eDevlet

Kazakistan’da İş İmkanları Sosyal Hayat ve Yaşam Standartları

1991 yılında Sovyetler birliğinden ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kazakistan, iş imkanları bakımından en fazla tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Zengin uranyum, hidrokarbon, kömür ve doğalgaz gibi kaynaklara sahip olan Kazakistan’ın kendi doğal kaynaklarını işlemekte güçlük çekmesi nedeniyle dış yatırımcılara ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke Kazakistan’ın tüm doğal kaynaklarını çıkarmak için devasa yatırımlar yapmaktadır. Kazakistan’da en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin ülkede 600’den fazla şirketi ve 400’den fazla girişimi bulunmaktadır.

Kazakistan’da İş İmkanları Nelerdir?

Birçok Türk işçinin çalıştığı Kazakistan’da iş imkanları oldukça geniştir. Elektrik mühendisi, topograf, mimar ve iç mimarların en fazla istihdam sağladığı Kazakistan’da Kazakça ya da Rusça bilmek işe girişlerde tercih sebebidir. Ancak bazı şirketlerin Türk kuruluşu olması nedeniyle dil konusunda zorluk çekmeyebilirsiniz. Kuaför, aşçılık, grafik tasarım, yazılım, demir işlemeciliği ve inşaat mühendisliği gibi sektörlerde de istihdama ihtiyaç bulunmaktadır. Bu mesleklerin yanı sıra Kazakistan’da iş imkanları arayışına girdiğinizde bilişim, enerji, tarım ve inşaat alanlarında çok iş ilanları ile karşılaşabilirsiniz.   Oldukça lüks arabaların bulunduğu ülkede arabanın bozulması ya da kaza yapması durumunda arabayı tamir edecek kalifiye işçi bulunmaması Otomotiv yan sanayi ve kaporta mesleklerinde de istihdam yaratmaktadır.

Türk lokantalarının revaçta olduğu Kazakistan’da yerli halkın ve turistlerin ilgisini çeken çok sayıda lokanta bulunmaktadır. Ayrıca yüzlerce şirket bulunan Kazakistan’da reklam ve prodüksiyon alanında yapılan yatırımların az olması yeni istihdam alanının oluşacağının habercisi niteliğindedir.

Kazakistan’da Maaşlar Ne Kadar?

Kazakistan’da iş imkanları kadar Kazakistan’da maaşlar da en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kazakistan’da maaşlar yerli halka düşük ödenirken, yabancı işçilere yüksek meblağlar ödenmektedir. Tenge ya da Dolar üzerinden maaş ödemeleri yapılan Kazakistan’da asgari ücret 370 Tenge civarındadır. Yaklaşık 80 Dolar’a denk gelen asgari ücret bir ailenin geçimini ucu ucuna getirmesi anlamına gelmektedir. Ancak genellikle asgari ücretin üzerinden ödenen maaşlar, ortalama 425 dolar civarındadır. Türkler için iş imkânlarının oldukça geniş olduğu Kazakistan’da madencilik ve taşocağında çalışanlar 4 bin Dolar ile 5 bin Dolar arasında kazanmaktadır. Kazakistan’da inşaat sektöründe çalışan işçiler 3 bin Dolar’ın üzerinde maaş alırken şantiye şefi ya da orta düzey bir yöneticinin maaşı 5 bin Dolar’a kadar yükselmektedir. İşsizlik oranının %5 kadar az olduğu ülkede deneyimli eleman ve yönetici eksikliğinin bulunması nedeniyle sık sık dış ülkelerden personel istihdamı yapılmaktadır. Bu nedenle Kazakistan’da iş imkanlarını gönül rahatlığı ile değerlendirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Kazakistan’da Çalışmak

Kazakistan’da çalışan yerli halkın bazı meslek gruplarına göre aldığı maaşlar şu şekildedir;

  • Sekreter Ve Ofis Menajerlerinin Maaşı: 67 Dolar
  • Tekstil Fabrikalarında Çalışan Tercümanlarının Maaşı: 67 Dolar
  • Balıkçıların Maaş: 85 Dolar
  • Tarım Ve Hayvancılık Alanında Çalışan Koyun Kırpıcı Maaşı: 86 Dolar
  • Güvenlik Görevlilerinin Maaşı: 90 Dolar
  • Kamu Yönetimi Ve Savunma Alanlarında Çalışan Kuryelerin Maaşı: 92 Dolar
  • Çiftçilerin Maaşı: 93 Dolar
  • Mekanik Bakım Uzmanlarının Maaşı: 94 Dolar

Kazakistan’da Yaşam Şartları

Yerli halkı için ucuz bir ülke olarak görülen Kazakistan, sosyal yaşantılara oldukça önem veren bir ülkedir. Yaşam standartlarının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği ülkenin iklimi Doğu Anadolu Bölgesi’nin iklim şartlarına benzemektedir. Ekim ve Nisan ayları arasında oldukça soğuk ve yağışlı olan Kazakistan’da hemen her yerde merkezi ısıtma sistemi bulunmaktadır. 1 ton kömürün 20 dolar olduğu Kazakistan’da yaklaşık 3 – 4  katlı bir binanın yıllık ısınma gideri sadece 200 dolar civarıdır. Kazakistan’da yaşayan Türklerin birçoğunun Astana ve Almatı şehirlerinde yaşadığı bilinmektedir.  Diğer şehirlere göre biraz daha pahalı olan bu şehirlerde orta derece bir evin kirası 400 dolar kadardır.

Kazakistan’da Yemek Kültürü

Kazakistan’da genel olarak et ağırlıklı yemekler tüketilmektedir. At etinin çok değerli ve pahalı olduğu Kazakistan’da birçok restoranda at eti yiyebilirsiniz. Ancak at etinin pahalı olması nedeniyle gittiğiniz restoranlarda özel olarak talep etmeniz gerekecektir. At etinin yanı sıra makarnalı et çorbasına benzeyen lagman isimli çorbası oldukça ünlüdür. Sayısız Türk restoranının bulunduğu ülkede dilediğiniz zaman Türk yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Özbekistan’da Çalışmak, Yaşam ve İşçi Maaşları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu