eDevlet

Yurtdışında İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

Sınırlar küçülüyor ve artık insanlar doğup büyüdükleri yerlerden yabancı ülkelere açılıp, yurtdışında iş kurmak istiyorlar. Bunun için de hemen herkesin kendince bir nedeni bulunuyor. Bazen bu ülkede yaşamak istememek, bazen çocuklarının geleceğini garantiye almak yada kendini yurt dışında kanıtlama isteği böylesi bir isteme neden olabiliyor.

Ama nasıl ülkemizde iş kurmak için atılması gereken adımlar ve prosedürler varsa, yurt dışında da böylesi durumlar var. Evet yurt dışında girişimci olmak çok güzel bir hayal olabilir, ülkemizden de çok daha fazla para kazanılabilir ama böylesi bir adım atmadan önce belli başlı bazı hususları bilmek ve ona uygun adımlar atmak gerekir. Bu yazıda da bu konuda ana hatları ile yurt dışında kendi işini kurmayı hedefleyenlere belli başlı bilgiler verilecektir. Lakin her ülkenin kendine özgü kuralları olabileceği, özel durumlar da bulunabileceğini unutmamak gerekir. İşin özünde her şey en ince ayrıntısına kadar araştırılıp, kafada hiçbir soru işareti kalmayınca böylesi bir adım atılmalıdır.

Siyasi Ortam Ve Mülkiyet Hakları

Yurtdışında iş kurmak isteyen girişimcilerin bilmesi gereken ilk hususların başında iş kurmak istedikleri ülkenin mülkiyet hakları konusunda yasalarını bilmek gerekir. Kimi ülkeler yabancılara çok kolay mülkiyet vermekte, kimileri mülkiyet edinme ve iş kurma konusunda yabancılara belli başlı koşullar öne sürmektedir. Bunun yanında yabancılara uygulanan kotalar bazı ülkelerde mevcuttur. Kimi ülkelerde ise yabancıların mülk ve/veya işyerine haber verilmeksizin, mücbir sebep gösterilmeden el konulabilmektedir. Bu durumların çok iyi bilinmesi gerekir.

Ayrıca iş kurulmak istenen ülkenin siyasi ortamına da dikkatlice bir biçimde bakılmalıdır.Kaos olan, savaş olan kısaca az ya da çok risk içeren ülkelerden her daim için uzak durmakta fayda vardır. Başlangıçta ne kadar az risk alınır ise iş kurma o kadar avantajlı olacaktır.

Ekonomik Durum

En önemli hususların başında ülkelerin ekonomik durumları geliyor. Bunun için de işyeri açmadan önce mutlaka işyeri açmayı düşündüğünüz ülkenin ekonomik koşullarını öğrenmeniz gerekiyor. Ekonomik krizde olan ülkelere yatırım yapmanın çok ciddi dezavantajları olabileceği konusu hiçbir biçimde göz ardı edilmemelidir.İşsizliğin az, orta sınıfın yükseldiği , borç miktarının GSYH’ya oranı düşük olan ülkeler tercih edilmelidir. Yunanistan gibi ülkelerden örneklem olarak uzak durulması ya da en azından bir süre beklenmesinde fayda vardır.

Sektörle İlgili Kişisel Bilgi Birikiminiz

En temel faktörlerden bir tanesi de bu. Yapacağınız işle ilgili bilgi sahibi olmanızda ve kendi deneyimlerinize uygun olan işler yapmanızda her zaman için fayda vardır.Kendi bilgi birikimlerinize uygun olan bir işyerini bu işe gereksinim duyan bir ülkede yapmanızda her zaman için fayda vardır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri gibi bir ülkede yazılım firması açmak eğer bilgisayar ya da yazılım mühendisi iseniz son derece karlı olan bir iştir.

Kimi zamanda kar getireceğine inandığınız bir firmaya partner olmak maliyetleri azaltmak ve ülkenin iş dünyasını daha yakından tanımak için çok daha akılcı olacaktır.

Pazar Araştırması

Sadece yurt dışında değil ülkemizde de girişimciler açısından Pazar araştırması son derece önemlidir. Ama gideceğiniz ülkenin tüketim alışkanlıklarını tam olarak bilmediğinizden mutlaka anketler vb. yöntemler ile araştırma ve nasıl bir pazarlama, nasıl bir ürün ile piyasaya ne zaman gireceğinizi öğrenmenizde fayda vardır.

Dil Bariyerleri

Dil konusu son derece önemli olan konular arasındadır ki gideceğiniz ülkenin dili en azından kendinizi ifade edebilecek düzeyde bilmenizde fayda vardır. Aksi halde bu işleri tercümanlar aracılığı ile yapmak maliyetlerinizi çok ciddi bir biçimde artıracaktır. Yine de gidecekseniz ve dil bilginiz yeterli değil ise o zaman hem Türkçe, hem de ilgili ülkenin dilini bilen bir personel çalıştırmanızda fayda vardır.

Şirket Kuruluş Süreçleri

Her ülkenin kendince farklı şirket kuruluş süreçleri vardır. Bunları öğrenmek için Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumunun web siteleri üzerinden bilgi alabilirsiniz. Buralarda işinize yarayacak pek çok doğru ve güvenilir bilgi bulacaksınız. Bu bilgilerin ise 10 ile 50 arasında çalışanı olan firmalar için karşılaştırmalar içerdiğinden de bahsetmek gerekir.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışında İş Bulmak İçin Garantili Yöntemler

Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlere Cazip Ülkeler

Yurtdışında iş kurmak noktasında üstte yer alan bu temel bilgileri verdikten sonra yurt dışında iş kurulabilecek olan cazip kabul edilebilecek ülkelerden de bahsetmek gerekir ise şu ülkelerden bahsedilebilir. Öncelikli olarak bir Avrupa ülkesi olan Portekiz iş kurmanın yabancılar için 5 prosedürü olan ve 5 günde rahatlıkla iş kurulabilecek ülkelerden birisi ama tek dezavantajı ülkenin ekonomik şartları.

Hong Kong ve Singapur da sadece 3 günde işyeri kurabileceğiniz ülkeler ama burada da dezavantaj kuruluş maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Avustralya’da 2 günde Yeni Zelanda’da ise sadece 1 günde işyeri açabilirsiniz. Son olarak size önereceğimiz ülkeler ise Şili ve Panama kuruluş maliyetleri son derece düşük ve iki hafta içinde kendi işyerinizi rahatlıkla açıp faaliyetlere başlayıp kazanç elde edebiliyorsunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu