eDevlet

Yurtdışında İş Bulma Yöntemleri

Yurtdışında iş bulmak istiyorsanız önerilerimize göz atmanızda fayda var. Yurtdışında iş bulma konusundaki yaptığımız araştırmadaki önerilerimiz size yardımcı olabilir.

Türkiye’de iyi bir üniversiteden mezun oldunuz ve aldığınız eğitime uygun kariyer hedefleri yapmaya başladınız. Yurtiçinde birçok firmayla yaptığınız iş görüşmeleri beklediğiniz gibi gitmedi. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Hayal ettiğiniz işi bulma konusunda yavaş yavaş ümidi kesmeye başladıysanız, çareyi yurtdışı iş fırsatlarında arayabilirsiniz.” Yurtdışında iş var mı ki “demeyin. Çünkü birçok uluslararası dev şirket yazılımdan pazarlamaya, finans ve bankacılıktan mühendisliğe, pazarlamadan perakende sektörüne kadar çok çeşitli alanlarda genç yetenekleri arıyor.  Eğer siz de dünya devi şirketlerin birinde kariyerinize devam etmeyi düşünüyorsanız aşağıda verdiğimiz yurtdışında iş bulma yöntemleri hakkındaki bilgileri inceleyerek ilk adımı atabilirsiniz.

Yurtdışında Çalışmak Neden Önemli?

Amerika’da yapılan son araştırmalara göre uluslararası tecrübeye sahip olan yeni mezun çalışanların aylık ortalama gelirlerinin 7 bin dolardan fazla olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yapılan sosyal bilim çalışmalarında da edinilen uluslararası deneyimler yaratıcılığı zenginleştirdiği gibi farklı gruplar arasındaki ön yargıları da azalttığı yönündedir. Yabancı şirketlerde çalışıp deneyim kazanan kişilerin öz benliklerinin geliştiği ve kariyer basamaklarındaki başarılarını da artırdığı yine yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konulmuştur.

Bu nedenle yurtdışında çalışmak sadece yüksek ücretler almak değil aynı zamanda ileri çalışma hayatınızdaki başarıyı etkileyen en önemli etkenlerden biri olarak ortaya çıkıyor. Böyle büyük kazanımların olduğu bir ortamda kim çalışmak istemez ki? Yeter ki imkân verilsin. Birçok Türk gencinin uluslararası mecralarda kendilerini ispatlayarak iyi yerlere gelebileceği yönünde ise hiç kimsenin şüphesi yok. Peki, bu olanakları kazanmak için yurtdışında iş bulma yöntemleri nelerdir? Şimdi gelin bu sorunun cevabına bir bakalım.

Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?

Yurtdışında çalışmak için karışılacağınız ilk sorunlardan biri vize almaktır. Ancak iş başvurunuzu yaptığınız firma kurumsal yapıda ise zaten vize, konaklama ve ulaşım gibi sorunlarınızı sizi yerinize çözüme ulaştıracaktır. Bu nedenle ilk önceliğiniz yurtdışında çalışabileceğiniz güvenilir bir firma bulmak olmalıdır. Yurtdışında iş bulmak için doğru stratejileri uyguladığınızda bunu başarmanız mümkün. Hatta kendi iş yerinizi açmak için bile çeşitli girişimlerde bulunabilirsiniz. İşte size yurtdışında iş bulmak için uygulamanız gereken yöntemlerden bazıları…

Uluslararası Kariyer Sitelerine Özgeçmişinizi Bırakın

Dünya devi olarak bilinen; Dünya Bankası, Dell, Eriscon, Media Markt, Kelly Services, The Coca Company ve Micheal Page gibi şirketlerinde aralarında bulunduğu birçok uluslararası firma çeşitli kariyer sitelerine iş ilanları vermektedir. Türkiye’de faaliyetlerde bulunan monster.com.tr gibi siteleri inceleyerek size uygun iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Böylece Amerika ya da diğer Avrupa ülkelerinde çalışma olanağı yakalayabilir, kariyerinize uluslararası firmalarda devam edebilirsiniz. Ancak bu gibi sitelerde yayımlanan iş ilanlarına başvuru yapacaksanız özgeçmişinizin profesyonel olarak hazırlanması son derece önemlidir.

Yurtdışı Bağlantılarınızı Kullanın

Farklı ülkelerde yaşayan eş-dost ve tanıdıklarınız varsa o kişilerle bağlantı kurarak mesleğinize uygun iş olanaklarını öğrenebilirsiniz. Eğer yurtdışında çalışan bir yakınınız yoksa yurtdışı kaynaklı forum sitelerine üye olarak o ülkedeki çalışma şartlarını ve iş imkanlarını öğrenmeye çalışın. Forum üyeleriyle samimi sohbetler geliştirirseniz onlardan iş tavsiyeleri dahi alabilirsiniz.

Dil Okullarına Kayıt Yaptırın

Yurtdışında başarıyı yakalamak istiyorsanız gideceğiniz ülkenin dilini ya da evrensel bir dil olarak kabul edilen İngilizceyi çok iyi derecede konuşabilmeniz gerekmektedir. Eğer yabancı dilinize pek güvenmiyorsanız iş başvurusu yapmadan önce yabancı dilinizi geliştirmek için dil okullarından birine kayıt olabilirsiniz. Bu şekilde yurtdışına gitmeye karar verdiğinizde vize sorunu ile karşılaşmazsınız. Bir yandan yabancı dilinizi geliştirirken diğer yandan part-time işlerde çalışabilirsiniz. Çalışmayı düşünmüyorsanız o zaman da mesleğinize uygun kurslara katılabilirsiniz. Böylece hem o ülkenin yaşam şartlarını iyice öğrenmiş olursunuz hem de iş imkanları açısından daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kendi İşinizin Patronu Olun

Yurtdışında iş bulma yöntemleri arasında çok fazla kişi tarafından tercih edilmese de siz gözünüzü karartıp bu fikri uygulayabilirsiniz. Türkiye’de serbest iş olarak yaptığınız mesleğinizi icra etmek için farklı bir ülkede yaşamayı tercih edebilirsiniz. Tabi bu yöntemi uygulayabilmek için birikmiş bir sermayenizin olması gerekiyor. Ancak hepimizin malumu ki başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede Türk girişimcilerin başarılı oldukları biliniyor.

Gelecek planlarınız arasında yurtdışında yaşamak gibi bir düşünceniz varsa herkes tarafından pek bilinmeyen ancak giderek gelişen niş mesleklerin birinde uzmanlaşarak nokta atışı yapabilirsiniz. Örneğin, 3D ses sistemleri üzerine çalışmalar yürütenlerin sayısı oldukça azdır. Buna benzer niş sektörlerde uzmanlığınızı kanıtlarsanız sizin iş aramanıza gerek kalmaz. Çünkü birçok uluslararası firma size sponsor olmak için teklif gönderecektir. Klasik sektörlerde çalışanların sayısı çok fazla olduğu için firmalar bu kişilere sponsor olmaz. Dolayısıyla siz hem yurtiçinde hem de yurtdışında bir adım daha önde olursunuz.

Yurtdışı Bağlantılı Yerli Firmalarla Çalışın

Uzun vadeli bir hedef gibi görünse de yurtdışı bağlantılı olan Türk firmalarının birçoğu bünyelerindeki personellerini yurtdışı ofislerinde istihdam etmektedir. Bu yöntemin her ne kadar garantisi yoksa da başarı basamaklarını emin adımlarla çıkmaya başladığınızda ve çalışmalarınızı yöneticilerinize kanıtladığınızda karşınıza yurtdışı çalışma fırsatı çıkabilir.

Bir Çılgınlık Yapın ve Sadece Gidin

Yurtdışında çalışmak için riskli yöntemlerden biri de “ya gitsin” felsefesini benimseyerek sadece gitmektir. Bu yöntemi ancak gözü kararmış olan ve cesaretini toplayan kişiler gerçekleştirebilir. Ancak yurtdışında çalışmayı kafanıza koyduysanız ve sizi birkaç ay yurtdışında yaşayabilecek kadar birikiminiz varsa şansınızı deneyebilirsiniz. Bu yolu uygulayan kişiler ciddi bir planlama yaparlar ve gittikleri ülkedeki iş piyasasını detaylıca araştırırlar. Bu araştırmaları yaparken bağlantılar kurarak kendilerine uygun iş olanaklarını incelerleler. Eğer şansları yaver giderse ellerindeki para bitmeden iyi bir iş bulabilirler. Aksi olursa da farklı bir deneyim ve macera yaşamış olarak Türkiye’ye dönerler.

Mutlaka okuyun: Yurtdışında Çalışma İmkanı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu