Rusya’da Çalışmak İsteyenler İçin Önemli İpuçları
Rusya'da çalışmak için Rusça örenmek gerekir mi? Rusya'da çalışan Türk vatandaşları aylık ortalama ne kadar maaş alıyor? Rusya'da çalışma izni almak zor mu? Merak edilen soruların yanıtı haberimizde.
Dünyanın en büyük 8. Ekonomisine sahip olan Rusya’da çalışmak istiyorsanız birazdan vereceğimiz detayları inceleyerek kendinizi yeni bir kariyer hedefi belirleyebilirsiniz. Yüzölçümü bakımından ülkemizden 22 kat daha büyük olan ülkenin nüfusu ise Türkiye’nin 2 katı kadardır. Ülkemizin en yakın komşularından biri olan Rusya gerek ulaşım açısından gerekse iş olanakları açısından Türk vatandaşları tarafından çok fazla tercih edilir. Peki, Rusya’da iş imkanları nelerdir, hangi sektörlerde çalışılabilir, sosyal hayat nasıldır? İşte tüm bu soruların cevaplarını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Rusya İş İmkanları ve İş Fırsatları Nelerdir?
Ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri olan Moskova, aynı zamanda Rusya’nın başkentidir. Uçak yolculuğuyla 2,5 saat gibi bir zaman diliminde Moskova’ya rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Nüfus yoğunluğunun yanı sıra iş imkanları açısından da oldukça geniş imkanlar sunan Rusya, hayat pahalılığı anlamında ise pahalı şehirlerin başında gelir. Rusya’da çalışmak için tercih edilen ikici şehri Sn. Petersburg ise, Moskova’ya göre daha küçük olmasına rağmen hayat şartları açısından biraz daha rahattır. Bu şehrin tek dezavantajı ülkenin kuzeyinde kaldığı için kışlarının çok zorlu geçmesidir. Bu nedenle Rusya’da yeni bir hayata başlayacaksanız tercih edeceğiniz şehrin avantajlarını ve dezavantajlarını incelemeli ve size en uygun olan şehri belirlemelisiniz. Peki, Rusya’da çalışabilmek için neler yapılmalıdır? Hemen açıklayalım.
Rusya’da çalışmak için iki yol vardır. Bunlardan birincisi güvenilir bir şirkette personel olarak çalışmak, diğer ise kendi işinizi kurmaktır. Ancak yurtdışında yeni bir firma kurmak oldukça kapsamlı ve geniş bir konudur ve bu konuyla ilgili detayları daha sonra farklı bir yazımız da sizlerle paylaşıyor olacağız. Şimdi gelelim binlerce kişinin başvuru yaptığı ve yüksek maaş beklentisi içerisine girdiği Rusya’da iş imkanlarının neler olduğuna…
Rusya’da Türkler için çok farklı alanlarda iş olanakları mevcuttur. Bu işler arasında petrol, doğalgaz, inşaat ve enerji sektörü başta gelir. Ancak metal, kereste, savunma, elektronik, finans ve hizmet sektörleri gibi alanlarda da iş olanakları mevcuttur. Ayrıca son yıllarda Rus turistlerin ülkemizi tercih etmesinden dolayı turizm alanında faaliyet gösteren Türk turizm firmaları ile çalışabilir ya da tekstil alımı yapan şirketlerle irtibata geçerek Rusya’da çalışma şansına sahip olabilirsiniz. Bunların yanı sıra otel ve restoranlarda garson, komi, aşçı ve diğer hizmet alanlarında da çalışma imkânı bulabilirsiniz. Fakat daha kolay ve yüksek maaşlı bir iş arıyorsanız diğer ülkelerde olduğu gibi Rusya’da da faaliyet gösteren Türk inşaat firmalarının ağırlıklı olması nedeniyle inşaat sektöründe çok kolay iş olanağına kavuşabilirsiniz.
Rusya’da Çalışmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurt dışında çalışmanın sanıldığı kadar kolay olmadığını belirtmek isteriz. Ebetteki gideceğiniz ülkede bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu zorluklar ülkeden ülkeye değişse de tercih edeceğiniz ülkenin sosyo-ekonomik durumunu, kültürünü ve çalışma koşullarını incelediğinizde olası sorunlarla baş edebilmeniz kolaylaşacaktır.
Eğer siz de Rusya’da çalışmak için araştırmalar yapmaya başladıysanız, bazı önemli hususları bilmenizde fayda vardır. Bunlar;
- Öncelikle Rusya iş başvurularınızı güvenilir kaynaklar üzerinden yapmalısınız. Bunun için İŞKUR yurt dışı iş ilanlarını inceleyebilir ya da kariyer siteleri aracılığıyla çalışmak istediğiniz firmanın bilgilerine doğrudan ulaşabilirsiniz.
- Yukarıda verdiğimiz yöntemlerden hangisini tercih ederseniz edin mutlaka etkileyici bir CV hazırlamaya özen gösterin. Eğer CV hazırlama konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz profesyonel yardım almanızı öneririz.
- Daha sonra çalışmak istediğiniz firmayı çok iyi araştırmalı ve başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi durumunda sözleşme şartlarını ve çalışma koşullarını çok sıkı bir şekilde takip etmelisiniz.
- Bu başlayacağınız işi İŞKUR aracılığıyla bulduysanız ilgili firmayla yaptığınız sözleşmenin bir kopyasını İŞKUR’a götürerek yetkililere mutlaka inceletmelisiniz. Çünkü İŞKUR yetkilileri, yaşayabileceğiniz herhangi bir hak kaybına karşı sizi yönlendirecek ve atmanız gereken gerekli adımlar konusunda sizi bilgilendirecektir. Böylece daha sonra yaşayabileceğiniz olası sorunların önüne geçmiş olursunuz.
- Tüm bunlarla birlikte çalışacağınız şirketin maaş ödemeleri, sigorta primleri ve özel sağlık sigortası ile yaptığı ödemeleri, yıllık izin periyotlarını önceden araştırmalısınız. Ayrıca gidiş-geliş uçak biletlerini de ilgili firmanın karşılayıp karşılamadığından emin olmalısınız.
- Saydığımız bu süreçleri yaptınız ancak bilmeniz gereken önemli bir husus daha var. O da çalıştığınız firmanın maaş ödemelerini banka hesaplarına yatırılmasıdır. Çünkü elden alınan parayı saklamak sakıncalı olabileceği gibi Türkiye’ye para transferi de oldukça masraflıdır.
Mutlaka okuyun: Azerbaycan’da Çalışmak İsteyenlere
Rusya’da Ortalama Maaşlar Ne Kadar?
Mühendis | 5000 $ |
Formen | 4250 $ |
İş Makinesi Operatörü | 3000 $ |
İnşaat İşçisi | 1800 $ |
Elektrik Tesisatçısı | 1600 $ |
Aşçı | 1600 $ |
Şoför | 1500 $ |
Güvenlik Görevlisi | 1500 $ |
Rusya Vize Bilgileri
Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin belirli bir sayıda Türk işçi çalıştırma izinleri vardır. Eğer bu firmalar vasıtasıyla Rusya’da çalışmak için giderseniz çalışma izni almanıza gerek yoktur. Ancak bireysel olarak da Rusya çalışma vizesi alabilirsiniz. Bunun için gerekli evrakları hazırlayıp Rusya Konsolosluğu’na götürebilir ve vize başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Rusya vize başvuru süreçleri dönemsel yoğunluğu göre farklılık göstereceği için başvurularınızı iş başvurunuzdan ince başlatmanızda fayda vardır. Genel olarak Rusya çalışma vize başvuruları 90 gün ile 3 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Bu nedenle bu süreyi göz önüne alarak başvuru işlemlerinizi başlatmanızı öneriyoruz.