Devletten Geri Ödemesiz Kredi Nasıl Alınır?
Bu yazıda sizlere geri ödemesiz kredi konularında herkesin aslında kafasın takılan soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Kim kendi işinin sahibi olmak istemez ki? Sonuçta ister devlet kurumunda memur olarak çalışın, ister özel sektörde çok önemli bir firmada çalışan üst düzey yönetici olun insanın kendi işinin patronu olması her zaman için avantajlı olan bir durumdur. Ama kimi zaman atadan dededen de para kalmadığı, yeterince birikimi olmadığı ya da yapmak istediği iş için yeterince birikimi olmadığı için kendi işini kuramayacağını düşünür ama işin aslı hiç de öyle değil, artık hükümetimizin geri ödemesiz krediler var ve insanlar böylece rahatlıkla verilen krediye göre kendi işlerini kurmak noktasında son derece önemli bir adım atmış oluyorlar. Biz de başta da ifade edildiği gibi bu konuda bilgiler vereceğiz.
Geri Ödemesiz Kredi Nedir?
Adım adım gitmek gerekir ise kavramları doğru oturmak adına geri ödemesiz kredi nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şunlar söylenebilir: Adından da anlaşılabileceği üzere hiçbir biçimde geri ödemesi olmayan kredilere verilen isimdir ki bu kavrama aslında hibe demek de mümkündür.
Yani herhangi ilgili bir kurum yani bir devlet kurumu kendi işini kurmak isteyen kişi ya da kişilere bir biçimi ile belli oranlarda, kendi belirlediği sınırlar çerçevesinde geri ödemesiz olarak girişimciliği desteklemek, kapasiteyi artırmak, küresel rekabeti güçlendirmek için böyle bir destek verir. Özellikle ülkemiz açısından bakıldığında, yani gelişmekte olan ülkelerde bu konu son derece hayati önem arz eder.
Hangi Kurumlar Geri Ödemesiz Kredi Verir?
Üstte yer alan bu temel bilgilerden sonra genel anlamda bakıldığında biraz da geri ödemesiz kredi veren kurumlar hakkında da bilgi vermek gerekir ise başlıca kurumlar şunlardır.
– Ülkemizde bu alanda geri ödemesiz kredi denilince akla ilk gelen kuruluş elbette KOSGEB olup bu alanda iki tür desteği mevcuttur. Bunlardan ilki girişimciler için olan başlangıç destek kredileridir. Diğeri ise bazen tematik olarak dönemin koşulları içinde açılan hibeler, bir diğeri ise sürekli olarak açık olan AR GE hibe destekleridir.
– Ülkemizde yine benzer minvalde çalışan bir diğer kurum TÜBİTAK olup tıpkı KOSGEB gibi iki minvalde destek verir. İlki girişimciler için olan 1601 çağrı kapsamında verdiği desteklerdir.Bir diğeri ise inovasyon, ilk ürün gibi olan imalatlarda verilen desteklerdir. Her ikisinde de temel şart mutlaka üretim yapılmasıdır. Oysa KOSGEB için böyle bir durum söz konusu değildir. Hem üretim, hem hizmet sektörü için girişimcilik kapsamında destek alınması mümkündür. KOSGEB ayrıca anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile 1 yıl geri ödemesiz kredi olanağı da hali hazırda kurulu ve aktif olan KOBİ olan kurumlara verilir.
– Kalkınma Ajansları kendi bölgelerinde yılda bir defa açtıkları ilanlar ile geri ödemesiz krediler verir ki burada da üretim bazlı kapasite geliştirme, yenilikçi ürün gibi farklı temalarda her sene açılan çağrılarda uygun görülen projeler o yılın belirlenen oranlarında, firmanın kendi bütçe kalemlerinde uygun görülen kalemlere destek verilir. Burada temel kriter mutlaka kurulu bir işyeri olmasıdır. İlk kez işyeri açanlara böyle bir destek hiçbir kalkınma ajansı tarafından verilmektedir.
– TKDK, IPARD gibi programlarda da tarım hayvancılık, çiftçilik gibi alanlarda çalışan emekçi insanlara mevcut yapılarını güçlendirmeleri amaçlı olarak kredi verilir. Burada makine ekipman alımı, bina yapımı, nitelikli eleman çalıştırma gibi kavramlara destek verilir. Yılda bir kere açılan bir destektir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olma aranan temel şarttır.
Yeni İş Kuranlar İçin Olan Krediler
Yeni iş kuranların eğer nakit sıkıntısı olursa ve kredi gereksinimleri doğar ise bu alanda esnafa destek olan kurumlar tarafından krediler verilir. Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı tarafından 15 bin TL kredi verilmektedir. Bunun yanında Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası gibi kurumlar ilgili kurumlara destek verir. Oranlar ve koşullar değişmektedir. TEB, Garanti, ING Bank gibi özel bankalar da kimi zaman yeni iş kuranlara destek verir durumdadır. Üst limitler ve oranlar bankadan bankaya ve o an ki mevcut koşullara göre değiştiğinden en doğru bilgiyi bankanın müşteri temsilcisinden öğrenmek mümkündür.