Yurtdışında Pasaport Yeniletmek
Yurt dışına çalışmaya gidenler ya da turistik amaçlı seyahatte olanlar yurtdışında pasaport yeniletmek için bulundukları ülkedeki konsolosluktan randevu alarak pasaportlarını yenileyebilirler.
Yurtdışına eğitim veya farklı bir amaç için giderek orada ikamet eden kişilerin yurtdışında pasaport yeniletmek her zaman merak konusu olmuştur. Ancak hemen belirtelim ki bu işlem Türkiye’dekine göre yurtdışında çok daha basit bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca yurtdışı pasaport yenileme ücretleri de ülkemize göre daha ucuz diyebiliriz. Özellikle e-pasaport sisteminin kullanımına başlanmasıyla birlikte bu işlemi yurtdışında yapmanız halinde karşılaşabileceğiniz tek sorun pasaportunuzun elinize geçmese süresidir.
Bunun nedeni -pasaport uygulamasıyla başvurduğunuzda bilgileriniz Türkiye’ye ulaşır ve işlemler tamamlandığında yenilenen pasaportunuz başvurduğunuz konsolosluğa iletilir. Yapılan bu ilmelerin süresi ise 2 haftayı bulmaktadır. Bu nedenle pasaport yenileme işlemlerinizi son dakika bırakmadan en 15 gün önce başvurmanızı öneriyoruz. Peki, yurtdışında pasaport nasıl uzatılır? Bu konu hakkındaki tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yurtdışında Pasaport Nasıl Yenilenir?
Pasaport uzatma işlemi aslında eski pasaportunuzun iptal edilip yerine yenisinin verilme işlemidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için herhangi bir konsolosluğa gidip şahsen müracaat ederek yapma şansınız bulunmuyor. Bu nedenle hangi konsolosluktan işlem yapacak olursanız olun öncelikle online başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için https://www.konsolosluk.gov.tr/ adresine giriş yapmalı ve ikamet ettiğiniz ülke seçimini yapmalısınız. Hemen ardından da ülkede tercih ettiğiniz konsolosluğu belirlemeniz gerekiyor. Örneğin Almanya’da yaşıyorsanız karşınıza 13 farklı konsolosluk çıkacaktır. Konum olarak ikamet adresine en yakın olan konsolosluğu seçebilirsiniz. Diğer ülkeler için de bu durum geçerlidir.
Konsolosluk seçiminiz yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan “Randevu Al” butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan ekranda “pasaport” seçeneğini işaretleyin. Eğer özel bir durumunuz yoksa standart bordo pasaport için işlemlerinize devam edebilirsiniz. Burada umuma mahsusu pasaport başvurusu işlemleriyle devam etmeniz gerekiyor. Fakat hemen bir hatırlama yapalım; yeşil pasaport başvurusu yaptığınız takdirde işlemlerin tamamlanabilmesi için Türkiye ile yazışmalar olacaktır. Bu da pasaport yeniletme işlemelerinizin süresinin uzamasına neden olabilir.
Yurtdışında Pasaport Yeniletmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yurtdışında pasaport yeniletmek için gerekli belgeler Dışişleri Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre aşağıdaki gibidir:
- C Nüfus cüzdanının aslı. 15 yaşından büyükler için kimliğin fotoğraflı olması gerekiyor.
- Son 6 ay içinde çekişmiş fotoğraf. Bu fotoğrafın 5cm x 6cm büyüklüğünde arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf olması isteniyor.
- Eğer ilk defa pasaport almıyorsanız eski pasaportunuzun aslı
- Dilekçe formu. (Bu dilekçe temsilciliklerde hazırlanabilir)
- Pasaport harç ve posta bedeli ücreti. Pasaport yeniletme harç miktarını yanınızda konsolosluğa götürürseniz daha uygun bir hizmet bedeline yaptırabilirsiniz.
Yurtdışında öğrenci olan kişiler ise yukarıda saydığımız belgeler dışında sunacakları ekstra belgelerle pasaport yenileme harç bedeli ödemeden bu işlemi gerçekleştirebilirler. Bunun için aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri yeterlidir:
- Öğrenim amaçlı yurtdışına gittiğinizi gösteren belge. (Harçsız pasaport başvurusu için Harçlar Kanunun 85/b bendinde bu işlemler yapılmaktadır.)
- Yaşadığınız ülkede kayıtlı olduğunuz ve eğitim-öğrenim gördüğünüz okul ve statüyü gösteren öğrenci belgesi. Bu da Harçlar Kanununun 85/h fıkrasında açıklanmıştır.
Bu belgeler yurtdışında öğrenci olarak ikamet eden kişiler pasaport yenileme harç ücretinden muaf tutulmaktadır.
Yurtdışında Pasaport Yeniletme Ücretleri Ne Kadar?
Yazımızın başında yurtdışında pasaport yeniletme ücretlerinin Türkiye’ye göre daha ucuz olduğunu belirtmiştik. Bunun şöyle açacak olursak; güncel Euro kurunu 7.32 lira olarak kabul edersek yurtdışı pasaport yenileme ücretleri şöyledir. Aşağıdaki tabloda da gerebileceğiniz gibi 10 yıllık pasaport harcı Türk parasıyla 762 liraya denk gelir. Ancak bu tutar ülkemizde 1.127 liradır. Aradaki bu farkın muhtemelen Türkiye’den kargolama aşamasında çıkan ekstra masraflardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.
6 Aylık pasaport için; 17 Euro Pasaport Harç Ücreti+ 23 Euro Defter ücreti= Toplam 40 Euro
1 yıllık pasaport için; 24 Euro Pasaport Harç Ücreti+ 23 Euro Defter ücreti= Toplam 47 Euro
2 yıllık pasaport için; 39 Euro Pasaport Harç Ücreti+ 23 Euro Defter ücreti= Toplam 62 Euro
3 yıllık pasaport için; 55 Euro Pasaport Harç Ücreti+ 23 Euro Defter ücreti= Toplam 78 Euro
4-10 yıl pasaport için; 77 Euro Pasaport Harç Ücreti+ 23 Euro Defter ücreti= Toplam 100 Euro
Yurtdışında Pasaport Yeniletmek için Merak Edilen Sorular
Yurtdışında pasaport yeniletmek için diğer merak edilen soruların cevaplarını sizler için şöyle derledik.
-
Yurtdışında pasaport adresime mi postalanıyor?
Bu durum özellikle konsolosluklara yakın yaşamayan vatandaşlarımızı için zaman zaman sorun oluşturabiliyor. Çünkü Türkiye’den pasaport aldığınızda pasaportunuz adresinize doğrudan postalanırken yurtdışında ise ilgili konsolosluklara gönderilmektedir. Bu nedenle başvuru sırasında tercih ettiğiniz konsolosluğa giderek yeni pasaportunuzu almanız gerekiyor.
-
Pasaportumun süresi bitmeden yenilettiğimde kalan süre ne oluyor?
Hemen belirtelim ki pasaportunuzun süresinde bir kısalma söz konusu değil. Çünkü yenileme tarihiniz pasaportunuzuz bitiş tarihi baz alınarak yapılıyor. Bu nedenle pasaport yenileme işlemlerini son dakikaya bırakmak hiç mantıki bir fikir değil. Örneğin, pasaportunuzun bitmesine 1 yıllık bir süre kaldı ve siz 2 sene uzatmak istediniz. Bu durumda yeni pasaportunuzun süresi 3 yıl olacaktır. Dolayısıyla herhangi bir hak mağduriyeti ile karşılaşmazsınız.
-
E-pasaportun bilinen pasaporttan fark var mı?
Aslında bilinen pasaport ile e-pasaport arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Eğer 2010 Haziran ayından sonra pasaport çıkarttıysanız zaten T.C e-pasaport sahibi olmuş oluyorsunuz. Bu pasaportların tek özelliği ise içine konulan çiplerdir. Teknolojiyle birlikte kimlik ve pasaportlarda da değişikliğe gidildi ve sınır kapılarında görevlinin pasaportunuzu sadece bir makinaya okutarak işlem yapması kolaylaştı. Dolayısıyla sadece pasaportlar şekil olarak bir değişikliğe uğradı. Fakat işlevsel olarak aralarında bir fark bulunmuyor. Günümüzde kullanılan ve yenilenen tüm pasaportlar e-pasaport sistemiyle yapılmakta ve bu işlemler eskiye nazaran daha kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Eskiden bir hafta hatta bir ay gibi pasaport çıkartmak için bekleniyordu ancak şimdilerde 1-3 gün içinde bu işlemler kolayca tamamlanabiliyor.