eDevlet

Sahte Kimlik İle Adınıza Kredi Çekilirse Ne Olur?

Yaşam her zaman hiç umulmadık şeyleri insanların karşısına çıkarıyor. Örneğin ya sahte kimlik ile adınıza kredi çekilirse ve siz bunu bir biçimi ile öğrenirseniz ne yaparsanız? Size söylenen bu durum şaşırtıcı gelebilir ya da bazılarınıza gelmeyebilir ama günümüzde ne yazık ki böyle olaylar olabiliyor. Nitekim yakın dönemde de basına yansıyan böyle bir durum yaşandı.

Tam olarak olayı açıklamak gerekir ise diyelim ki hiç tanımadığınız, adını bile duymadığınız A şahsi sizin kimliğinize bir biçimi ile ulaşıyor ve sizin kimliğiniz ya da sahte bir kimlik ile sizin adınıza herhangi bir bankadan az ya da çok para çekiyor. Gün geliyor siz de basına da yansıyan durumda olduğu gibi saygın bir iş insanısınız ve o an için krediye gereksinimiz oluyor ve herhangi bir bankaya kredi çekmek için başvuruyorsunuz.

İşte tam da o anda yaşamınızın şokunu yaşıyorsunuz zira sizin adınıza sanki siz çekmişsiniz gibi çekilen bir kredi var ve bu kredi ödenmemiş, o yüzden ilgili banka kredi notunuzun kötü olduğunu ve size kredi veremeyeceklerini söylüyorlar. Doğal olarak yaşamınızın şokunu yaşıyor ve ne yapmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Elbette bir de bankayı bu parayı sizin çekmediğinize imzanın sizin imzanız olmadığınıza bankayı ikna etmeniz gerekiyor. İş de biz de tam olarak bu konuya değineceğiz.

Tazminat Talep Etme

Eğer sahte kimlik ile adınıza kredi çekilirse ve siz bunu öğrenir iseniz ilk yapacağınız şey elbette kim olursanız olun yaşadığınız bölgede yer alan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmanız. Zira böylesi durumlar ile doğrudan onlar ilgileniyor. Böylesi bir durum dolandırıcılık suçu oluyor ve hemen yasal işlemlere başvurmanız gerekiyor. Öncelikle mahkemeye başvuru yaptığınız zaman hem sahte kimlik olayını, hem de sahte imza olayını ispatlamanız gerekiyor. İmza sizin olmadığı için bunu ispatlamanız çok da zor olmayacaktır. Bu konuda mahkemeye başvuru yaptığınız zaman sizden alınan imza ile sahte kimlik ile çekilen imza karşılaştırılır ve böylece olay hemen ortaya çıkar.

Bunun yanında siz de isterseniz hem maddi manevi tazminat talep etme hakkına sahipsiniz. İtibarınızın zedelendiğini, size dair güven sorunu yaşandığına dair bir tazminat davası açabilirsiniz. Yasal hukuki kurallar da buna izin verir durumdalar. Yani yasalar tamamen sizden yana ve siz bu konuda istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Üstelik dilediğiniz miktarı isteme hakkınız da var ve önü açık.

Bunun yanında yani imzanızın dışında kimliğinizin de çalındığı, kopyalandığına dair ayrıca ya da birleşik bir dava açabilirsiniz. Burada da mutlaka yasal haklarınızı bilmeniz ve onları uygulamanız gerekir.

Böylesi bir karar verip yasal haklarınızı kullanacağınız zaman mutlaka bu alanda uzmanlaşmış, benzer davaları almış ve başarılı sonuçlar almış hukukçular ile daima çalışmanızda fayda olduğunu unutmamalısınız. O yüzden avukat ya da hukuk bürosu seçerken çok iyi araştırma yapmalı ve nihai kararı ondan sonra vermelisiniz. Yoksa işinin ehli olmayan bir avukat ile istenen dava sonucunu yasalar sizden yana olsa bile alamayabilirsiniz. Bu konuyu asla göz ardı etmeyin.

Yargıtay’ın Bu Alanda Verdiği Kararlar

Üstte yer alan tüm bu bilgileri verdikten sonra biraz da emsal olarak gösterilebilecek sahte kimlik ile adınıza kredi çekilirse durumunda yaşanan örneklere bakılacak olursa basına da ilgili dönemde yansıyan olayda şöylesi bir durum ortaya çıktı.

Alanında tanınan, bilinen bir iş insanı sahte imza ile adına bir kredi çekildiğini öğrendiğinde yaşadığı kentte yer alan 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yaptı. İlgili bankanın başvuru süresince gerekli işleri yapmadığını ve buna bağlı olarak itibarının zedelendiğini, ayrıca krediyi çeken kişinin hiçbir biçimde kendisi olmadığını ifade ederek tespit ve 5 bin Türk Lirası tutarında maddi tazminat ve 40 bin Türk Lirası manevi tazminat davası açtı ve bu davayı kazandı. Açılan bu davada ayrıca geçen süre için faiz işletilmesi de istendi. Ama süreç burada bitmedi zira Yargıtay kararı bozdu ve verilen tazminatın az olduğuna hüküm vererek çok daha yüksek rakamda bankanın tazminat ödemesine hükmetti.

Mutlaka okuyun: Türk Vatandaşlığına Yatırım Yoluyla Başvuru Yapmak

Yargıtay’ın verdiği bu örnek teşkil edecek mahkeme kararında banka yetkilileri her ne kadar aksini iddia etse de şuna karar verildi. Davayı açan kişinin her şart altında çok zor durumda kaldığı, aile ilişkilerinin bozulduğu, iş yaşamında ilgili kişinin ciddi kayıpları olduğu belirtilerek ilgili rakamların çok az olduğuna hükmedildi ve rakamların yükseltilmesi Yargıtay tarafından talep edildi.

Bu durum ileride benzer durumların yaşanmaması için sağlam bir yaptırım gücü olan uygulamadır ve böylesi dolandırıcılık, hırsızlık gibi olayların önünü kesecek tarzda olan bir hukuki karar olarak çok önemlidir. Yine de tüm bunların yaşanmaması için ülkemizde kimlik, imza gibi şeyleri kullanır iken çok dikkatli olunması gerektiği asla hiçbir biçimde göz ardı edilmemeli ve her türlü önlem alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu