eDevlet

Kazakistan’da Çalışmak – Sosyal Hayat ve Yaşam Standartları

Globalleşen dünya koşullarında iş olarak bakıldığında Kazakistan’da çalışmak ve işyeri kurmak da son yıllarda en çok talep edilen ülkeler arasında gelmeye başladı. Bu yazıda da bu konuya ana hatları ile bakmaya çalışacağız. Öncelikli olarak bilmeyenler açısından bilgi vermek gerekir ise Kazakistan yüzölçümü olarak dünyanın en büyük 9. Ülkesidir. Nüfus olarak ise sadece 18 milyondur. Ülkede işsizlik oranı sadece yüzde beş düzeyindedir. Nüfus dağılımına bakıldığında ise ağırlıklı olarak yüzde beş civarında bir kesim Kazak, yüzde yirmilik olan bir kesim Rus kalanları ise farklı etnik kimliklerden olan insanlardır.

Sovyet Sosyalist Birliğinin dağılması kendi başına ayakta kalmaya çalışan bir ülkedir. Cumhuriyet rejimi ile yönetilir. Ana dil Kazakça olmasına rağmen en çok konuşulan dillerin başında doğal olarak Rusça gelmektedir.
Kazakistan’da çalışmak konusuna gelmeden biraz da iklimden bahsetmek gerekir ise ülkemizin karasal iklimi gibi olan bir iklimi vardır. Kışlar son derece sert geçmekte ve gece gündüz arasında sıcaklık farkı çok yüksektir. Kışın yolların kapanması doğal olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında bölgede kar uzun süreli kalmaktadır. Merkezi ısıtma ülkenin en ücra köşelerinde bir uygulanmaktadır. Dahası yakıt giderleri oldukça azdır. Bir ton olan kömür sadece 20 dolar olduğu için insanlar bu ülkede ısınmak için kış ne kadar sürerse sürsün kişilerin bütçesini çok fazla zorlamaz.

Kazakistan’da Yemek Kültürü

Gelelim biraz da yemek olgusuna. Ülkede etin yurt dışından gelmesinden dolayı et yemekleri çok pahalı olmasından ötürü, insanlar et yemeklerine çok fazla para öder. Bunun yanında Özbek yemekleri de bu ülkede bulunmaktadır ve oldukça lezzetli olan yemeklerdir. Türk restoranları da bu ülkede mevcuttur. O yüzden Türk mutfağının en leziz yemeklerini burada yemek mümkündür. Lagman Kazakistan’ın en meşhur yemeğidir. Ülkede at eti ağırlıklı olarak kullanılan et türüdür.

Kazakistan’da İş İmkanları Nelerdir? 

Üstte bu temel bilgilerden sonra Kazakistan’da çalışmak konusunda bilgiler vermek gerekir ise ülkede 3 ana iş dalı son derece yoğundur. Bunlar inşaat sektörü, petrol ve doğalgaz sektörüdür. Ülkemizin yatırımcılarının ağırlıklı olarak inşaat sektöründe ülkede hizmet verdiği bilinmektedir.

Yer altı ve yer üstü kaynakları açısından oldukça zengin bir ülkedir ve uranyum açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasındadır. Kömür, hidrokarbon ve doğalgaz diğer önemli olan kaynaklardır. Bu yüzden madencilik alanında mühendislik ve emek eksenli olarak çalışabilmek mümkündür.

Mutlaka okuyun: Özbekistan’da Çalışmak, Özbekistan İşçi Alımı

Türkler İçin İş Fırsatları Nelerdir?

Şimdi biraz da Türkler için iş fırsatlarına bakmamız gerekir ise Türk firmaları ağırlıklı olarak üstte de ifade edildiği gibi inşaat sektöründe olduğu için inşaat sektörünün farklı branşlarında çalışmak mümkündür. İnşaat işçisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi gibi alanlarda iş alanları mevcuttur.

Bunun dışında ilaç sektörü, kimya, savunma, petrol, madencilik, turizm, gıda diğer çalışılabilecek olan alanlardır. Kazakistan ölçeğinde açıklanan rakamlara göre 600den fazla Türk yatırımcı vardır. O yüzden Türkler bu ülkede iş bulma noktasında herhangi bir iş sorunu yaşamamaktadır.

Ne Kadar Para Kazanabilirim?

Ülkede yaşayan yerli halk için kazançlar aylık 500 dolar civarında iken Türkler ve yabancılar için benzer bir alanda elde edilen kazanç rakamı 5000 dolara kadar çıkabilmektedir. Yani rakam biraz daha farklıdır. Bu kazancın elde edilebileceği sektörler ise madencilik ve taş ocağında emek eksenli olarak çalışma işleridir. Keza petrol ve doğalgaz alanında da bu rakamları kazanmak mümkündür.

İnşaat sektöründe mavi yakalılar ortalama 3 bin dolar civarında para kazanmaktadır. Yönetici olarak çalışanlar, şantiye şefleri için ise aylık kazanç 5 bin dolar ve üstünde olan rakamlardır.
Burada işin en önemli püf noktası kişinin çalışacağı firmayı çok iyi araştırması ve sonrasında nihai kararı vermesidir. Bilinen firmalarda işe başlamak her zaman için çok az risk içermektedir. Ülkede kalifiye eleman sayısı az olduğu için beyin göçü alan ülkeler arasındadır.

Kazakistan’da En Çok Talep Gören İş İlanları

Kazakistan ölçeğinde modası geçmeyen en popüler meslekler aşçılık, elektrikçi, kaynakçı, terzi ve kuaför gibi olan meslek alanlarıdır. Bu alanlarda herhangi bir yetkinliğiniz var ise her zaman için iş bulabilme şansı vardır. Kazakistan’da yaşamanın kendisine has özellikleri vardır. Mesleki eğitim veren pek çok kurum vardır. Yaşaması keyifli olduğu söylenebilecek ülkeler arasındadır. Yabancılık yaşanan bir ülke değildir.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Fırsatları

Kazakistan da Yaşam Şartları

Tüm bu bilgilerden sonra ülkede mevcut olan kiralardan biraz bahsetmek gerekir ise ev kiralarının yüksek olduğunu özellikle ifade etmek gerekir. Ev kiraları tıpkı ülkemizde olduğu gibi farklı parametrelere göre değişse de 400 dolardan başlayıp kent merkezlerinde lüks bir ev kirası 1000 dolara kadar çıkabilmek.
Güvenlik açısından da risk teşkil eden ülkeler arasındadır. Yabancılara her ne kadar sempatik bakılmasa da Türkler için durum biraz daha toleranslıdır. Polislerin gerekli gereksiz rüşvet istemeleri ise olağan olarak kabul edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu