eDevlet

İşyeri Açmak İstiyorum Ne İş Yapabilirim?

Bir miktar param var küçükte olsa iş yeri açmak istiyorum ne iş yapabilirim? Sorusunun yanıtını mı arıyorsunuz? O halde yeni iş kurmak isteyenlere birkaç önerimiz var.

Kim kendi işinin patronu olmak istemez ki kime sorsanız İş yeri açmak istiyorum diyebilir. Biz de bu yazıda hayallerinin peşinden gitmek isteyenlere, işyeri açmanın bir ütopya olmadığını istenir ise çok da mümkün olabileceği açıklamaya, aslında çok da iyi bilinen örnekler üzerinden açıklamaya çalışacağız. Yani Atatürk’ün sözünde de dediği gibi azim, sabır sebat ile yapılamayacak hiçbir şey yok. O yüzden yaşam çok kısa ve siz asla kendi hayallerinden vazgeçmeyin ve sizi vazgeçirmelerine de asla izin vermeyin.  O zaman dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan hemen başlayalım.

Her İş Başlangıçta Bir Fikirdi

Bu yazıya aslında herkesin çok iyi bildiği bir örnek ile başlamak gerekir. Dünyada alanında adeta bir çığır açan Steve Jobs bunun en iyi örneğidir. Kendisi de İş yeri açmak istiyorum demiş ve bunu genç yaşta vefat etmesine rağmen bir marka bırakarak, alanında devrim yaparak bariz bir biçimde gerçekleştirmiş çağımızın en önemli kişilerinden birisidir. Küçük bir araba garajından dünyaya damga vuran bir marka yaratılmıştır ve hala dünyanın en büyük şirketlerinden bir tanesidir.

O yüzden sizin de bir fikriniz var ise yeryüzünde yapılan her işin öncesinde bir fikir olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin. Bu noktada yine Steve Jobs’un da dediği gibi insanlar kimi zaman ne istediklerinizi bilmez. O yüzden öyle fikirler ve işler ile ortaya çıkın ki insanlar o ürüne, hizmete gereksinim duyduklarını anımsasınlar. Unutmayın her şeyin başı düşünmek

Fikrinizi Değerlendirin

Eğer ben iş yeri açmak istiyorum ama nerden başlayacağım bilemiyorum diyorsanız ilk adım son derece önemli. Öncelikli olarak tam olarak fikrinizin ne olduğunu açık bir biçimde yazın. Sonra bunu net bir biçimde şekillendirin. Eğer yapacağınız işi tam olarak detaylandıramıyor iseniz o zaman mutlaka bu alanda hizmet veren birilerine ya da yakın çevrenize danışın. Unutmayın akıl, akıldan üstündür ve yine o meşhur sözde de dediği gibi bin bilsen de bir bilene danışmak her zaman faydalıdır.

Kimi zaman çok uç, marjinal olarak kabul edilebilecek fikirleriniz olabilir. Bu noktada da tüm riskler değerlendirin ve riski göze alabilmek için ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizi çok iyi analiz edin.

İşyeri Açmak İçin Süreklilik Şart

İşyeri açar iken sürekliliğin son derece önemli olduğunu unutmayın. Burada süreklilik olgusundan kast edilen durum yapacağınız işin daimi olacak, sirkülasyonu olan bir iş olması gerektiğidir. Yani kimi işler geçici, sezonluk ya da o döneme dair işler iken bazı işler süreklilik arz eder. Siz daimi olarak kazanç getirecek, insanların sürekli gereksinim duyacağı trendleri de göz ardı etmeden işler belirleyin. Örneğin organik bir market, doğru bir yerde ev yapımı yemekler yapan bir lokanta, butik pasta evi gibi işler fark yaratarak ilk olacak biçimde yapıldığı zaman her zaman doğru birer iş fikridir. Sizin de mutlaka buna benzer fikirleriniz vardır.

İş yerinde bildiğiniz işi yapın: Riskleri en aza indirgeme noktasında yapabileceğiniz en doğru iş kendi bildiğiniz işi yapmanızdır. O zaman başkalarına gereksinim duymadan işyeri açarak kazanç elde etmeniz mümkün olacaktır.

Ticaret Güzeldir; Her nasıl olursa olsun ortaya riskler çıkacak bile olsa kişinin kendi işini yapması her zaman için güzeldir. Mutlaka en azından denenmesi gerekir.

Sermaye Bulmak

Eğer yapmak istediğiniz işe dair paranız yok ama yine de yapmak istiyorsanız KOSGEB bu alanda sizin kurtarıcınız olacak. Aşağıda verilen alanlarda işyeri açtığınızda ve ilgili prosedürlere uyduğunuz zaman çok rahat girişimcilik sermayesi alabilirsiniz.

  • Yiyecek ve İçecek İmalatı
  • Mobilya ve Ev Döşemesi
  • Eczacılık Ürünleri
  • Tekstil Ürünlerinin İmalatı
  • Deri Ürünlerin İmalatı
  • Reklamcılık
  • Tarımsal ve Hayvansal Ürünlerin Ticareti
  • Konaklama Alanı
  • Bilgisayar ve Elektronik Aletlerin İmalatı
  • İnşaat
  • Kuaför ve Güzellik Salonu Faaliyetleri
  • Kağıtlı Medyanın Basımı ve Çoğaltılması
  • Motorlu Kara Taşıtlarının İmalatı
  • Taşımacılık Alanı
  • Fotoğrafçılık vb

KOSGEB dışında daha büyük alanlar ve üretim, AR GE çalışmaları için TÜBİTAK girişimcilik programlarına proje sunarak destek alabilirsiniz. Ayrıca iyi bir fikriniz varsa melek yatırımcılar ile böylesi bir işi yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu