eDevlet

Komiser Nasıl Olunur? Komiser Ve Yardımcısı Olma Şartları

Komiser nasıl olunur sorusu polis memuru olanlar tarafından merak edilmektedir. Komiser veya komiser yardımcısı nasıl olunur? Tüm detayları sizler için derledik.

Bu yazıda çok merak edilen sorulardan olan komiser nasıl olunur, komiser ve yardımcısı olma şartları hakkında temel bilgileri vereceğiz. Öncelikle şunu hemen netleştirmek adına ifade etmek gerekir ise gerek komiserlik, gerek komiser yardımcılığı polislik mesleğinde bir ilerleme aşamasıdır. Bu noktada kişilerin en temel koşul olarak polislik mesleği ile ilgili kriterleri taşıması gerektiği göz ardı edilmemesi gereken başlıca husustur. Yine komiser olmak için ilk şartlardan birisi kısaca PAEM adı verilen Polis Amirleri Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimleri başarı ile tamamlamalarıdır. Bu noktadan sonra adım adım süreç bu işi yapmak isteyen polisler için ilerlemektedir. Biz de burada bu konuda diğer bilinmesi gerekenleri açıklayacağız

Komiser Nasıl Olunur?

Öncelikle komiser nasıl olunur sorusunun yanıtını vermeden önce komiser yardımcısı olmak için atılan adımlardan detaylı bahsedilecek olursa, komiser yardımcısı ilk olarak tek başına özel bir parkurda fiziki yeterlilik sınavına girer. Bu komiser ve yardımcısı olma şartları içinde atılan ilk adımdır. Bu noktada yapılan bu fiziksel sınavlar oldukça zorlu sınav parkurlarına girer. Girmiş olduğu bu sınavda toplam puan 100 olup aldığı puan bunun üzerinden değerlendirilir.  Komiser yardımcısı adayının oldukça objektif olan bu sınavdan en az 70 puan alması gerekir.

Bu aşamada 70 puan ve üzerini alan komiser yardımcısı adayı mülakata girer. Burada da başarılı olabilmesi için yine yüz üzerinden en az 70 puan alma şartı aranır.  Bu sınavı da geçen polis artık komiser yardımcısı olmak için ilk adımı atmış durumdadır.

Komiser ve Yardımcısı Olma Şartları

Kişilerin komiser olması için aranan başlıca şartlar şunlardır

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lisans yani dört yıllık bir okul mezunu olmak
  • KPSS’de P3 puan türünden az 70 puan alması
  • Komiser olmadan önce en az 4 sene komiser yardımcısı olarak çalışmış olması
  • PAEM sınavına girmeden önce yapılacak araştırmalar sırasında herhangi bir sağlık sorununun olmaması, vücudunun herhangi bir yerinde yara vb. izler olmaması, kilo ve boy arasında istenen oranların olması gerekir.

Komiser yardımcısı olmak için ise aranan başlıca kriterler şunlardır:

  • Askerlik görevlerini tamamlamış olmaları
  • Güvenlik soruşturmasından başarı ile geçmiş olmaları

Bu şartları taşıyan kişiler Polis Amirleri Eğitim Merkezinde komiser yardımcısı yetiştirme eğitimlerine katılır ve burada ilgili eğitimleri alıp, başarılı olduklarından sonra komiser yardımcısı olarak çalışmaya başlarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu