bu nedenle iş başvurusu yaptığınız ülkenin mülakat süreçlerini önceden öğrenmeniz bu süreci daha kolay atlamanızı sağlayacaktır. Örneğin; Japonlar iş mülakatlarını genellikle akşam yemeği şeklinde yapmakta. İngiltere ise psikometrik testler yapılarak ön görüşmeler gerçekleştirilmekte. Diyelim ki ilk mülakatınız Skype üzerinden görüntülü yapılacak. Bu görüşme internet üzerinden olsa bile giyim kuşamınıza özen göstermelisiniz. Ayrıca ses tonunuzu emin ve gür çıkması da kendinize olan güveni gösterecektir.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında Yüksek Maaş Veren Ülkeler

5- Gideceğiniz Ülkeye Fikren ve Zihnen Hazır Olun

İş başvuru süreciniz tamamlandı ve artık istediğiniz yurtdışı iş imkanını yakaladınız. Ancak farklı bir ülke, farklı insanlar, farklı kültürlerle bir araya gelmek için ruhen kendinizi hazırlamanız gerekir.  Aksi halde gittiğiniz ilk ayda bocalar ve hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin dilini çok iyi biliyor olabilirsiniz. Ancak günlük yaşamda pek çok farklılıklarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle ilk günlerde biraz esnek ve sabırlı olmalısınız. Yaşamaya başlayacağınız ülkenin sosyal hayatına adapte olmak için o ülkenin kültürel yapısını anlamaya çalışın. Tüm bunları yaparken kendinizi kasmayın ve her aşamada eğlenmeye çalışın. Böylece çalıştığınız ülkeye, çalışma şartlarına ve insanlarına daha kolay alışır ve hayatı kendinize kolaylaştırabilirsiniz. Başarıya ulaşmak öyle kolay değildir. Biraz fedakârlık biraz özveri ve biraz da emek gerektirir. Bunları sağladığınızda hedeflediğiniz başarıya zaten ulaşacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu