eDevlet

Engelli Hibe Destekleri Nelerdir? Kimlere Verilir?

Bu yazıda da sizlere ayrıntılı bir biçimde engelli hibe destekleri konusunda kafaya takılan soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Engelli olmak başlı başına kendi içinde zor olan bir durum olup, hayat karşısında 1-0 yenik başlamak demektir. Toplum içinde yaşanan baskılar, yaptırımlar bir yana bir de böylesi olan insanların engel türü ne olursa olsun, iş bulma konusunda yaşamış oldukları zorluklar vardır. Kimi zaman iş bulmakta bir hayli zorlanırlar.

Ülkemizde yasal mevzuatlara göre kamuda ve özel sektörde belli bir sayının üzerinde aktif çalışanı olan kurumlarda mutlaka engelli personel çalıştırılması gerekiyor. Bu da kimi zaman yeterli olmuyor. Ayrıca insanlar çalıştıkları firmalarda istedikleri çalışma şartları ile kimi zaman çalışamıyor ya da istedikler parayı alamıyor. Bu durumda da doğal olarak bir biçimi ile finans bularak kendi işlerini kurmak istiyorlar. Elbette engelli olup hibe desteği olmadan da kendi işini açan insanlar yok değil. Ama ülkemizde bu alanda son derece önemli belli dönemlerde açılan hibeler var. Böylece engelli bireyler de kendiişlerinin patronu olabiliyorlar. Yani karamsar olmamak gerekiyor.

Engellilere İŞKUR Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Engelli hibe destekleri kapsamında engelli olan bireylerin ülkemizin bu alanda en önemli kuruluşu olan ve tüm ülke genelinde ücretsiz hizmet veren İŞKUR aracılığı ile destek alabilmesinin adımlarından da bahsetmek gerekir ise şunlar söylenebilir: İŞKUR genellikle her yıl Kasım sonu Aralık ayı başında engelliler için çağrı açarlar. Bu çağrı aynı zamanda eski hükümlüler için de eş zamanlı olarak açılmakta ve 50 bin Türk Lirası üst limiti ile destek verilmektedir.

İlk kuruluş için oldukça iyi bir rakam olan bu destekten faydalanmak için öncelikle İŞKUR tarafından bu bireyler için açılan İŞKUR girişimcilik kurslarına kesintisiz olarak devam etmek gerekir. Bu kurslara katılanlara günlük 20 TL ücret ödenir. Kurs tamamlanıp, sertifika alındıktan sonra engelli olan bireyin İŞKUR kurumuna başvuru yapması gerekir.

İŞKUR Kurumuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Peki, ama engelli hibe destekleri için sertifika alındıktan sonra kuruma başvuru nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekilde verilebilir. Sertifika alındıktan sonra kuruma giderek aşağıda aranan şartlarını taşıdığını gösteren evraklar ile başvuru yapılması gerekir. Ayrıca başvuru yaparken mutlaka kişinin kendi açacağı işyeri için mutlaka yine aşağıda örnekleri verilenler gibi ya da başka bir biçimde proje hazırlayıp İŞKUR kurumuna sunmak gerekir. Projenin uygun olması, evrakların da eksiksiz olması durumunda İŞKUR tarafından verilen desteklerin alınması mümkündür.

Burada dikkat edilmesi gereken en temel husus hazırlanan projenin ilgili formatta olması ve doğru bir yazım dili ile hazırlanmış olmasıdır.

Engellilere Yapılan Desteğin Amacı Nedir?

Nüfus bu kadar artar iken, kalifiye eleman sayısı bu kadar artar iken kimi zaman engelliler için gerek mevcut koşullar, gerek insanların kafasında yer alan ön yargılar nedeni ile iş bulmak biraz daha güç olmaktadır. İşte engellilere verilen desteğin temel amacı her bireyin insan hakları çerçevesinde eşit bir biçimde yaşama aktif bir biçimde katılmasını sağlamak ve her bireyden yetenekleri doğrultusunda yararlanmaktır.

Örnek Proje Konuları

Genel olarak engelli olup verilen hibe ile kendi işini kuracak olanlar için örnek proje konuları şu şekildedir.

  • Engellilerin aktif olarak iş yaşamına katılmasına olanak verecek teknoloji odaklı projeler
  • Kişinin kendi yetenekleri doğrultusunda kendi işini açmaya yönelik projeler
  • Engellilere meslek ve beceri kazandırmaya yönelik mesleki eğitim kursları
  • Engellileri yaşama katılmalarını sağlayacak yönde yapılan uygulama ve çalışmalar örnek proje konuları olmakla beraber bunun dışında da birçok proje kabul edilebilir. Bunlar ilk akla gelenlerdir.

Engellilerde Aranan Şartlar

Hibe almak için aranan başlıca şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • Alınan sağlık raporu ile yüzde 40 oranında engelli olduğunu belgeleyebilmek
  • İŞKUR tarafından verilen girişimcilik kurslarını tamamlayıp sertifika almış olmak
  • Emekli olmamak
  • İşyerini açacağı kent sınırları içinde yaşadığını belgeleyebilmek
  • Açacağı işle ilgili olan diploma vb. belgelere sahip olmak

Kendi adına başka bir işyerinin bulunmaması aranan şartlar arasındadır. Bunların dışında herhangi bir yaş ya da cinsiyet sınırı bulunmaz.

Mutlaka okuyun: Halkbank’ın Farklı Faizsiz Esnaf Kredisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu