Para

Konkordato Nedir? Çeşitleri ve Şartları Nelerdir?

Konkordato nedir ve çeşitlerini, şartlarını merak edenler için tatmin edici cevapların bulunduğu yazımıza başlayalım hemen. İflastan önceki son kapı olarak bilinen konkordato, bir şirketin iflastan kurtulmak için borçların yapılandırılması ve ertelenmesi için yaptığı anlaşmadır. Son yıllarda ülkemizde meydana gelen ekonomik kriz, birçok şirket ve kurumun iflas etmesine ya da konkordato başvurusu yapmasına neden olmuştur.

Konkordato Nedir?

Borçlu kişilerin tamamen iyi niyetle alacaklı kişilerle yaptıkları bu iflas anlaşması ancak ticaret mahkemesinin onay vermesi durumunda geçerlilik kazanmaktadır. Ticaret mahkemesi, borçlu olan kişilerin öncelikle mal varlıklarına tedbir koymaktadır. Alacaklı kişiler tarafından daha önceden gönderilmiş icra takipleri durdurularak borçlu kişilerin rahat bir şekilde çalışıp borçlarını ödemeleri istenir. İşleri kötü giden işletmeler, eğer Konkordato’dan yararlanmak istiyorlar ise öncelikle bu anlaşmanın çeşitlerine göz atmalarını öneririz.

Batma aşamasına gelen şirketler, borçlarını ödeyebilmek ve düze çıkabilmek için alacaklılar ile bu anlaşmayı yaparak faaliyetlerine devam etme kararı alırlar. Vadesi gelen borçlarını ödeyemeyen bir şirket ya da kurum, ödemeleri yapabilmek adına bir süre ya da indirim isteyerek iflastan kurtulmak ister. Konkordato’nun alacaklı kişiler tarafından da verilen bir dilekçe ile de işleme konulduğunu görebiliyoruz. Konkordato nedir sorusuna alınan net cevap sonrası aşağıda çeşitleri ve şartlarına da göz atmanızda kesinlikle fayda vardır.

https://www.youtube.com/watch?v=bBjjdV4veFo

Konkordato Çeşitleri

İflastan önceki son çıkış kapısı olan iflas anlaşmasının 3 farklı çekidir bulunmaktadır. Bunlar;

Adi Konkordato: Bu iflas anlaşması türü, vade gününde borcunu ödeyemeyen, sürekli olarak ileri tarihlere borç ödeme günü atan işletmelere uygulanmaktadır. İflastan kurtulmak isteyen her işletmenin yararlanabileceği bu anlaşmada alacaklı ile borçlu arasında sıfırdan vadeler oluşturulur.

Özel Konkordato: Borçlar hukuku hükümlerinin geçerli olduğu bu iflas anlaşması, alacaklı ile borçlunun tekrardan bir araya gelerek borç yapılandırması yaptığı çeşittir.

Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato: Borçlu kişilerin sahip oldukları mal varlıkları yapılan anlaşma ile borç tutarınca alacaklı kişilerin üzerine devredilir. Borçlu kişinin bu durumda yapabileceği pek fazla bir seçeneği kalmamakla beraber yeterli desteği avukatından alabilecek duruma gelecektir.

Konkordato Şartları Nelerdir?

Borçlu ve alacaklı kişilerin iflas anlaşması yapabilmesi için aranılan şartlar şu şekilde dile getirilmiştir.

  • İflas anlaşması yapılması durumunda alacaklıya ödenmesi gereken tutar, toplam ödeme tutarından daha fazla olması gerekiyor.
  • Mal varlığı ile iflas anlaşması yapılması durumunda borçlu kişilerin mal varlıkları toplam borç tutarından daha fazla olması gerekiyor.
  • İflas anlaşması yapılması durumunda aylık ödenmesi gereken borç tutarı, borçlu kişinin geliri ile uyumlu ve tam denk olacak şekilde yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu