İhtiyaç Kredisi Almak için Banka Nasıl Seçilir
Evlilikten eğitime, mobilyadan beyaz eşyaya tüm ihtiyaçlarınızı için nakit ihtiyacını ihtiyaç kredisi ile karşılayabilirsiniz. Peki ihtiyaç kredisi almak için banka nasıl seçilmelidir.
Finansman ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir bankadan kredi çekmeye karar verdiniz. Ancak hangi bankayı tercih edeceğinize dair kafanızda bazı soru işaretleri var ve karar vermekte zorlanıyorsunuz. Bu durumdan sizi kurtaracak ve en doğru kararı vermenize yardımcı olacak yazımızı okuduğunuzda eminiz ki net kararınızı kolayca verebileceksiniz. İşte, ihtiyaç kredisi almak için yapmanız gerekenler ve kredi çekeceğiniz bankayı seçerken dikkat edeceğiniz bazı hususlar…
Kredi Çekilecek Banka Nasıl Belirlenir?
Önceki dönemlerde paraya ihtiyacınız olduğunda eşten dosttan ya da yakın akrabalardan borç alınırdı. Ancak bu borçların hem isteme hem de ödeme döneminde yaşanan aksilikler nedeniyle hayal kırıklıkları yaşanır hatta en yakın dostlarınızla aranızın açılmasına neden olurdu. Bu nedenle günümüzde artık neredeyse hiç kimseden borç istenemeyecek duruma gelmiştir. Bu durumda finansman ihtiyaçların karşılanması için tek yol bankaların sağladığı kredi imkanlarından yararlanmak. Peki, ihtiyaç kredisi almak için hangi banka seçilmeli?
Öncelikle herhangi bir bankaya kredi başvurusu yapmadan önce kendinizle ilgili detayları tekrar bir gözden geçirmelisiniz. Örneğin; ne kadar paraya ihtiyacınız var, gelir-gider durumunuz nasıl, aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarı ve kredinin vadesi gibi bilgileri tekrar gözden geçirmelisiniz. Böylece çekeceğiniz kredi taksitlerini zorlanmadan ödeyebileceğiniz bir kredi planı hazırlayabilirsiniz. Bu planı yaptıktan sonra kredi başvurusu yapacağınız bankayı karar vermek için adım atabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisi Almak için Hangi Banka Seçilmeli?
Pek çok kişi genellikle araştırma yapmadan direk olarak maaş aldığı bankadan kredi çekmeyi tercih eder. Bu bazı durumlarda avantajlı gibi görünse de bazen de diğer bankaların verdiği düşük faizli kredi imkânlarını kaçırmanıza neden olabilir. Bu nedenle tüm bankaların en güncel tüketici faiz oranlarını ve ödeme koşullarını öğrenmeli ve daha sonra kredi çekeceğiniz bankayı belirlemelisiniz. Bankayı belirlerken de şu kriterleri tekrar gözden geçirin:
- Kredi çekerken ilk bakılması gereken aylık faiz oranı. Mümkün olduğunca en düşük faiz oranı veren bankayı tercih etmelisiniz.
- Bankalar bazı durumlarda kredi vadeleri için özel fiyatlar sunabiliyor. Bu durumda vade arttıkça kredi faiz oranı artıyor mu diye tekrar kontrol edin. Çünkü başta düşük faiz oranı ile aldığınız krediyi vadesi uzadıkça bu avantajlı rakamın yerine daha yüksek bir meblağ ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Kredi faiz oranı düşük diye hemen karar vermeyin. Çünkü bu tür kredilerin dosya masrafları bazen çok yüksek tutarlarda olabiliyor. Bu nedenle kredi tahsis ücreti, kredi masrafı ya da kredi dosya ücreti olarak sunulan hizmet bedellerin de bankalar arası karşılaştırmasını yaptıktan sonra kararınızı verin.
- Son olarak da kredi çekerken bazı bankalar sigorta yaptırma şartı sunuyor. Böyle bir durumda eğer sigorta bedeli sizin için makul rakamlarda ise yaptırabilirsiniz. Ancak sizden birden fazla sigorta yaptırmanız isteniyorsa, karar vermeden önce mutlaka bir uzmana danışarak kararınızı vermelisiniz. Çünkü böyle durumlarda düşük faizli kredi kullansanız bile dosya masrafı ya da sigorta bedeli gibi masraflar çektiğiniz kredinin size çok daha pahalıya mal olduğunu bilmelisiniz.