eDevlet

Yeni Bir Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni bir ev alırken ev fiyatlarının artması, ev kredisinin yüksek faizler getirmesi, ev sahibi olmak isteyenleri kara kara düşündürüyor. İyi bir birikim yapmadan ya da daha önce oturulan evi satmadan yeni bir ev almak bugün için gerçekten de zor bir olasılık. Buna rağmen bir şekilde yeni bir ev alacak sermayeyi oluşturdunuz ve araştırmalara başladınız. Şimdi işin en önemli kısmına odaklanmak durumundasınız: nasıl bir ev tercih edilmelidir?

Ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusu ev sahibi olmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alır. Bu konuda pek çok kriterden ve farklı değişkenden söz etmek mümkündür. Biraz da ev sahibi olmak isteyenlerin kendi özel durumlarına göre ev tercihlerini yapmaları daha uygundur. Buna rağmen herkes için geçerli olabilecek pek çok öneriden söz edebiliriz. Ev almak istediğiniz zaman etraflıca araştırmanız, tüm detayları ile eksileri ve artıları tartmanız gerekir. Çünkü bu her zaman dahil olabileceğimiz bir süreç değildir. Ev alırken aceleci davranmak yerine stratejik düşünmek ve sabırlı olmak daha doğrudur.

Daha ucuz evler araştırmaktan ziyade bütçe / performans bağlamında en ideal evi bulmaya çalışmanız gerekir. Birkaç seneliğine oturmayı planladığımız kiralık evlerde dahi deyim yerindeyse günlerce kapı kapı dolaşıyoruz. Oysa ev sahibi olacağımızda, söz konusu evi belki de bir ömür boyu kullanacağız. Bu arada elbette kimi durumlarda yeni bir evi tamamen bir yatırım olarak da değerlendirenler de olacaktır. Böyle bir planlamanız varsa o halde tüm kriterleri en baştan değiştirmeniz ve farklı bir algıyla saha taraması yapmanız gerekir.

Ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap verirken; konumuna, yatırım değerine, çevresindeki potansiyel gelişimine, yüz ölçümüne, cephesine, kat sayısına, bina yaşına, kiracı sözleşme durumuna, doğal afetlere karşı hazırlık durumuna, krediye uygunluk durumuna, bina içi dekorasyonuna, tadilat durumuna, sosyal alanlara yakınlığına, ulaşım opsiyonlarına bakılmalıdır. Bu kriterleri elbette çoğaltmak mümkündür. Gelin ev alırken dikkat edilmesi gereken maddelere daha yakından bakalım.

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bütçenin netleştirilmesi belki de en olmazsa olmaz kriterler arasında yer alır. Yukarıda da söylediğimiz üzere ev fiyatları özellikle de büyük şehirlerde bütçeleri ciddi anlamda zorluyor. Kimi bölgelerde ev fiyatları hızlı bir şekilde artış gösterirken, bazı bölgelerde de talebin oluşmamasına bağlı olarak fiyatlar düşebiliyor. Örneğin şu anda açıkçası inşaat sektörü ciddi bir krizden geçiyor. Anahtar teslim durumdaki evlerin önemli bir kısmı boş şekilde uzun bir zamandan bu yana alıcılarını bekliyor.

Ülkedeki ekonomik krizin de etkisiyle ev fiyatlarında bu dönemde belli düşüşler gerçekleşebilir. Elinizi çabuk tutabilir ve bu tip fırsatları değerlendirebilirsiniz. Ev bütçenizi doğru şekilde netleştirirseniz aradığınız evi tarama noktasında zaman kaybetmezsiniz. Ev aramak ve bulmak çok uzun bir süreçtir, gereksiz yere bütçenizi aşan evlerle zaman kaybetmeyin, enerjinizi tüketmeyin. Bütçenizi belirledikten sonra ne düzeyde kredi çekebileceğinizi de görme şansınız olacaktır.

Mutlaka okuyun: Avrupa’da Yaşamak İçin Ne Yapmalı?

Öncelikli Kriterler Belirleyin

Takdir edersiniz ki ev satın almak pazardan patates almaya benzemez. Bu nedenle pek çok kriteri öncelikli olarak belirlemek ve sahaya bu doğrultuda inmeniz gerekiyor. Aynı şekilde emlakçıdan destek almak istediğinizde de sizden mutlaka öncelikli kriterlerinizi söylemenizi rica edecektir. Örneğin evin bulunduğu konum, evin fiyat aralığı, büyüklük durumu, yer aldığı katı, ulaşım konusunda avantajları, satış işlemlerinde emlakçının bulunup bulunmaması öncelikli kriterleriniz arasında yer alabilir. Siz bu listeyi dilediğiniz gibi genişletebilirsiniz. Her ailenin kendi özel hikayesi ev seçeneklerini önemli ölçüde belirler. Örneğin ihtiyar bir çift için ev bakılıyorsa, elbette yüksek katları tercih etmek akıllıca olmayacaktır.

Aynı şekilde ailede engelli bireyler varsa giriş katları öncelikli olarak değerlendirilecektir. Kalabalık bir aile ise evin yüz ölçümü geniş olmak zorundadır. Oda sayısının fazla olması özel olarak talep edilebilir. Kimileri için balkonun ya da özel olarak mutfağın durumu bile bir ev satın alırken özellikle olmazsa olmaz görülen özelliklerden biri olabilir. Bu noktada kişisel hassasiyetleri ve eğilimleri bilmek ya da öngörmek zordur. Tüm bu öncelikli kriterleri bir kağıda yazmadan evinizi araştırmaya başlamayın. Bu liste sizin için sağlam bir filtreleme yapacaktır.

Evin Krediye Uygunluğunu Araştırın

Ev alırken evin krediye uygunluk durumunu da mutlaka detaylı olarak araştırmalısınız. Bunun size pek çok açıdan olumsuz yansımaları olabilir. Öncelikle evi kredi üzerinden almak gibi bir düşünceniz yoksa bu maddeyi zaten yok sayabilirsiniz ancak böyle bir planlamanız varsa krediye uygunluk durumunu es geçmeyin. Kredi için uygun durumda olmayan bir ev için zaman ve enerji harcamayın. Küçük bir araştırma yaparak evin krediye uygunluğunu tespit edebilirsiniz. Boş yere ekspertiz ücreti öderseniz banka daha sonra size bunu iade etmeyecektir.

Talep Edilen Fiyatı Piyasaya Göre Kıyaslayın

Bir evin değerini belirlemek genelde ev sahiplerinin iki dudağının arasındadır. Genel anlamda bu fiyatlandırmalar gerçeği yansıtmaz ya da sağlıksız şekilde planlanır. Bazı ev sahipleri evleri için fiyat belirlerken gerçeklikten ciddi anlamda kopabiliyor. Ev için biçilen değerin bir karşılığı olup olmadığını anlamak için piyasa koşullarını incelemeniz önemlidir. Metrekare, konum, bina yaşı, kat gibi temel kriterleri göz önünde bulundurup ortalama bir fiyat oluşturmak mümkündür. Bu değerlerle örtüşmeyen bir fiyat sunulmuşsa el sıkışmayın. Genelde kira bedeli 215 sayısı ile çarpılır ve ev için ortalama bir bedel bulunur. Yapılan hesaplamalarda bu rakam ideal olarak kabul edilmiştir. Evin gerçek değerini ölçmek için bu konuda danışmanlık hizmeti veren uzmanlardan da destek alabilirsiniz.

Ulaşım Seçeneklerini ve Sosyal Olanakları Tartın

Bir evi satın alırken at gözlüğüyle sadece o evin kendisine odaklanmak oldukça yanlıştır. Bunu yaparken evin bulunduğu semtin sosyolojik ve kültürel yapısına da dikkat etmek gerekir. Zaten çoğu zaman çevre ve konum da bir evin değerine etki eden faktörler arasındadır. Örneğin evinizin metro, tramvay, vapur, otobüs gibi ulaşım seçeneklerine yakın olup olmadığını incelemeniz oldukça önemlidir. Bu tip yerlere yakın olmak size büyük bir avantaj sunacaktır. Diğer yandan herkesin yakınında olmak istediği okul, üniversite, hastane, park gibi kamusal alanlar da ev fiyatını etkileyecektir.

Apartmandaki Komşuluk İlişkilerini İnceleyin

Artık kiracı değilsiniz, satın almak istediğiniz evde seneler boyunca oturmak gibi bir düşünceniz var. Bu nedenle de komşularınızın kim olduğunun önemi büyük. Huzurunuzu kaçıracak bir komşunun varlığı bile o evden vazgeçmeniz için geçerli bir sebep olabilir. Sürekli gürültü yapan ya da rahatsızlık verecek davranışlarda bulunan kişilerin varlığı, yaşam alanınızı baltalayabilir. Bu nedenle apartmandaki komşuluk ilişkilerini araştırmanız önemli bir detay olarak karşınıza çıkacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu