Kredi Kartı Borcu Dondurma Nasıl Yapılır?
Bu yazıda sizlere kredi kartı borcu dondurma gibi son derece önemli bir husus da bilgi vermeye çalışacağız. Çünkü bu noktada şöyle önemli olan bir husus var ki insanlar kredi kartı kullanır iken bazen istemli, bazen istemsiz olarak kredi kartı çok yüklü miktarda kullanabilmektedir. Bu durum acil gereksinimlere bağlı olabileceği gibi, örneğin o çok beğenilen elbiseyi almak için de olabilir. Ne olursa olsun kredi kartı kullanıldığında öyle bir an gelir ve kişiler kredi kartı borcunun asgarisi bile olsa ödeyemez hale gelebilir. Bu durumda kredi kartlarını kapatsalar bile borcu mutlaka ödemeleri gerekir. Bunun için kimi bankalar çok ciddi kolaylık sağlar. Kredi kartı borcunu taksitlendirme, dondurma gibi özellikle kampanya dönemlerinde işlemler yapılabilmektedir. İşte biz bu yazıda bu konu hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Kredi Kartı Borcu Dondurma Taksitlendirme Yasası
Dilerseniz adım adım başlayalım. Kredi kartı borcu dondurma noktasında bu konuda olan yasadan ana hatları ile bahsederek konuya giriş yapalım. Son yıllarda yaşanan gelişmeler de göz önüne alınarak kredi kartı ödemelerinde kullanıcılarına belli kolaylıklar getirilmiş durumdadır. Sonuçta her şey insanlar için olan bir durumdur. Bu noktada yapılan yasal düzenlemeler 2016 senesinde geçici düzenleme ile değiştirilmektedir. Resmi Gazetede yayınlanan Kredi Kartı Yapılandırma Yasası 2. Maddeye göre kredi kartı borcu olan 72 aya kadar kredi kartı borcunu taksitlendirerek mevcut olan borçlarını ödeme şansına sahip olurlar.
Burada şu noktalara da değinmek ve kafalarda yer alan soru işaretlerini gidermek gerekir. Kişinin burada kredi kartı borcunun ne olduğu yani miktarı hiç de önemli değildir. Her miktar için çok az bile olsa taksitlendirme yapılabilir. Her ne kadar böyle bir durum olsa bile kimi bankalar bu yasayı tanımamaktadır. O zaman da ilgili kişiler hakem heyetine başvuru yapmak hakkını aşağıda da belirtildiği gibi kullanabilir.
Eğer bu yapılmaz ise o zaman bankalar yasalar gereği icra prosedürlerini uygular. Böyle bir durumda ise hem avukat masrafı, hem de ekstra günlük faizler ve diğer masraflar devreye girer. Bu yüzden bu durumda olan insanlar mutlaka eğer ödeme yapamıyor ve kısa sürede yapamayacak ise doğrudan kredi kartı borcu dondurma adımlarını atmalıdır. Yaşanan bu durumun kredi notunu her halükarda düşüreceği de göz ardı edilmemelidir.
Kredi Kartı Borcu Dondurma İşlem Adımları
Kredi kartı borcu dondurma adımları ise şu şekilde gerçekleşir: Öncelikli olarak kredi kartı borcunu dondurup, taksitlendirmek isteyen kişi bunun için kredi kartı olan bankaya bir dilekçe yazar. Bu işlem yapılır iken belli başlı bazı bilgilerin de öğrenilmesi gerekir. Öncelikli olarak bankadan toplam borcun ne olduğu mutlaka öğrenilmeli, sürecin nasıl ilerleyeceği tam olarak anlaşılmalıdır. 6 seneye kadar olan taksitlendirme sürecinde aylık ödeyebileceğiniz rakama göre kaç senede borcu ödeyebileceğinizi belirleyin ve buna göre gerekli olan çalışmaları yapın. İlla altı ayda ödeyeceksiniz diye bir kural olmadığını, ne kadar kısa sürede bitirir iseniz sizin için o kadar faydalı olacağı gerçeğini unutmayın.
Üstte de ifade edildiği gibi banka ilgili yasa kurallarına hükümlerine uymaz ise o zaman ilgili bankanın yasalara aykırı hareket ettiği ifade edilerek kişinin kendi yaşadığı kentte tüketici hakem heyetine bir dilekçe ile başvuru yapması gerekir. Bu konuda matbu bir evrak vardır ve bunu doğru eksiksiz bir biçimde doldurarak başvuru yapılır. Tüketici hakem heyetleri mevcut iş yüklerine göre kısa sürede sonucu başvuru yapan kişilere bildirir.
Borç Kapatma Kredileri
Çok tavsiye edilen bir yöntem olmasa da kredi kartınızı kapatmak istemiyorsanız ve şartlarınız uyuyor ise düşük faizli olarak ihtiyaç kredisi çekip borcunuzu ödemeniz de mümkün olabilir. Burada da tercih tamamen size kalmış durumdadır.
Kimi bankalarda özellikle borç kapatma kredileri vardır. Burada çekilen kredi doğrudan müşteriye verilmez ve kredi kartı borcuna yatırılır. Burada krediler için uygulanan süre genellikle 18 ay olmakta ve maksimum 20 bin TL değerine kadar verilmektedir. Vakıfbank, Akbank, Halk Bankası, Burganbank, QNB Finansbank, Denizbank transfer kredisi, Şekerbank bu konuda kredi veren bankalardır.
Mutlaka okuyun: Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?