eDevlet

Faizsiz Esnaf Kredisi Başvurusu (50 Bin TL)

Faizsiz esnaf kredisi başvurusu yapmak isteyen esnaf ve sanatkarlarımız geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2020 yılında da ilgili bankalara kredi başvurusu yapabilirler. Özellikle KOBİ beyannamesi doldurmuş olan esnaflar faizsiz kredi başvurularını KOSGEB’in resmi internet üzerinden yapabilirler. Sıfır faizli esnaf destek kredisinden faydalanmak ve 50 bin lira kredi desteği aşabilmeniz için belli başlı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Peki, bu şartlar nelerdir? Faizsiz esnaf kredisi başvuru şartlarını sizler için araştırdık ve işte detaylar.

50 Bin Lira Faizsiz Esnaf Kredisi Şartları Nelerdir?

Hemen hemen her yıl esnaflara verilen faizsiz kredi desteği 2020 yılı içinde de 50 bin liraya kadar verilmeye devam ediyor. Devlet tarafından belirtilen ve ilgili bankalar aracılığıyla esnaflara verilen bu faizsiz kredi desteğinden faydalanmak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Faizsiz esnaf kredisi başvurusu için aranan şartlar şunlardır:

  • İlgili krediye başvuruda bulunacak olan esnafların bağlı olduğu meslek odalarına kayıt olmaları gerekmektedir. Eğer ticaret sınıfında faaliyet gösteriyorsanız o zaman da esnaf kefalet adı altında kaydınızı tamamlamalısınız.
  • Faizsiz esnaf kredisine başvurmak için aranan ikinci bir şart ise, devlete ait herhangi bir kuruma vergi borcunuzun bulunmaması önemlidir.
  • Son olarak da eğer daha önce KOSGEB kredi desteğinden faydalanmış iseniz ya da bağlı olduğunuz meslek odası aracılığıyla Halk Bankası’ndan faizsiz kredi kullandıysanız bu krediden maalesef yararlanmazsınız.

Esnafa Faizsiz Kredi Desteği Hangi Kurum Üzerinden Veriliyor?

Esnafa faizsiz kredi desteği önceki yıllarda KOSGEB’e kayıtlı olan esnafların kullanıcı adları ve şifreleriyle girip ilgili başvuru süreçlerini tamamlamaları gerekiyordu. Ancak 2020 yılında bu başvuru siteminde bir değişikliğe gidildi ve işlemler tam tersi bir şekilde uygulanmaya başladı. Çünkü mevcut sistemde aşırı yüklenilmesinden dolayı sistemde tıkanıklar oluşmaktaydı ve bu da işlemlerin gecikmesine neden oluyordu. Bu nedenle bu yıl içerisinde başvuru sistemi yenilendi.  Şöyle ki; 2020 yılı içerisinde 50 bin liralık faizsiz kredi desteği başvuruları, ilgili birim tarafından açılan yeni internet sistemi üzerinden verilmeye başlandı. Eğer faizsiz krediye hak kazanırsanız gerekli işlemler tarafınıza iletilecek ve gerekli kayıt işlemleri bundan sonra tamamlanacaktır.

Faizsiz Kredi Başvurusu İnternet Üzerinden Nasıl Yapılıyor?

Esnafa faizsiz kredi başvurusu için KOSGEB başvurularının daha detaylı bir şekilde incelenmesi ve başvuruların daha hızlı kayıt altına alınabilmesi için http://sifirfaiz.kosgeb.gov.tr/ adresi faaliyete geçirilmiştir. Bu web sitesine giriş yaptığınızda karşınıza çıkan ekranın yan tarafında bulunan ekrana, T.C. kimlik numaranızı ya da vergi numaranızı yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan işe başlama tarihinizi de girmeniz gerekiyor. Son olarak da sisteme giriş yapabilmeniz için güvenlik numarasını giriyorsunuz ve karşınıza ufak bir ekran çıkacaktır. Bu ekrana ise, işletmenizin adını, işletmenizin SGK sicil numarasını, telefon numaranızı ve eğer varsa e-mail adresinizi girip kayıt tuşuna basabilirsiniz. Ancak burada yazan bilgileri sın kez kontrol etmeli ve doğru olduğundan emin olduğunuzda ileri tuşuna basmalısınız. Böylece ön kaydınızı tamamlamış olursunuz.

Başvurunuzun Onaylandığını Nasıl Öğreneceksiniz?

Faizsiz kredi desteğine başvuruda bulunan esnafların şayet kredileri onaylanırsa siteme kayıt olurken verdikleri cep telefonlarına SMS olarak gönderilmektedir. Bu krediden yararlanabilecek hak sahipleri bu defa TUİK verilerine göre değil de en az bir yıllık geliri olan ve en az çalışana sahip olan esnaflardan başlayıp yukarıya doğru gidilmektedir. Bir yıl içerisinde 1 milyon lira üzerinde kazanan ve 11 kişi üzerinde çalışanı olan esnaflar ise ilgili krediden en son yararlanacak olanlar arasında sayılmaktadır.

Bankaya Kredi Başvurusu Nasıl Yapılacak?

Faizsiz kredi başvurusunda bulunan esnafların çeşitli kriterlerde yapılan elemeler sonucu hak sahipleri ve bir de yedek listeler hazırlanmaktadır. Hem asıl hem de yedek olarak hak kazanan esnafların cep telefonlarına gönderilen bilgi mesajlarında nasıl başvurucu yapacakları açıklanmaktadır. SMS’lerde yaşadıkları bölgedeki başvuru yapılacak KOSGEB memurunun iletişim bilgileri verilmektedir. Ancak yine aynı mesajda esnafların kredi işlemlerinin bankalar tarafından yönetileceği ve kredi notu bozuk olan esnafların kredi puanlarına göre ilgili banka tarafından kredi limitinde bir düşüş sağlanabileceği de belirtilmektedir. Ayrıca eğer teminat ihtiyacı doğan esnaflar var ise KGF ve TESKOMP’un esnafın yanında olduğu bilgisi de yer almaktadır.

Düşük Faizli Esnaf Kredisine Nasıl Başvurulur?

Yukarıda belirttiğimiz esnafa faizsiz kredi başvurunuzu olumsuz sonuçlandığında birçok banka düşük faizlerle esnaflara çeşitli kredi seçenekleri sunmaktadır. 5 yıl (60 ay) vadeli ve düşük faizli kredi seçenekleri sunan bankaların küçük-büyük demeden esnafa sağladığı kredi faiz oranları bankadan bankaya değişse de Türkiye İş Bankası’nın faiz oranları şöyledir:

Mayıs ayı içerisinde Türkiye İş Bankası’nın 36 ay için belirlediği %98 faiz oranıyla esnaf kredisi geri ödemelerini sizler için araştırdık. Buna göre aylık ödemeniz gereken kredi tutarları şöyledir:

  • 20 bin lira kredi için aylık ödeme 684 lira ve toplam maliyet: 24 bin 647 lira
  • 30 bin lira kredi için aylık ödeme Bin 26 lira ve toplam maliyet: 36 bin 970 lira
  • 40 bin lira kredi için aylık ödeme Bin 369 lira ve toplam maliyet: 49 bin 294 lira
  • 50 bin lira kredi için aylık ödeme Bin 711 lira ve toplam maliyet: 61 bin 617 lira
  • 60 bin lira kredi için aylık ödeme 2 bin 53 lira ve toplam maliyet: 73 bin 941 lira
  • 70 bin lira kredi için aylık ödeme 2 bin 369 lira ve toplam maliyet: 86 bin 264 lira

Verdiğimiz örnek tablo dışında farklı bir meblağda kredi başvurusu yapmak istiyorsanız bankaların ticari işlemler bölümüne başvuru yaparak daha detaylı bilgilere ve aylık ödeme planını öğrenebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: KOSGEB Destekli Esnafa Faizsiz Kredi (500 Bin TL)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu