eDevlet

Erken Emeklilik Şartları Nedir?

Özel sektörde çalışıp erken emekli olma hayalleri olan milyonlarca çalışan var. Kimileri yaş hesabı yaparken kimileri prim gün sayısı hesabı yapmaktadır. Peki erken emekli olmak için ne yapmak gerekir? Erken emeklilik şartları nelerdir?  Ne zaman kaç yaşında erken emekli olurum? Erken emeklilik şartları milyonlarca çalışanın merak ettiği konulardan biri ve bu çalışanlar erken emekli olmak için şartları merak ediyor. Erken emeklilik şartları nelerdir birlikte inceleyelim.

Erken Emeklilik Koşulları?

Erken emeklilik, normal emeklilik şartlarından daha erken zamanda belirli şartlar içerisinde emekli olmaya denilmektedir. Erken emekli olmanın bazı kuralları ve şartları bulunmaktadır. Erken emeklilikte sigortalı çalışan kadınlar doğum sonrası iki yıllık doğum izni sürelerini borçlanabilirler. Kadınlarda doğum borçlanması yapılabilirken erkeklerde askerlik borçlanması da erken emeklilik şartlarından birisidir.

Erken emekli nasıl olunur: Erken emekli olmanın kurallarından biri de malulen yani meslek hastalığı, sigortalının çalışma gücünün kaybı veya iş kazası geçirenler erken emekli olmaktadır. Yani çalışmasına engel olan hastalığı olan kişiler erken olmak için düzenlenen kanundan faydalanarak erken emekli olabilirler.

Askerlik borçlanması: Askerlik yapılan toplam süre askerlik borçlanması olarak adlandırılır. Askerlik görevini subay, yedek subay, er ya da erbaş olarak görev yaptıkları süreyi borçlanarak prim günlerinden sayabilirler. Askerlik ve doğum borçlanması emeklilik yaşını erkene çekme demek anlamına gelmez prim doldurma olarak sayılmaktadır.

Doğum borçlanması: Özel sektör, veya Kamu’da çalışan kadınlar yaptıkları her doğum için 760 gün (2 yıllık)  prim borçlanması yapabilir. Doğum borçlanmasından faydalanmak isteyenlerin doğumdan önce sigorta girişinin yapılmış olması gerekmekte. Doğum borçlanması en fazla 3 çocuğa kadar yapılabilmektedir. Doğum sonrasında sigorta başlangıcı yapılan kadınlar bu imkandan istifade edemezler.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emekli olmak demek, çalışma ve kazanma gücünün bir kısmını ya da tamamını kaybetme durumunda çalışanın erken emekli olarak mağdur olmalarını engellemek için yapılmış bir düzenlemedir. Sigortalı çalışan işçilerin meslek ayırımı yapmaksızın çalışmasına engel olan sağlık sorunu ya da engellilik durumları olduğunda prim gününe bakılmaksızın bu haktan faydalanabilirler. Malulen emekli olabilmek için çalışanın kamu hastanelerinden heyet raporu alınması gerekir. Alınan heyet raporu ile birlikte SGK İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabilirler.

SGK Geriye Dönük Borçlanma Hakkında

SGK’nın 5510 nolu sayılı kanununa göre sigortalıların borçlanabilecekleri süre şöyledir:

  • Doktorların fahri asistanlık süreleri
  • Yurt içinde doktora ve uzmanlık eğitim süreleri
  • Ücretsiz kullanılan izin günleri
  • Doğum yapan kadınların ilk 2 yılı prim günü sayılır
  • Yurt dışında doktora öğrenimi için geçirilen süre
  • Avukatlık stajı yapılan dönem
  • Askerlik yapılan süre, er ya da erbaş ve yedek subay olarak geçirilen süre prim gününden sayılır
  • Lokavt ve grev süreleri
  • Sigortalı işçi iken tutuklanan ve daha sonra serbest kalanların tutukluluk süreleri ya da göz altı süreleri
  • Seçim görevinden istifa edenlerin seçim kanunları gereğince seçimin yapıldığı tarihten sonraki ay başına kadar geçen süre prim günü borçlanması yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu