Yunus Emre Hakkında Bilgiler
Yunus Emre Hakkında Bilgiler, Yunus Emre Nerede Yaşadı, Yunus Emre’nin Eserleri, Yunus Emre Kimdir? gibi sorulara bu yazıda cevap bulabileceksiniz.
Yunus Emre Ne Zaman Yaşamıştır?
13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın ilk çeyreğindeki zaman aralığında yaşadığı tahmin edilmektedir.
Yunus Emre Ne Zaman Doğmuştur?
1241 yılında doğduğu kabul edilir.
Yunus Emre Ne Zaman Ölmüştür?
1320 yılında öldüğü kabul edilir.
Yunus Emre Nerede Yaşamıştır?
Tam olarak kesin değilse de Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy’de yetişip Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Taptuk Emre Dergâhı’nda yaşadığı tahmin edilmektedir.
Yunus Emre’nin Yaşamı
Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküş döneminde doğup yaşamıştır. Bazı kaynaklara göre okuma yazma bilmediği rivayet edilir. Bazı kaynaklara göre de çok iyi bir tahsil gördüğü, hatta yaşadığı dönemde müftülük yaptığı, dönemin önde gelen alimlerinden biri olduğu söylenir.
Babasının adı İsmail olarak bilinir. Arapça ve Farsça bildiğini şiirlerinden anlaşılmaktadır.
Genel olarak Yunus Emre’nin Tapduk Emre’nin dergahına girip olgunluğa eriştiği bilinir. Yunus’u buraya Hacı Bektaş-ı Velî göndermiştir. Yaşamı boyunca bu dergaha büyük hizmetleri olmuştur. Taptuk Emre’nin düşüncelerini yaymak için Anadolu’yu dolaşmıştır.
Yunus Emre, Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlâkla ilgili düşüncelerini, İslam tasavvufuyla işleyerek, halk dilinde şiirler söylemiştir. Şiirlerinde Allah’la olan ilişkilerini işlemiş, ölüm, doğum, yaşama bağlılık, ilahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele almıştır.
Sanat yaşamında halka, açık bir dille hitap etmiştir. Türkçeyi çok güzel kullanmıştır. Yunus Emre bu yönüyle halkın şairi olarak kabul edilir. Halk tarafından çok sevilir, sayılır. Öyle ki Anadolu’nun birçok yerinde onun adına anıt mezarlar yaptırılır. Günümüzde Eskişehir Sarıköy, Manisa Buna ve Emreköy, Erzurum Dutçu Köyü, Isparta Keçiborlu ve Karaman’da türbeleri bulunmaktadır.
Yunus Emre’nin “Risalettü’n- Nushiyye” ve “Divan” olmak üzere iki eseri vardır. Eserlerine başka âşıkların eserleri karıştıysa da sonradan bunlar ayıklanmıştır.