eDevlet

Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır?

E-İmza Uygulaması ile Nasıl Giriş Yapılır? Elektronik İmza Nedir, Nasıl Alınır? Elektronik İmza Kanuna göre ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip mi?

Yazılı belgelerde bulunan ıslak imza kadar güvenilir olarak kabul edilen elektronik imza ya da diğer bir deyişle e-imza, kötü niyetli girişimleri engellemek için geliştirilmiş yeni çağ teknolojilerinden biridir. Peki, bu yeni teknoloji sistemi nasıl alınır ve avantajları nelerdir? Bugünkü yazımızda elektronik imza hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Elektronik İmza Nedir?

Elektronik imza, günümüzde internet aracılığıyla uzaktan bir şekilde ıslak imzaya gerek kalmadan herhangi bir belge üzerine sembol, karakter ve harflerden oluşarak doldurulan elektronik bir veridir. Resmi Gazete ’de yayımlanan 5070 Sayılı karar gereğince uygulanmaktadır. Oluşturulan harf, sembol ve karakter çeşitli belgelerde değişkenlik göstermektedir sabit bir kombinasyon değildir.

Elektronik imza yalnızca veraset, evlenme, emlak işleri ve intikal gibi hallerde kullanılamamaktadır. Bunun dışında oluşturulan sanal imza bütün belgelerde kullanılabilmektedir. 

Elektronik İmza Kullanım Alanları

Kamusal ve ticari alanlarda işlemlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için tercih edilen elektronik imzanın en yaygın kullanım alanları şunlardır:

  • Sigortacılık işlemlerinde
  • E-ticaret ve e-sözleşmelerde
  • Vergi ödemelerinde
  • Sosyal Güvenlik Kurumlarında
  • Sağlık Uygulamalarında
  • YKS, KPSS, ALES gibi sınav başvurularında ve pasaport başvurularında
  • Elektronik oy verme işlemlerinde
  • İnternet bankacılığında
  • Kurumlar arası iletişimlerimde

Elektronik İmza Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

En temel özelliklerinden birisi verinin izniniz olmadan değiştirilmemesi, silme veya ekleme yapılmamasıdır. Bu işlem veri bütünlüğüne girmektedir. İletiyi gönderen gerçek kişiyse istenilen şahıs olup olmadığı kontrolünü yapmak içinde onaylama, kimlik doğrulama ve bireylerin yapılan işlemleri daha sonra reddetmesi durumunda da inkar edilmezlik özelliği bulunmaktadır.

E İmza Nereden Alınır?

Elektronik imza, Elektronik Sağlayıcılar aracılığıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu güvencesi altında hizmet vermekte ve sadece bu kurumdan temin edilebilmektedir. E imza bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayrılır. Şahıslar için nüfus cüzdanınızla beraber başvuru formunuz ve Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesini onaylamanız gerekmektedir. Kurumlar içinse bu durum Ticaret Sicil Memurlukları tarafından verilen faaliyet gösterir rapor, başvuran kişinin nüfus cüzdanının aslı ve şirket içerisinde yürütülen imza sirkülerinin fotokopileri gerekmektedir.

Nitelikli E İmza Sertifikası Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığıyla NES alınabilmektedir. Kanun hükmünde kararnamede nitelikli sertifika olarak geçmektedir. Gerçek kişilerin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aksi taktirde 3. kişilere asla belge verilmemektedir.

E-İmza Nasıl Kullanılır?

Kullanılacak bilgisayar sistemine satın almış olduğunuz veya internet üzerinden indirdiğiniz yazılımı kurmanız gerekmektedir. Kurulum işleminden sonra size verilmiş olan nitelikli sertifika bilgilerini girdikten sonra program aktif olmaktadır.

E-İmza ticari ve kurumsal işlemler kullanılmaktadır. ÖSYM tarafından yapılmakta olan bütün sınavlara başvurulabilmektedir. Bunun yanı sıra diğer bütün internet başvurularında da aynı şekilde çalışmaktadır. Şirketler arası iletilerin onaylanmasında, sağlık kuruluşlarında, vergi yatırımlarında, internet bankacılığı, kağıtsız işlem yapan işletmelerde, gümrük işlemleri, yönetim kurullarının almış olduğu kararlarda ve elektronik siparişler gibi birçok gerçek imza gereken işlemde kullanılabilmektedir.

Mutlaka okuyun: Sahte Kimlik İle Adınıza Kredi Çekilirse Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu