eDevlet

Memlekete Göç Yardımı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Ülkemizin hemen hemen her şehrinde bulunan tarım faaliyetleri ve iş olanakları köylerde yaşayan vatandaşlarımızın büyük şehirlere göç etmesini teşvik ediyor. Köylerde ikamet eden vatandaşlar, büyük umutlar ile şehirlere göç ederek, maddi kazancını elde etme yolunda ilerliyor. Köylerinin temiz havasını ve sessizliğini bırakıp gelen göçmenler, büyük şehirlerde aslında kaybolacağı kirli havada istihdam oranınından yararlanmak için yeni bir hayata başlıyor. Tüm yaşanan bu durumlar ele alındığında ülkenin ekonomisi ve istihdamı açısından devlet göçmen vatandaşlara göç yardımı projeleri başlatarak, köyden şehire göç etmek isteyen vatandaşların önünü açıyor.

Ülkemiz ekonomi anlamında dışa bağımlı bir ülke olmakla birlikte, tarıma elverişli toprakları da barından bir ülkedir. Çalışmak için köylerinden ayrılan vatandaşlara yardım olarak sunulan göç yardımı kapsamında da, ülke ekonomisinin büyümesi ve ithalatın azaltılıp ihracatın arttılması hedeflenmektedir. Devlet tarafından sunulan imkanlar kapsamında yardım alan vatandaşlar, köylerine dönecek ve şehirlerde bir yığılım yaşanmayacaktır.

Göç Yardımı Şartları Nelerdir?

Şehirlere çalışmak için gelen vatandaşlara yönelik göç yardımı yapan ve hibe kredi imkanı sağlayan kurumlardan Ziraat Bankası ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) vatandaşlarda bazı şartlar aramaktadır. Aranan şartlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Maddi imkan sağlayan bir işte çalışmamak,
  • Sosyal güvence yani sigortaya sahip olmamak,
  • 18 yaşını geçmek,
  • 41 yaşından küçük olmak,
  • Okuma yazma bilmek,
  • Vergi mükellefi yani esnaf ve sanatkar olmamak,
  • Eğitim hayatının aktif olunmaması ancak Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitim gören vatandaşların başvuru yapabilir maddeleri kurumlara tarafından belirtilen şartlar arasında yer alıyor.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı duyuruya göre belirlenen hibe tutarı yakşaık 30 bin TL’dir. Bu yardımlardan yararlanabilmeniz için Belediye Başkanlıkları, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları’na müracaat etmelisiniz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Ziraat Bankası’nın sunduğu hibe kredisinden yararlanabilmeniz için öncelikle iş planı sunmanız gerekiyor. Belirtececeğiniz iş planında detayların belirtilmesi size avantaj sağlayacaktır. İş planı kapsamında kurumlar tarafından yetkili bireylerin size sorduğu tüm soruları emin bir şekilde cevaplamalısınız. Yani yaptığınız işi neden yaptığınız, nasıl yaptığınız ve hangi amaçlara yönelik yaptığınız, size verilecek olan teşvik ve hibe kredisi açısından çok önemlidir. Kurumların bu sorularına emin bir şekilde cevap vermeniz, yararlanma olasılığınızı arttıracaktır.

Ayrıca iş planında karşılaşabileceğiniz olası sorular şöyledir:

  • Neden hayvancılık / tarım ile uğraşıyorsunuz?
  • Bulunduğunuz yer hayvan / bitki türlerine uygun koşullar sunuyor mu?
  • Köyünüzde herhangi bir araziye sahip misiniz?
  • Bölgenizde sulama ihtiyacınız karşılayabiliyor musunuz?

Ayrıca tarım ve hayvancılık alanında teşvik ve kredi imkanı sağlayan kurumlardan biri de Kosgeb’dir. Kosgeb geniş yelpazesi sayesinde girişimci vatandaşlara da yardım sağlamaktadır. Kosgeb’e başvuru yapabilmek için öncelikle haftalık 32 saatlik ders imkanı sağlayan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılmanız ve iş planı sunmanız gereklidir. İş planı sunarak yaklaşık 50 bin TL’lik hibeden ve 100 bin TL geri ödemeli krediden yararlanbilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu