eDevlet

Esnaf Kredisi Almanın Şartları Nelerdir?

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, ihtiyaçlarını karşılamak adına esnaf kredisine nasıl başvuru yapabilirler? Peki esnaf kredisi almanın şartları nelerdir? İşte detaylar..

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olarak adlandırılan KOBİ’ler, finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için esnaf kredisine başvuru yapabiliyor. Birçok banka tarafından sunulan uygun ödeme koşullu ve cazip faiz oranlı krediler, esnafların maddi zorluk çektiği anlarda imdadına yetişiyor. Peki, esnaf kredisi almanın şartları ve istenen belgeler nelerdir? Bugünkü yazımızda küçük esnaf ve KOBİ’lerin sunulan kredi seçeneklerinin ayrıntılarına değinmek istedik. İşte detaylar…

Esnaf Kredisi Nasıl Alınır?

Türkiye’de yılda 250’den daha az kişiye istihdam sağlayan ve net maaş tutarı 40 milyon lirayı geçemeyen işletmelere KOBİ deniliyor. Vergi levhasına sahip olan işletmeler, herhangi bir ekonomik darboğaza düştüklerinde işletmeleri adına esnaf kredisine başvuru yapabiliyor. İşletmelerini büyütmek ya da finansman desteği sağlamak amacıyla esnaf kredisine başvuracak olan firmaların esnaf kredisi alma şartları ve gerekli belgelerin neler olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bireysel kredilerden farklı bir prosedüre sahip olan esnaf kredisi seçenekleri, işletmelerin finansal durumlarının incelenmesi açısından çok kapsamlı bir değerlendirme sonucu onaylanabiliyor.

Eğer KOBİ olarak esnaf kredisine başvuruda bulunmak istiyorsanız, kullanmak istediğiniz kredinin esnaf kredisi kapsamına girmesi için bireysel değil işletmeniz adına başvuru yapmanız gerekiyor. Bu durumda nakdi ya da gayri nakdi olarak ne kadar finansman desteğine ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra dilediğiniz bankaya şahsen başvuru yaparak kredi talebinizi iletebilirsiniz. İlgili banka, sizden işletmenize dair çeşitli belgeler ve dokümanlar hazırlamanızı isteyecek ve bu şekilde kredi sürecinizi başlayacaktır.

Esnaf Kredisi için İstenen Belgeler Nelerdir?

Esnaf kredisi almanın şartları arasında başvurunun işletmeniz adına olması gerektiğini belirtmiştik. Buna göre, başvuru yaptığınız banka şirketinizin mali durumunu değerlendirebilmesi için hem şirketin hem de şirket sahibi ve ortaklarının finansal durumlarını gösteren belgeleri talep eder. Bunun yanı sıra hem işletmenizin kurumsal kredi notunu hem de şirket sahiplerinin kredi notunu değerlendirir. Esnaf kredinizin onaylanması için bu önemli bir kriterdir. Eğer kredi notunuz düşükse, kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinize dair bilgileri bankanızdan ya da mali müşavirinizden öğrenebilirsiniz.

Kredi notunun incelenmesi dışında, işletmenizin tüm finansal tabloları da banka tarafından detaylıca incelenir. Şirketinizin borcu olup olmadığı, gelir gider dengesi ve diğer alacakları da incelenerek esnaf kredisi başvurunuz değerlendirme aşamasına alınır.

Esnaf kredilerinde önemli olan bir diğer husus ise findeks çek raporudur. Bu raporda işletmenizin çek ödeme alışkanlıkları detaylı bir şekilde görülür ve son 13ay içinde çek ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilir.

Başvuru yaptığınız banka tüm işlemlerin ardından ipotekli ya da ipoteksiz olarak işletmenizin kullanabileceği kredi limitini belirliyor. İpotek istenmesi tamamen bankanın tasarrufuna bağlı olsa da herhangi bir teminat göstermeniz, ihtiyaç, taşıt ve konut kredisinde olduğu gibi esnaf kredisinin de daha hızlı sonuçlanmasını sağlıyor. Alacağınız esnaf kredisinin vadesi 120 aya kadar uzayabildiği gibi daha kısa vadelerde de kredi talebiniz cevaplanıyor. Kredi vadesinin uzunluğunu ise işletmenizin ve ortaklarınızın kredibilitesine göre belirleniyor. 

Esnaf Kredi için istenen belgeler ise şunlardır:

  • İşletme sahibi ya da varsa ortaklarının T.C kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve fotokopileri
  • Şirketin vergi levhası
  • Şirket imza sirküleri
  • Oda kayıt ve Ticaret sicil belgesi
  • Son iki yıllık bilanço ve gelir tablosu
  • Şirkete ya da ortaklara ait mal varlığı dökümü

Mutlaka okuyun: Esnaf Faizsiz Kredi Nasıl Alabilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu