eDevlet

Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Yüzde 70 Hibe

2020 yılı içerisinde yayınlanan Resmî Gazete ’de arıcılık sektörü kanatlı sektöründen ayrılarak kendi başına bir kategori olarak kabul edilmiştir. Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilere verilecek olan arıcılık kredisinin üst limiti ise 2,5 milyon TL olarak güncellenmiştir. 1-7 yıl arası vadeli olan Ziraat Bankası arıcılık kredisi faiz oranı cari olarak ise %10 olarak belirlenmiştir. Fakat bu faiz oranları devletin faiz desteği ile birlikte yıllık %2 aylık ise %0,16’ya kadar düşmektedir. Aracılık kredisine başvuracak olan gezen ya da sabit şekilde arıcılık üretimi yapan çiftçiler gerekli şartları taşıdıkları takdirde bu krediden faydalanabilmektedir. Peki, bu şartlar nelerdir? Ziraat Bankası aracılık kredisi faiz hesaplama işlemleri ve diğer detaylar şöyledir:

Ziraat Bankası Arıcılık Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

Son yıllarda kanatlı sektörünün gözdesi haline gelen arıcılık, devlet tarafından desteklenen kredilerle daha da gelişmeye başlamıştır. Bu sektörde faaliyetlerde bulunmak isteyen kişilere belirli şartları taşımaları halinde cazip kredi faiz oranlarıyla Ziraat Bankası arıcılık kredisi vermeye devam ediyor. 2020 yılında geçerli olan üst limitin 2,5 milyona çıkartılması ve senelik faiz oranlarının %10’lara kadar düşürülmesi de çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Ziraat Bankası’nın aylık kredi maliyet oranları hariç %0,83 faiz oranlarıyla arıcılık kredisi alabilmeniz için belirli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Örneğin; arıcılık sektörüne ilk kez adım atacaksanız en az 50 arı kovanı almanız gerekiyor. Eğer hali hazırda arıcılık sektöründe uğraşıyorsanız ise de 50 kovanın üzerine çıkacak şekilde kredi başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Talep edilen bu sayıları karşılayan arıcılar için Ziraat Bankası sadece canlı arı kovanı için değil diğer alanlar için de %80’e varan faiz destekli kredi imkanları sunmaktadır. Bu imkanlar ise şöyle sıralanıyor:

  • Bal süzme makinesi desteği
  • Boş kovan alımı desteği
  • Çiftleştirme kovan kutusu
  • Kek Hazırlama makinesi
  • Gezici arıcılık yapanlar için nakliye ücret desteği
  • Ruhsatlı olmak şartıyla ilaç alım desteği
  • Arılar için şeker, kek ve petek giderleri desteği
  • Sabit bir yerde arıcılık yapanlar için baraka tadilat ve yeni baraka alımı desteği
  • 200 üzeri gezici arıcılık yapanlar için yenilebilir enerji alımı ve baraka alımı desteğidir.

Çiftçilerden İstenen Şartlar Nelerdir?

Ziraat Bankası arıcılık kredisi başvurusunda bulunacak olan çiftçilerimizin aşağıdaki ön şartları sağladıkları takdirde arıcılık kredi başvurusunda bulunabilirler. Hayvan kredisi adı altında verilen arıcılık kredisi başvuruları ilgili şubelere şahsen yapılmak zorundadır ve yetkili memur tarafından gerekli belgeler sizden istenmektedir.

KKB notunuzun 1700 puan üzerinde olması en önemli kriterler arasında yer alıyor. KKB notunuzu yetkili memur T.C. kimlik numaranızdan sorgulayarak size bildirecektir. Şayet gerekli sorgulama sonucu eğer risk raporunuzda herhangi bir sorun yok ise sizden istenecek diğer şartlar ise şunlardır:

  • En az 2 tane kefil ve bu kefillerin eşlerinin rızası olması gerekiyor.
  • İpotek edilecek olan arsa, konut vb. taşınmaz bilgisi
  • Devlete ait vergi borcunuzun olmadığını gösteren ve Vergi Dairesinden alınmış resmî belge
  • ÇKS Belgesi ve eğer varsa gelirinizi gösteren belge beyanı

Arıcılık Kredisi Faiz Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası arıcılık kredisi 2020 yılı için üst limit 1,5 milyon olan limit güncellenmiş ve 2,5 milyon liraya çıkartılmıştır. Bunun yanı sıra arıcılık kredisi için uygulanacak olan faiz oranları özellikle kadın girişimci ve genç çiftçilere özel indirimlerde söz konusudur. 40 yaş altı girişimciler ile 18 yaşın üzerindeki tüm ÇKS belgesi sahibi kadın çiftçilerde %10 faiz desteğinden yararlanabilmektedir.  Ancak tekrar belirtmek gerekirse verdiğimiz bu faiz oranı devlet desteği olmadan önceki ham rakamdır. Bu faiz indirimi ilaveten aşağıdaki faiz indirim oranları da yine Ziraat Bankası tarafından desteklenmektedir.

Ziraat Bankası’nın 2020 yılı arıcılık kredisi faiz destek oranları cari yıllık %10 üzerinden ilaveten şöyledir:

  • Yarım ve İşletme dönemlerinde doğrudan %50 faiz indirimi ile yıllık %5 ve aylık %0,41’e düşmektedir.

Bu orana genç girişimci, kadın ve organik tarım gibi faktörler eklenince destek kredi faiz oranları şu şekilde hesaplanmaktadır:

  • Yatırım dönemi içim en fazla %70 faiz desteği ile yıllık %3 aylık ise %0,25 oranında faizli kredi kullanabilirsiniz.
  • İşletme döneminde ise bu rakamlar, %70 faiz desteği ile yıllık %3, aylık ise %25 faiz oranında kredi alabilirsiniz.

Arıcılık Hibe Desteği Hangi Kurumlar Veriyor?

Hayvancılık kredileri kapsamında yer alan ve kanatlı sektöründe ayrı bir kategori olarak belirlenen arıcılık devlet tarafından çeşitli hibe destekleri alabilmektedir. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden arı kovanı üzerinden bu destek kredilerden faydalanabilirsiniz. 2020 yılı için belirlenen hibe desteği kovan başına 10 TL. olarak belirlenmiştir. Örneğin, çiftçimizin en az 50 kovanla arıcılık yaptığını düşünürsek 50 kovan için toplam 500 lira yıllık devlet desteğinden faydalanmaktadır. Peki, kovan başına hibe desteği için nereye başvurmak gerekiyor. İşte kovan başına hibe desteği alabilmek için yapmanız gerekenler.

  • Yaşadığınız şehrin Tarım İl Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmanız gerekiyor.
  • Arı yetiştirdiğiniz kovanlarınız ilgili İl Müdürlüğü tarafından tespit edilmektedir.
  • Eğer gezici arıcılık yapıyorsanız tespit tutanağı işletmenin faaliyet gösterdiği İl Müdürlüklerine gönderilmektedir.
  • Desteklemesi kabul edilen arı kovan sayıları Arıcılık Kayıt Sistemi olan AKS ’ye kayıt edilir.
  • AKS’ den alınan bilgiler listeye çıkartılır.
  • Daha sonra kabul edilen hibe meblağı hesabınıza yatırılmaktadır.

Eğer siz de arıcılık sektörüne adım atmayı düşünüyor ya da mevcut arı kovanlarınızın sayısını artırmak istiyorsanız yukarıda saydığımız şartları taşıdığınız takdirde Ziraat Bankası arıcılık kredisi başvurusu yapabilir ve gerekli hibe desteklerinden faydalanarak işletmenizi büyütebilirsiniz. Bu destekler özellikle 40 yaş altı genç çiftçiler ve kadın girişimciler için ise daha da avantajlı olmaktadır.

Mutlaka okuyun: Köye Ev Yapma Kredisi Veren Bankalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu