eDevlet

Hibe ve Faizsiz Kredi Desteği Almak İçin Nereye Başvurulur?

Devlet tarafından birçok alana hibe ve faizsiz kredi desteği verilmeye devam ediyor. İhtiyacı olan kişi ve kurumlara yapılan desteklemeler, yeni iş kuracakları, tarımsal faaliyet gösterenleri veya işletmesini geliştirmek isteyen esnaf ve KOBİ’leri kapsıyor. Tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimizin tarım desteklerinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi olan ÇKS’ye kayıtlı olmaları ve gerekli belgelerini almaları gerekiyor. Bugünkü yazımızda devlet tarafından verilen tüm desteklemelerin ve bu desteklerin nasıl alınacağına dair bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Desteklemeler hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

KOSGEB Tarafından Verilen Destekler Nelerdir?

Özellikle yeni iş kuracak olan girişimcilere KOSGEB tarafından hibe ve faizsiz kredi desteği sağlanmaya devam ediyor. 2020 yılı için KOSGEB tarafından verilen desteklemelerden yararlanmak isteyen kişilerin bazı koşulları taşıması isteniyor. Verilen tüm bu destekler, öncelikle kadınlara, engellilere, şehidin birinci derece yakınlarına, gazilere ve genç girişimcilere tanınmaktadır. Verilen bu desteklere başvuruda bulunabilmek için yaşadığınız bölgedeki KOSGEB birimlerine müracaat etmeniz gerekiyor. Başvurular şahsen kabul edildiği için eğer şartları taşıyorsanız ilgili kurum tarafından 32 saatlik bir eğitime yönlendirmeniz yapılıyor. KOSGEB kursları tamamen ücretsiz olup girişimci adaylarına verilmektedir. Kursu başarıyla tamamlayan kişilere “Girişimcilik Belgesi” verilmekte ve alınan bu belgeyle birlikte hibe ve faizsiz kredi desteğine başvuruda bulunabiliyorsunuz.

KOSGEB Birimlerine Başvurmak İçin Gerekli Belgeler

  • KOSGEB kursunu tamamladığınıza dair Girişimcilik Belgesi
  • Katıldığınız kurslarda verilen eğitimler sonucu hazırlamış olduğunuz iş planı. (Yapacağınız iş ile alakalı)
  • Herhangi bir yerde SGK’ya bağlı olarak çalışmadığınıza dair hizmet dökümü
  • Kendi adınıza farklı bir işyerinizin olmadığına dair resmî belge
  • Üzerinize kayıtlı olan mallar varsa bunları ispatlayan belgelerdir.

Yukarıda saydığımız belgeleri hazırladıktan sonra KOSGEB birimlerine başvuru yaptıktan sonra başvurunuz değerlendirmeye alınacak ve hakkınızda detaylı bir tahkikat yapılacaktır.  Bu süreç sonrası başvurunuzun olumlu olarak değerlendirilmesi sonucu KOSGEB tarafından bilgilendirileceksiniz. Bu bilgilendirmeden sonra sürecin devam edebilmesi için yapmanız gerekeler ise şöyledir:

KOSGEB hibe ve faizsiz kredi desteğine başvurabilmek için öncelikle KOSGEB Veri Tapan’ına kayıt olmanız gerekiyor. Peki, bu kayıt işlemi nasıl oluyor?

  • KOBİ beyannamesi doldurulacak
  • KOBİ olduğunuza dair bilgilerin yer aldığı belge
  • Kayıtlı olduğunuz odaya ait faaliyet belgesi
  • Ticaret Sicil Kaydı veya Esnaf Sicil Belgesi
  • Kurmak istediğiniz işletmenize ait imza sirküleri ve imza beyannamesi belgelerinin hazır bulundurulması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra KOSGEB’den destek almak için kuracağınız işletmenizin ilgili kurum tarafından “nace kodları” arasında yer alamsı önemlidir. Eğer iş planınıza onay alırsa KOSGEB tarafından verilen hibe kredilerden yararlanmanız mümkün olmaktadır. Onay alamayan projeler ise ne yazık ki bu hibe ve faizsiz destek kredilerinden faydalanamaz.

KOSGEB’in Hayvancılık Alanında Verdiği Destekler

Hayvancılık alanında faaliyet yapmak isteyen girişimciler için devlet tarafından çeşitli desteklemeler 2020 yılı içerisinde de yapılmaya devam ediyor. Hayvancılık sektöründe verilen bu hibe desteklerden ve faizsiz kredilerden bu alanda hizmet vermek istiyorsanız sizlerde başvuru yapabilirsiniz. Üstelik bu hibeleri ister yeni kuracağınız işletmeniz için isterseniz de mevcut işletmenizi büyütmek için kullanabilirsiniz.

2020 yılı içinde devlet tarafından başlatılan genç çiftçi projesinden de faydalanarak hayvancılık sektörüne adım atabilirsiniz. Özellikle köyle dönüş kapsamında genç çiftçilere verilen 30 bin liralık hibe desteği sayesinde bu alanda işiniz oldukça kolaylaşır. Eğer genç çiftçi projesinden yararlanmak için yaşadığınız bölgedeki il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Hayvancılık sektöründe alacağınız hibe ve faizsiz kredi desteği Ziraat Bankası aracılığıyla yapılmaktadır. Bu alanda hibe desteği alabileceğiniz ve kapsam içerisinde yer alan hibe destekleri şunlardır:

  • Anaç koyun ve keçi destekleri
  • Buzağı destekleri
  • Çoban çalıştırma desteği
  • Malak ve manda destekleri
  • Çiğ süt destekleri
  • Arı kovan destekleri
  • Besilik erkek sığır desteği
  • Tiftik üretim desteği
  • Düve alım destekleridir.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından verilen hayvancılık destekleme kredileri düşük faizli veya faizsiz kredi şeklindedir. İlgili banka 7 yıl vadeli kredi almanıza da imkân tanımaktadır. Bu 7 yılın ilk 2 yılı herhangi bir geri ödeme yapmıyorsunuz. Geri kalan miktar için ise 5 yıllık bir ödeme planı hazırlanıyor. Bu kredilerden faydalanabilmeniz için aşağıdaki şartları taşımanız gerekiyor:

  • C Vatandaşı olmak
  • ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydı. Ancak bu belgeye sahip olan çiftçiler ilgili krediden yararlanabilmektedir.
  • Bankanın yapmış olduğu kredi notu incelemesi de bu destekten yararlanabilmeniz için son derece önemlidir. Eğer kredi notunuz düşük ise Ziraat Bankası maalesef kredi onayı vermemektedir.
  • Eğer büyükbaş, küçükbaş ve arıcılık gibi alanlarda yeni bir işletme kurulumu yapacaksınız, daha önce hazırlamış olduğunuz iş planınızın onaylanması gerekmektedir. Aldığınız bu onay belgenizi de Ziraat Bankasına sunmanız şart. Bu nedenle Ziraat Bankası’na şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir.

Mazot ve Gübre Desteği Başvuruları

Hayvancılık sektörü dışında devletin mazot ve gübre destekleri de çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Mazot ve gübre desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin de ilgi kredilerden yararlanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor. Daha sonra bağlı olduğunuz il ya da ilçe Tarım Müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurularınızı yapabilirsiniz.  Gübre desteklerinden faydalanmak için en az 1 dekarlık bir tarım arazinizin olması yeterli olarak kabul ediliyor.

Bunun dışında Tarım ve Hayvancılık alanındaki tüm hibe ve faizsiz destek kredisi başvuruları şahsen olarak Tarım ve Orman il ya da ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır. Saydığımız tüm kredi ve desteklerin ödeme tutarları ve kredi faiz oranlarını KOSGEB ana sayfasından ya da bulunduğunuz bölgedeki Ziraat Bankası şubelerinden öğrenebilirsiniz. Hibe ve kredi koşullarını taşıdığınız takdirde hem hayvancılık hem de mazot ve gübre desteği alarak faaliyetlerinizi daha kolay bir şekilde yürütmeye devam edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu