eDevlet

Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?

Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur? Silahlı ve silahsız güvenlik görevlisi olmak için hangi şartlar gerekiyor? Detaylar haberimizde..

Çok değişik meslek grupları var. Bu meslek grupları içinde özel güvenlik görevlisi nasıl olunur sorusu en çok merak edilen soruların başında geliyor. Bunun da kendi içinde belli başlı bazı nedenleri var. Bu nedenler arasında ülkemizde değişen yasalara istinaden artık çok sayıda yasalar uyarınca belirtilen firmalarda özel güvenlik personeli çalıştırılması gerekmektedir. Buna göre kadın ya da erkek gibi spesifik bir sınırlama yoktur. Her kurumda hem kadın, hem erkek silahlı ya da silahsız özel güvenlik personeli çalışmaktadır. Lakin bu işin yapılabilmesi için belli bir takım kriterler ve şartlar gereklidir.

Bunların neler olduğu da aşağıda belirtilmiş durumdadır. Yazının girişinden de anlaşılacağı üzere özel güvenlik görevlileri hem silahlı, hem silahsız olabilmektedir. Burada da gerek alınan eğitimler, gerek koşullar arasında farklılıklar vardır. Her ikisi içinde mutlaka özel güvenlik personeli sertifikasının alınması ilk koşuldur.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Kişilerin özel güvenlik görevlisi nasıl olunur noktasında bu sertifikayı almak için öncelikli olarak özel güvenlikçi olmak için bu alanda yetkinlik verilmiş olan kursları tamamlamaları gerekir. Bu kurslarda silahlı özel güvenlik olmak için verilen toplam eğitim 120 saat iken silahsız olan özel güvenlik görevlileri için verilen eğitim süresi ise 100 saattir. Adından da anlaşılacağı üzere birinde özel güvenliklerin silah kullanma yetkisi var iken diğerinde şartlar ne olursa olsun böyle bir yetkisi yoktur. Bunun yanında silahlı özel güvenlik eğitimlerinde silah kullanma eğitimleri de verilmektedir. Ayrıca yine bu eğitimlerde atış eğitimi verilir. Temel dersler hem silahlı, hem silahsız özel güvenlik eğitimlerinde verilen majör eğitimlerdir.

Her iki eğitim için de devam zorunluluğu vardır. Devam eden kişilerin maksimum 20 saat devam etmeme durumu  vardır. Daha fazla olur ise başarısız kabul edilmektedir. Kişiler hangisi olursa olsun bu eğitimleri bitirip sertifikayı almaya hak kazananlar Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenli olarak açılan sınavlara girmesi ve en az 60 puan alması gerekir. Bir kişinin bu mesleği yapabilmesi için bir sene içinde yapılan sınavlardan en fazla 6 tanesine girebilmektedir.

Silahlı – Silahsız Özel Güvenlik Olma Şartları

Şimdi de şartları sıralamak gerekir ise şunlar söylenebilir:

  • Silahsız özel güvenlik olmak için 18 yaşını tamamlamış olmak, silahlı özel güvenlik olmak için 21 yaşını tamamlamış olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Bu mesleği yapmaya engel teşkil eden fiziksel ve/veya ruhsal herhangi bir sorunun olmaması
  • Kamu haklarından yasaklı olmaması
  • Suç kızartıcı bir suç işlememiş olmaması

Mutlaka okuyun: Zabıta Nasıl Olunur? Zabıta Memuru Olma Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu