Kaç Yaşında Emekli Olurum?
Tüm çalışan insanlar büyük bir heyecanla emeklilik yaşının gelmesini bekliyor. Ancak emeklilik yaş itibariyle farklılık gösterebiliyor. Emeklilik yaşınız ile ilgili merak edilen tüm sorularınızın cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.
Çalışma hayatına başlandığında en çok merak edilen konuların başında kaç yaşında emekli olurum sorusu gelmektedir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik yaşı hesaplama konusunda kafa karıştırıcı birçok bilgi dolaşmakta ve bu bilgilerin doğruluğu araştırılmaktadır. Bugünkü yazımızda 4A, 4B ve 4C çalışanlarının emekli yaşı hesaplamasıyla ilgili detayları sizler için araştırdık.
Emeklilik Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Türkiye’de yaş, sigorta pirim gün sayısı ve çalışma süresi şartlarını yerine getiren kişiler emeklilik hakkı kazanmaktadır. SGK tarafından belirlenen prim gün sayısını tamamlayan herkes emekli olabilir. Ancak emekli maaşı alabilmeleri için yaşı beklemeleri gerekmektedir. Bu nedenle hem sigorta prim gün sayısını hem de yaş şartlarını yerine getiren çalışanlar emekli ikramiyesi almaya hak kazanmaktadır.
Emeklilik yaşı hesapla kriterleri kadın ve erkek çalışanlar için farklılık göstermektedir. Bunu yanı sıra her çalışan da farklı sigorta türüne sahip olabilmektedir. Örneğin, eğer memur olarak çalışıyorsanız 4C kapsamında, sigortalı olarak çalışıyorsanız 4A kapsamında emeklilik şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor. Ayrıca emekli maaşınızın yüksek olması için sigorta primlerinizin yüksek ödenmesi gerekmektedir.
4A Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?
4A kapsamında çalışan sigortalılar SGK’nın resmî web sitesine giriş yaparak emeklilik yaşını kolayca hesaplayabilirler. Bunun için siteye giriş yaptığınızda istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Böylece prim gün sayınızı ya da eksik prim gün sayınızı öğrenerek kaç yaşında emekli olabileceğiniz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
4B Emeklilik Yaşı Hesaplama
Yapılan son düzenlemeyle birlikte sigorta, bağ-kur, emekli sandığı gibi kurumlar aynı çatı altında toplanmış ve SGK olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu nedenle 4B’li çalışan kişiler de SGK’nın resmî sitesine girerek emeklilik yaşınızı hesaplayabilirsiniz. Ancak bura da 4A’lı çalışanlardan farklı olarak 4B’ye özel durum sorusu sorulmaktadır. Örneğin; maluliyet var mı ya da erken yaşlanma var mı gibi sorulara eksiksiz bir şekilde cevap verdiğiniz takdirde doğru hesaba kolayca ulaşabilirsiniz.
4C Emekli Sandığı Emeklilik Yaşı
Devlet kurumlarında çalışan kişiler 4C’li devlet memuru statüsünde değerlendirilmektedir. Ancak bu kurumlar birleştirilip SGK çatısı altına alındığı için 4C emekli sandığına bağlı olarak çalışan devlet memurları da emeklilik yaşlarını yine SGK web sitesine giriş yaparak öğrenebilirler. Siteye giriş yaptığınızda 4C hizmet dökümlerine ulaşabilirsiniz. İlgili bölüme hizmete başladığınız başlangıç yılını ve hizmet sonlanma yıllarını yazdığınızda emeklilik yaşınızı otomatik olarak hesaplanacaktır.
Eğer siz de SGK’ya bağlı olarak herhangi bir özel ya da kamu kurumunda çalışıyorsanız ve kaç yaşında emekli olurum diyorsanız aşağıda verdiğimiz linke giriş yaparak ilgili yönergeleri takip ederek emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz. Ancak emeklilik yaşı ile ilgili şunu da tekrar hatırlatmak isteriz. O da sigortalı olarak çalışmaya başladığınız yıl, ödediğiniz prim gün sayısı, doğum süresi ve askerlik süresi gibi durumlar emeklilik tarihinizi etkileyen faktörlerdir.
Emeklilik Yaşı Hesaplama: https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/
Mutlaka okuyun: Erken Emeklilik Şartları Nedir?