Boşanan Kadına Devlet Desteğiyle Maddi Yardımlar
Kimse boşanmak için evlenmek istemez ama en gelir boşanma olur. Boşanan kadına devlet desteği ise bu yazıda sizlere ifade etmeye çalışacağımız konu. Öncelikli olarak şunu ifade etmek gerekir ki boşanan her kadın devlet desteği alacak diye bir kural kaide yok. Burada kurallar sınırlar çok net belli. Boşandığı zaman ekonomik ayrıldığı eşinden bir nedenden ötürü nafaka alamayan ya da yaşamını idame ettirecek düzeyde nafaka alamayan, çalışmayan, herhangi bir geliri olmayan ve bir nedenden ötürü mağdur, olamayacak kadınlar için sunulan, sosyal devlet olma noktasında sunulan maddi yardımlardır.
Bu desteklerin alınabilmesi için ilgili kurumlara başvurmak, bunun yanında yapılan araştırmalarda kişinin gerçekten mağdur olduğunun ve bu paraya gereksiniminin olduğunun belgelenmesi gerekir. Üzerinde ama az, ama çok mal mülk olanlar hiçbir biçimde bu durumdan yararlanamaz. Kişinin evladının olması ise böyle bir maddi yardım almasına engel teşkil etmez.
Boşanan Kadının Alabileceği Destekler
Boşanan kadına devlet desteği noktasında kişinin destek alabileceği desteklerin başında ailesinden alacağı destek vardır. Ölen anne ya da babasından kalan emekli maaşı gibi bir şey varsa kişi diğer ebeveyn yaşasa bile bu desteği almaya hak kazanır. Eğer örneğin babadan kalan bir maaş varsa ve anne hayatta ise o zaman bu para aralarında yasal hukuksal durumlara göre bölüşülür. Yani annenin alacağı pay bu durumda azalır. Çünkü toplam babadan kalan maaş değişmez. İlgili usullere göre bölüştürülür.
Yine ebeveynlerinden bir tanesi ya da ikisi yurt dışından emekli olmuş ise burada da bu ebeveynden maaş alabilme noktasında atılacak adımlar vardır. Yurt dışından emekli olunan ülkeye göre şartlar değişmektedir. Kimi zaman ölen aile yakını ilgili şartları taşımadığı için destek alınamamaktadır. Bunun yanında bu desteğin alınması, kimi ülkelerde belli başlı bazı şartlara bağlanmıştır. O yüzden süreci çok iyi bilmek gerekir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Boşanan kadına devlet desteği bir diğer seçenek kısa adı SYDV olan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı tarafından verilen destektir. Bu desteğin alınabilmesi için boşanan kadının yaşadığı kentte olan Valilik kurumuna giderek durumunu bildirmesi ve sürece dair bilgi vermesi gerekir.
Burada vakıf tarafından son derece detaylı olarak bir araştırma yapılmaktadır. Öncelikli olarak başvuru yapan kadının evine gelerek yaşadığı şartlara bakılarak gerçekten gereksinimi var mı, nasıl bir yerde çalışıyor, ev kendisinin mi kirada mı oturuyor gibi şeyler detaylı bir biçimde ilgili uzmanlar tarafından yapılmakta ve sonrasında nihai karar verilmektedir. Kafada soru işareti yaratan herhangi bir durumda kesinlikle boşanan kadın hiçbir biçimde destek alamamaktadır. Burada verilen destek türü aşağıda da görüldüğü gibi üç türlüdür. Bazen hepsi, bazen sadece bir tanesi verilmektedir.
Boşanan Kadına Devlet Desteği
Nakdi Yardım: Boşanmış olan kadının koşullarına ve gereksinimlerine bağlı olarak belirlenen yasal çerçevelerin alt ya üst limitinden aylık olarak nakit para yardımı yapılır. Bu rakam şu an için 200 TL alt limitindedir. PTT kurumlarında her ay belli günlerde bu destek kişinin kendi kimliği ile giderek bizzat kendisine verilir. Eskiden üç ayda bir toplu verilen para artık aylık olarak verilmektedir.
Barınma Yardımı: Devletimiz bu noktada da gerekli kolaylığı göstermektedir. Kalacak yeri olmayanlara bu konuda gereken duyarlılık gösterilerek barınmaları için temel koşullar sağlanmaktadır.
Yakacak Yardımı: Verilen bir diğer destek türü yakacak yardımıdır. Kış ayları geldiğinde odun ve kömür yardımı yapılmaktadır.
Belediyeler: Sosyal devlet olma gereğince tüm belediyeler boşanmış kadınlara gereksinimleri olması durumunda kendi belirlediği çerçeveler ve Belediyeler Yasasına uygun olarak değişik türden maddi destekler vermektedirler.
Yoksulluk Nafakası: Bir diğer verilen destek yoksulluk nafakası dır. Çok ama durumu çok kötü olan kadınlara verilir. Rakamlar her yıl ilgili kurullarca belirlenir ve ona uygun olarak boşanan kadınlar yoksulluk nafakası alır. Bunun için yine ilgili kurumlara başvurmak gerekir.
Mor Çatı: Ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı başta şiddete uğrayan kadınlar olmak üzere, boşanmış ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlara da gönüllüleri üzerinden ve projeleri aracılığı barınma, beslenme gibi destekler vermektedir.
Mutlaka okuyun: Maddi Yardım Yapan Hayırseverler