eDevlet

Vergi İndirimi Nedir? Faydalanmak İçin Yapmanız Gerekenler

Vergi indirimi nedir, kimler faydalanabilir? Engelli vatandaşlar vergi indirimi ile emekli olabilirler mi? Detaylar haberimizde..

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gelir vergisi genel tebliğinde yapılacak olan değişiklikler Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetleri nedeniyle vergiye tabi olan gelir vergisi mükellefleri ise açıklanan bu yeni kararla vergi indirimi faydalanmak için aranan şartları merak ediyor. Gelir Vergisi Kanunu’na göre gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine sağlanan vergi indirimlerini ve şartlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Vergi İndiriminden Kimler Yaralanacak?

Hem gelir vergisi hem de kurumlar vergisi mükellefleri Gelir Vergisi Kanunu’na göre belirtilen şartları taşımaları halinde %5 vergi indiriminden yararlanabilecek. Bu vergi indirimi ise verilecek olan vergi beyannamelerinde hesaplanan vergi matrahının %5’i oranında indirim sağlanacak. Resmî Gazete ’de yayımlanan bilgilere istinaden vergi indiriminden yararlanacak olan mükellefler şunlardır:

  • Zirai faaliyetlerde bulunan gelir vergisi mükellefleri
  • Ticari faaliyetlerde bulunan gelir vergisi mükellefleri
  • Mesleki faaliyetleri nedeniyle gelir vergisine tabi olan mükellefler
  • Kurumlar vergisi mükellefleri.
  • Bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren kurumlar, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik yatırırım şirketleri ise söz konusu vergi indiriminden muaf tutulmuşlardır.
  • Bu saydığımız işletmeler dışında kalan kurumlar vergisi mükellefleri vergi indirimden faydalanabilirler.

Vergi İndirimden Faydalanma Şartları Nelerdir?

Vergi indirimi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmî Gazete ‘de belirttiği şartların taşınması gerekmektedir. Bu şartlar maddeler halinde aşağıdaki gibidir:

  • Vergi indiriminden yararlanmak için aranan ilk şart; indirimin hesaplanacağı beyannamenin geçerli olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamesinin kanuni süre içerisinde ibraz edişmiş olmasıdır. Bu nedenle eğer bu kanuni süre içerisinde verilen beyannamelerde düzeltme ya da pişmanlıkla verilmiş olan beyannameler vergi indirim kapsamı dışında tutulmuştur. Vergi mükelleflerinin bu kanuni süre içeresinde hazırladıkları beyannameleri dikkatlice hazırlaması son derece önelidir.
  • Belirtilen kanuni süre içerisinde beyan edilen vergi türlerini kapsayan vergi beyannameleri üzerinden herhangi bir değişikliğin de yapılmaması gerekiyor. Bu değişiklikler ikmalen, reysen ya da idarece yapılmış olması söz konusu durumu değiştirmemektedir. Bu nedenle beyannamelerin üzerinde tahrifatın olmaması de vergi indirimden yararlanmak için çok önemlidir.
  • Vergi indiriminden yararlanmak için aranan şartlardan biri de; indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle, tahakkuk eden vergi matrahının ödenmiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vergi cezaları ve borçları da dahil olmak üzere mükellefin bin liranın üzerinde vadesi geçmiş herhangi bir borcunun bulunmaması de gerekmektedir.
  • Son olarak da mükelleflerin söz konusu vergi indirimine hak kazanabilmeleri için, vergi indirimine tabi tutulacak beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört yıllık takvim yılı içinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359. Maddesi uyarınca kaçakçılık ile ilgili iş ve fiillerin işlenmemesi gerekmektedir.
  • Yukarıda saydığımız bu şartları taşıyan vergi mükellefleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan %5’lik vergi indiriminden yararlanmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Mutlaka okuyun: Vergi Sicil Affı Resmi Gazetede Yayınlandı!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu