eDevlet

TKDK Desteklenen İller ve Sektörler

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, tarımsal faaliyetlerden traktör alımına, tavukçuluktan, hayvan besiciliğine pek çok alanda yüzde 70’ varan hibe kredi destekleri vermektedir.

Birçok alanda tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerimize çeşitli devlet kurumları tarafından desteklemeler yapılıyor. Bu destekler; traktör alımı, hayvansal alanların modernize edilmesi, küçükbaş ve büyük baş hayvan alımı, tarımsal alet ve edevatların satın alınmasına kadar birçok kalemden oluşuyor. %70’e kadar varan hibe desteği imkânı sunan TKDK, çiftçiler için adeta can suyu olurken onların tarımsal faaliyetlerini daha da geliştirebilmelerine de imkân sağlıyor. Ancak bahsi geçen bu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerimizin kurum tarafından belirtilen belli koşulları taşımaları gerekiyor. Bu koşulların ilki ise TKDK desteklenen iller kapsamında bulunan bir bölgede ikamet ediyor olmanız. İkincisi ise TKDK’nın teşvik verdiği sektörlerde faaliyetlerde bulunmanız. Peki, TKDK nedir? TKDK hibe desteği nasıl alınır? TKDK desteklenen iller hangileri? TKDK desteğinden yararlanma şartları nelerdir? Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

TKDK Nedir?

TKDK, 4 Mayıs 2007 tarihinde 5648 sayılı kanun gereği faaliyetlerine başlamış bir kurumdur. Açılımı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK’nın kuruluş amacı, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan kaynaklardan yararlanmak, ulusal kalkınma planı ve stratejilerinde öngörülen hedefler çerçevesinde kırsal kalkınmayı sağlamaktadır. Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerini sürdüren TKDK, idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğe haiz ve özel bütçeli bir devlet kurumdur. Yılın belli dönemlerinde yaptığı duyuruları takip eden çiftçilerimizin birçoğu çeşitli desteklerden yararlanabilmektedir.

TKDK Hibe Desteği Nasıl Alınır?

TKDK yaptığı desteklemeleri AB kapsamında “IPARD” programları ile hayata geçirmektedir. Yapılan bu desteklemeler belirli illerde ve belirli sektörlere yönelik yapılmaktadır. Yazımızın devamında bulabileceğiniz TKDK desteklenen iller ve sektörlerden birinde faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız öncelikle bir proje hazırlamanız gerekiyor. Eğer hazırladığınız proje ilgili kurum tarafından kabul edilirse %50-%70 arasında bir hibe desteği almaya hak kazanabilirsiniz.

Bu teşviklerden faydalanmak için desteklenen teşvik bölgelerinde yaşamanız ve TKDK tarafından yapılan teşvik duyurularını takip etmeniz gerekiyor. Bu nedenle desteklenen sektörlerin biri için doğru bir proje hazırlayıp duyuru tarihlerinde projenizi TKDK’ya sunduğunuzda incelemeye alınacak ve en kısa süre içinde olumlu ya da olumsuz olarak tarafınıza dönüş sağlanacaktır. Projenizin kabul edildiğinde ise size bir sözleşme imzalatılır ve hibeniz banka hesabınıza yatırılır.

TKDK Hangi Sektörleri Destekliyor?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK’dan hibe alabilmeniz için öncelikle kurum tarafından desteklenen sektörlerden birinde faaliyetlerde bulunmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra yine TKDK tarafından belirlenen illerden birinde yaşamanız da yapacağınız yatırım için destek alabilmenizi sağlıyor. Eğer desteklenen sektörlerden birinde yatırım yapmayı düşünüyorsanız ya da halihazırda desteklenen sektörlerdeki işletmenizi geliştirmek istiyorsanız TKDK’nın sunduğu %70’e varan hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz. TKDK tarafından desteklenen sektörler 4 başlık altında belirlenmiştir. 101, 103, 201 ve 302 kodları olarak açıklanan bu destekler kapsamında yer alan sektörler şunlardır:

101 Kodu ile Desteklenen Sektörler:

  1. İnek, manda gibi süt üretimi yapan tarımsal işletmelerin tümü
  2. Dana, düve, koyun ve keçi gibi kırmızı et üretimi yapan işletmeler
  3. Hindi, tavuk ve bıldırcın gibi kanatlı sektörlerinde üretim faaliyetlerinde bulanan tesisler
  4. Yumdurt üretim yapmak için kurulan işletmeler

103 Kodu ile Desteklenen Sektörler:

  1. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik tesisler
  2. Kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik faaliyetler bulunan işletmeler
  3. Kanatlı et ve ürünlerinin (tavuk, hindi vb. beyaz et üretimi) işlenmesi ve pazarlanması
  4. Su ürünlerinin (balık vb.) işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik faaliyetlerde bulunan tesisler
  5. Meyve ve sebzelerin işlenerek pazarlanmasına yönelik kurulan işletmeler

302 Kodu ile Desteklenen Sektörler:

  1. Arıcılık ve arı ürünlerinin çeşitlenip üretime katkı sağlayan tesisler ve bu ürünlerin pazara sunulmasını kolaylaştıran işletmeler
  2. El sanatlarının desteklenmesi amacıyla yöresel ürünlerin üretilmesine yönelik işletmeler
  3. Su ürünlerinin yetiştirilmesine yönelik kurulacak olan tesisler
  4. Bitkisel ürünlerin çeşitlendirilip üretime katkı sunacak olan tesisler
  5. Turizme yönelik faaliyetlerin desteklenmesi
  6. Yenilebilir enerji tesislerinin geliştirilerek kurulması
  7. Makine parkları ve güneş enerjisinden elektrik üretimi yapan tesislerin açılması

Yukarıda saydığımız destek kodlarını incelediğinizde yapılan desteklerin; tesis kurulumları, kurulan tesislerde üretilen ürünlerin pazarlanması ve milli değerlerimizin korunmasına yönelik üç farklı alana yayıldığı görüyoruz. Belirtilen tedbir kodlarına ait başvuru formunu, başvuru yollarını ve diğer önemli detayları TKDK’nın resmî web sayfasından öğrenebilirsiniz.

TKDK Tarafından Hangi İller Destekleniyor?

TKDK desteklenen iller öncelik sırasına göre belirlenmiş ve iki ayrı gruba ayrılmıştır. Bunlardan ilki, birinci uygulama döneminde yer alan iller, diğeri ise ikinci uygulama döneminde yer alan illerdir. Ülkemizde TKDK’nın desteklediği iller şunlardır:

Birinci Uygulama Dönemine Ait İller:

  • Ordu, Konya, Samsun, Sivas
  • Afyon, Amasya, Balıkesir
  • Çorum, Kahramanmaraş, Kars
  • Diyarbakır, Isparta, Erzurum
  • Malatya, Trabzon, Hatay
  • Tokat, Van ve Yozgat’tır.

İkinci Uygulama Dönemine Ait İller:

  • Ankara, Ağrı, Aksaray, Ardahan
  • Aydın, Bursa, Burdur
  • Çankırı, Çanakkale, Denizli
  • Elâzığ, Erzincan, Giresun
  • Karaman, Kütahya, Kastamonu
  • Mersin, Mardin, Manisa
  • Nevşehir, Uşak ve Muş’tur.

Yukarıda belirttiğimiz TKDK desteklenen iller ve sektörlerde faaliyetler yürütmek istiyorsanız TKDK tarafından yapılan duyuruları takip ederek %70’e kadar sağlanan hibe kredi desteğinden faydalanabilirsiniz. TKDK’nın desteklenen illerin her birinde yardım koordinatörleri bulunmaktadır. Eğer bu illerde yaşıyorsanız ilgili birimlere başvuru yaptığınızda yetkililer tarafından detaylı olarak bilgilendirileceksiniz. Böylece sağlanan TKDK desteğinin tüm koşullarını öğrenerek kolayca başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: TKDK Hibe Hayvan Kredisi Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu