eDevlet

Yurt Dışında Çalışma Hayali Olanların Yapması Gerekenler

Ülkemizde sayısız insan yurtdışına çıkmak, yurt dışında çalışma ya da orada yaşamak için hayaller ve planlar yapıyor. Ama birçoğu bunu nasıl yapılabileceği konusunda fikir sahibi değil. Bir anlık karar vererek ülke dışına çıkamazsınız. Yurtdışına çıkmak hem maddi hem de manevi bir hazırlığınız olmalıdır. Bir yol haritanız olmak zorundadır. Bu yazımızda yurtdışına çıkmak isteyenler için bir yol haritası oluşturmaya çalıştık.

Yurt dışında çalışma nın tabi ki sayısız pek çok avantajı var. Özellikle bir yabancı dil konusunda ileri seviye yetkinlik istiyor ya da o dilde bir eğitim görmek istiyorsanız, yurtdışında çalışmak bu yüzden harika bir fırsat olabilir. Tabi ki yurtdışında çalışıp dili öğrenirken, yabancı bir kültürü deneyimlemek ve alışmak biraz zorlayıcı gelebilir. Burada verdiğimiz tüm detay ve öneriler teoriktir. Uygulamada nasıl sonuçlanacağı ve nasıl faydalar getireceğini bilmek mümkün değildir. Bir şeyi eğer gerçekten istiyorsanız cesaret edip denemeniz gerekiyor.

1- Ne Tür İşlerde Çalışabilirim

Yurtdışına çıkan Türk vatandaşlar çoğunlukla eğlence ve turizm sektöründe çalışmaktadır. Yurtdışına çıkan ve üniversite okuyan gençlerin tercihi genellikle garsonluk oluyor. Tabi ki yapacağınız iş genellikle dil yeterliliğine ve mesleki bilginize göre değişmektedir. Temelde yurtdışı iş fırsatları her ülkenin ihtiyacına göre değişmektedir. İnşaat, sağlık sektörü, bilişim alanları istihdam açığına göre yabancı iş alımları yapabilmektedir. Bu sektörler genellikle her ülkede işe girme fırsatı sunan iş kollarıdır.

2- İş Değiştirmeden Yurtdışında Çalışmak Mümkün

Kolay bir şekilde mevcut iş yerinizin yurtdışı iş ortaklarına veya yurtdışı ofislerine başvuru yaparak mevcut işinize devam edebilirsiniz. Yapmanız gereken genel koşulları öğrenerek açık pozisyonları takip etmektir. Bu süreç içerisinde şirketin insan kaynakları birimi ve gideceğiniz ülkenin şirket çalışanları ile bağlantıya geçebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında Yüksek Maaş Alabileceğiniz Meslekler

3- Hangi Ülkede Yaşamak İstiyorsunuz?

Bu karar sanki bana ağlı deme sakın. Hatta ülkeyi bırak hangi şehirde yaşamak istediğine bile karar verebilirsin. Neresi olsa giderim demek pek akıllıca bir karar değildir. Yapılan en büyük hatalardan birisi başkalarının sözüne bakarak kendi isteklerini hiç saymaktır. Öncelikle düşünmelisiniz mesela soğuk havalara dayanabilir misiniz? Akşamları eğlence olmadan olmaz diyor musunuz? Gideceğiniz yerde seminer iş kursları, kongreler fazla mı az mı olsun? Hayat ne kadar pahalı? Kalabalık bir yer mi olsun? Yoksa sakin mi?

Kişiliğinize en uygun yeri tercih edin. Hayatta yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapın. Olmak istemediğiniz bir yere gitmeyin. Para kazanmak iyi bir motivasyon ama neyi sevdiğinizde çok önemli. Bu yazıyı okurken nereye gideceğinize karar vermek zordur. Gideceğiniz yerin havasını solumadan nasıl hissedeceğinizi bilemezsiniz. Gideceğiniz yer ile ilgili beklentilerinizi arşta tutmayın. Gideceğiniz yerin yerlileri ile iletişime geçmek onlara konuşmak önemli. Size tavsiyemiz en çok gitmek istediğiniz 5 yeri bir kağıda yazın ve karşılaştırın.

Mutlaka okuyun: Yurtdışında çalışmak için ideal ülkeler

4- Birden Fazla Dil Öğrenin

Yurtdışında yaşamak istiyorum diyorsanız hiç bahanesiz çözmeniz gereken bir konudur dil konusu. Hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin dilini bilmek iş açısından büyük avantaj. İngilizce dışında bir dil daha öğrenmek için çaba gösterin. Bunun için kurs veya uygulamadan yararlanabilirsiniz. Gittiğiniz ülkedeki dil okullarını araştırın

5- Kurs, Doktora, Yüksek Lisans

Bir enstitü aracılığı ile yurtdışına çıkmak size kolaylık sağlayabilir. En azından yapacağınız işle ilgili karar vermenizde size fayda sağlayacaktır. Yeteneklerinizi sınayabileceğiniz ve geliştirebileceğiniz sertifikalı kursları araştırın. Yazılım, aşçılık, girişimcilik gibi sertifikalı kursları tercih edebilirsiniz. Yüksek lisans ve doktora amacıyla yurtdışına çıkmak konusunda derin bir araştırma yapabilirsiniz. Özellikle bu konuda yurtdışı okulları ile iletişime geçebilirsiniz. Bu iş için bazı sınavlara girmeniz gerekmektedir. Bunlara araştırarak işe başlayabilirsiniz.

6- Özgeçmişinizi Hazırlayın

Tabi ki bunların İngilizce dilinde olmasına dikkat edin. Özellikle Linkedin profilinizi bir kaç dilde hazır bulundurmaya dikkat edin. Ayıca bu profillerinizi ve belgelerinizi sıklıkla güncelleyin. Bu belgeleri hazırlarken güvenilir birilerinden yardım alabilirsiniz. Başka bir gözle profilinizi incelemek iyi olabilir. Sizin görmediğiniz hataları ve düzeltmeleri görebilir. Özellikle CV ve özgeçmişte yazım hatalarının olmamasına dikkat edin.

7- Başvuru Süreci

Bu işler ezber mantığı ile yapılmaz. İş başvurusunu bir tuşa basmak olarak görmemek gerekir. İş başvurusu çok çok önceden başlaması gereken bir süreçtir. Başvuru tuşuna basmak aslında sürecin ortalarında bir yerdir. Asıl sürecin önemli kısmı başvurudan önce her şeyi hatasız ve ilgi çekici olarak hazırlamaktır. Bazı iş başvuru sitelerini kontrol etmek, daha fazla bilgi toplamak faydalı olabilir. Kimse sizin başvurunuzu yapmayacaktır bu işi kendiniz halletmelisiniz. Ne iş olursa yaparım diye düşünmeyin. Gittiğiniz ülkeyi sevmek işinizi sevmekle başlar. Aslında hangi işe iyiyseniz o iş kolunda çalışma ihtimaliniz yüksek. O yüzden işinizle ilgili uzmanlığınızı artıracak çözümler bulun.

Mutlaka okuyun: Yurtdışındaki Firmalara İş Başvuruları Nasıl Yapılır?

8- Sizi Neden İşe Alsınlar?

Dil yeterliliği ve iş uzmanlığında gayet iyi olmalısınız. Özellikle ön mülakatlar için hazırlık ve denemeler yapın. Yabancılara karşı olan ön yargılarınızdan kurtulun. Samimiyet, çalışkanlık ve adaptasyon beraberinde uzmanlığı getirir.

9- Para Konusu

Gelelim en önemli konulardan birine. Para konusunda yazmak oldukça naif bir konudur. Yeni bir hayata başlamak ve yurt dışına çıkmak için biraz birikim şart. Yine de belirtmek gerekir ki bu konu biraz sübjektiftir. Mevcut şartlarınız ve gideceğiniz ülkenin şartları bu durumu değiştirebilir. Özellikle hayat şartlarını araştırmadan ve cebinizde para olmadan giderseniz, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu nedenle planlarınızı daha gerçekçi ve stratejik yapın. Ülkelere göre iş olanakları ve maaş miktarlarını araştırınız.

Mutlaka okuyun: Yurt dışında maaşları yüksek olan en iyi 10 ülke

10- Sonuç Olarak

İyice plan yapmadan, hayal üstü beklentilere girerek bir karar vermeyin sakın. Bir ülkede doğmuş olmanız başka ülkeye gidemezsiniz anlamına gelmez. Yurtdışında çalışmak hayatınızın geri kalanını orada geçireceksiniz anlamına da gelmez. Gerçekten istiyorsanız, kararınızda eminseniz, adım adım plan yaparak sonuca ulaşabilirsiniz. Belki de bu karar hayatınızın en önemli kararı olacak. Yurt dışında çalışma hayali olanlar aşağıdaki yorum alanında görüş ve düşüncelerini paylaşabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu