eDevlet

Özbekistan’da Çalışmak, Yaşam ve İşçi Maaşları

Türk Lirası’nın (TL), dolar karşısında sürekli değer kaybetmesi, işsizliğin ve enflasyonun tavan yapması Türk vatandaşlarını yeni bir arayışa iterken, bu arayışlar neticesinde, Özbekistan’da çalışmak ve bu ülkenin sunduğu iş imkanları cazip seçenekler arasına girdi. Türkiye’ye kıyasla daha bakir bir ülke olan Özbekistan, gelişmekte olduğu için yatırımlara ve yatırımcıların işlerinin aksamamasını sağlayacak çalışanlara ihtiyaç duyan bir ülke pozisyonunda. Yaşam kalitesi tartışmaya açık olsa da hayat pahalılığı gibi bir sorunun bulunmadığı Orta Asya ülkesi, para kazanmak için yurt dışına çıkmak isteyenlerin yeni gözdeleri arasında.

Özbekistan sunduğu fırsatlarla yatırımcıların odak noktası olurken, para kazanmak için gidilebilecek ülkeler listesinin üst sıralarında da kendisine yer bulmayı başardı. Bu ülkeye dair planları olanları için hazırladığımız yazımızda, Özbekistan’da yapılabilecek işler, Özbekistan’a yatırım yapılacak sektörler, Özbekistan’da ne kadar kazanılır, Özbekistan’da ev kiraları ve yaşam şartları? Sorularına cevaplar bulabileceksiniz.

Özbekistan’a Nasıl Gidilir?

Türk Devletlerinden birisi olan Özbekistan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın doğusunda, Kazakistan’ın güneyinde, Türkmenistan’ın kuzeyinde, Tacikistan ve Kırgızistan’ın batısında yer almaktadır. Nüfusu 35 milyona yaklaşan ülkenin başkenti Taşkent’tir. Para birimi Özbekistan Somu olup şu anki liderleri Şevket Mirziyoyev’dir.  Ülkeye, İstanbul’dan her gün kalkan uçaklarla gitmek mümkündür. Vize serbestisi olmadığı ve Taşkent yönetiminin kapı vizesi uygulamasına geçmemesi nedeniyle, vizenin Türkiye sınırlar içerisindeyken alınması gerekmektedir.

Mirziyoyev’in yönetimi devralmasıyla birlikte, son yıllarda iki ülke arasında yaşanan krizler de son bulmuştur. Bu durum, Türk vatandaşlarının yeni kazanç kapısı olarak gördüğü ülkedeki sayılarını artarak, yaklaşık 6 bine çıkmasında aktif rol oynamıştır.

Özbekistan’da Çalışmak ve Yaşam Koşulları?

Resmi dilleri Özbekçe olmasına rağmen ağırlıklı olarak Rusça’nın konuşan insanların yüzde 90’ından fazlası Müslümandır. Pamuk üretiminde birinci, altın üretiminde dünya dördüncü olan Özbekistan’ın, aynı zamanda doğalgaz rezervleri de mevcuttur. Ülkenin en gelişmiş şehirleri, başkent Taşken, Namangan, Fergana, Semerkand, Buhara, Ürgenç, Andican ve Hive’dir.

Vergi oranları düşük olduğu için, teknolojik ürünler başta olmak üzere ithal ürünlerin fiyatları, ülkemizdeki fiyatlardan yüzde 40 ila 60 oranında daha ucuzdur. Ev kiraları şehir, bölge ve ev kriterlerine göre değişmekte olup, metrekare fiyatı ortalama 2 dolardır. Üretici konumundaki ülkede et ve sebze fiyatları da ülkemizdeki güncel fiyatlar dikkate alındığında neredeyse yarı fiyatlara denk gelmektedir. Akaryakıt fiyatları komşularına göre daha pahalıdır. 1 litre bezinin ortalama fiyatı 1 dolar 10 sent seviyesindedir. 1 TL = 1662 Özbek Somu olduğundan parası değersizdir. Bu sebeple Özbek vatandaşları da Türkiye başta olmak üzere başka ülkelerde dolar bazında maaşla çalışmayı tercih etmektedir. Şiddetli karasal iklimin görüldüğü ülkede kışları sert ve soğuk, yazları sıcak ve kurak geçer.

Mutlaka okuyun: Yurtdışı İş İmkanları İle İş Bulma Garantili Yöntemler

Özbekistan’da Çalışmak

Yukarıda vurguladığımız gibi, gelişmekte Özbekistan’da, Türkiye’de de son dönemlere kadar popüler olan inşaat sektörüne yatırım bir hayli fazladır. Türk yatırımcıların yüzde 85’lik kısmı söz konusu alana yönelmiştir. İkinci sırada ise enerji sektörü gelmektedir. Geniş kapsamlı ve personel ihtiyacı fazla olan sektörlerde iş bulma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Yukarıdaki tüm şartları değerlendirdiğinizin ardından, bu ülkede yaşama ve çalışma planınızda bir değişiklik olmadıysa, Her iki sektör ve diğer sektörlerde faaliyetlerini sürdüren şirketlerin ilanlarını takip ederek yeni işinizi bulabilir ya da bu sektörlerin yanı sıra gıda ve kimyasal ürünler sektörlerdeki firmalarla bağlantı kurarak iş konusunu çözebilirsiniz. Şirketler, Türk işçilere minimum 1000 dolardan maaş ödemektedir. Bu rakam eğitim ve yeteneğinize göre artış gösterecektir.

Özbekistan’da Kurulacak İşler ve Yatırım Yapılacak Sektörler

Taşkent hükümeti, birçok sektörde yatırımcılara devlet desteği vermektedir. En ciddi destek enerji sektörüne yapılsa da tekstil sektörü geliştirilmesi amaçlananlar arasındadır. Büyük yatırım planlıyorsanız, ülkenin doğalgaz rezervleri düşünülünce enerji sektörüne paranızı bağlamanız akıllıca olacaktır.

Yatırım planlayanların aklındaki tüm soru işaretlerini gidermek adına değineceğimiz son detay ise çalışma ruhsatı, oturum ve çalışma izni konusu olacak. Çalışma ruhsatı iş yeri açmadan önce Özbekistan Çalışma Bakanlığı’ndan çıkartılacak. 1 yıllık verilen ruhsatı aldıktan sonra oturum ve çalışma izni başvuruları yapılabilecek. İlk başvuruda her iki izninin süresi de 6 ay olacak.

Mutlaka okuyun: Romanya’da Çalışmak, Romanya’da Yaşam ve İşçi Maaşları

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba ben özbekistan taşkentte iyi bir ortamda iyi bir iş olursa iyi bir maaşla gidecem ben ekmek ustasıyım her çeşit ekmek biliyorum ama türkiye’de özbekistan da durum nasıl iş olanakları varmı bilmiyorum belki orda geçerli değildir mesleğim ama iyi bir iş olursa gidecem watsaptan arayabilirsiniz yardımcı olacak varsa sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu