eDevlet

İhbar Süresi Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

İhbar süresi hesaplaması nasıl yapılır? İhbar süresi ne zaman başlar? İhbar süresinde iş arama İzni kaç gündür? İhbar süresi ve tazminatı hakkında güncel veriler haberimizde.

İşveren geçerli bir neden ile belirsiz süreli iş sözleşmesini feshediyorsa, ya da işçi istifası veriyorsa, iş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın, karşı tarafa bir süre önce bildirmesi gerekmektedir. Her iki taraf içinde geçerli olan bu süreye ihbar süresi denir. Bu sürenin ne kadar olacağını belirleyen işçinin kıdem süresidir. 4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesinde bildirim süreleri şu şekilde belirtilmiştir:

İş kanununda belirlenen süre aşağıdaki gibidir. Bu süreye uymayan taraf, belirlenen belirlenen günlerin ücretinin ödemek zorundadır.

3 Yıldan Fazla Olan Hizmet Süresi Olan İşçi İçin: 56 Gün (56 Hafta)
1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Hizmet Süresi Olan İşçi İçin: 42 gün (6 Hafta)
6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Hizmet Süresi Olan İşçi İçin: 28 gün  (4 Hafta)
6 Aydan Az Çalışan İşçi İçin: 14 gün (2 Hafta)

İhbar Süreleri Nasıl Hesaplanır?

İş yerlerinin tamamı işten çıkarmak istediği çalışanına işten çıkış bildirimini genellikle mesai bitiminde söylemeyi tercih eder. Çalışana iş saati başında işten çıkarılacağı söylenmediği müddetçe, ihbar süresi bildirimin yapıldığı gün başlamaz. Kanunlara göre bu süre ertesi günden itibaren başlamış sayılır. İhbar süresi takvim günü olarak sayıldığı için bu süre kanunda hafta olarak belirtilmiştir. Yani resmi tatiller ve hafta sonları ihbar süresinin içinde sayılır. Bu duruma bir örnek verecek olursak ihbar süresi iki hafta olan çalışanın, işten çıkış bildiriminin yapıldığı günün ertesi günden başlar.

İhbar Süresinde İş Arama İzni

İşten çıkarma bildirimi yapılan işçinin ihbar süresi boyunca iş saatleri içerisinde iş arama izni hakkı bulunur. İşçi bu izin süresi boyunca ücret kesintisi olmadan maaşını almaya devam eder. İhbar süresi boyunca iş arayanların günde 2 saatten az olmamak kaydı ile izin hakları vardır. İş arayan isterse bu süreyi birleştirip toplu olarak kullanma hakkında sahiptir. İşveren işten çıkışını verdiği çalışanını bu süre içerisinde çalıştırırsa bu sürenin ücretini %100 zamlı ödemekle yükümlüdür.

İhbar Süresinde Yıllık İzin Kullanmak

Yıllık izin ile ihbar süreleri tamamen bir birinden bağımsızdır. Eğer çalışanın birikmiş bir yıllık izin bakiyesi varsa bu süre önce yıllık izin olarak kullandırılır ve izin bitiminde ihbar süresi başlatılır. Eğer işveren taraf yıllık iznin ücretini öderse bu süre ödemenizi aldığınız günde başlatılabilir. 

Mutlaka okuyun: İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Neler?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu