eDevlet

Ziraat Bankası Traktör Kredisi Faiz Hesaplama

Traktör kredisi almak isteyen çiftçiler 2.el veya maksimum 5 yaşına kadar alacakları traktörleri için devlet faiz desteğiyle birlikte Ziraat Bankasından kredi çekebilirler. Ziraat Bankasının sunduğu bu kredi 500.000 TL’ye kadar kredi desteği sağladığı için çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.  Aylık faiz oranları %0.41’lere yıllık ise %5’lere kadar düşebilen bu faiz destekleriyle birlikte yerli marka traktör edinmek için Ziraat Bankası’ndan kredi başvurusunda bulunabilir ve mevcut tarım faaliyetlerinizi büyütebilirsiniz.

İthal marka traktör almak isteyenler için ise aylık %0,62 ve yıllıkta %7,5 devletin verdiği faiz desteğiyle birlikte yabancı marka traktör temin etmekte oldukça kolaylaşmış durumda. Çiftçilerin ÇKS belgelerinin olmaması durumunda ise Ziraat Bankası çiftçilere yine de kredi imkânı sağlamaktadır. Ziraat bankası bu gibi durumlarda çiftçilere Motorlu Taşıtlar ismi altında kredi imkânı sağlamakta ve bu krediler ise 4 yıl vade ile hem sıfır traktörler için hem de ikinci el traktörler için kullanılabilmektedir.

Gerekli şartları taşıdığınızdan emin olduğunuzda en yakın Ziraat Bankası Şubesine başvuru yaparak devletin sunmuş olduğu bu cazip traktör kredisi desteğinden faydalanabilirsiniz. Peki, Ziraat Bankası traktör kredisi faiz oranları nedir? ve Traktör kredisi nasıl hesaplanır? Bu sorularınızın cevaplarını alt başlıklar halinde verdiğimiz yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ziraat Bankasının Traktör Kredisi Faiz Oranları

Ziraat Bankasında çiftçilere sunulan 2 farklı traktör kredisi bulunmaktadır. Bu iki farklı krediden ilki daha önemli olup Ocak ayının başında Cumhurbaşkanlığı kararıyla faiz desteğinin verildiği kredilerdir. Diğer kredi ise diğer tüm banklarda olan Motorlu Taşıtlar kredisi ismi altında verilen 48 ay vadesi bulunan kredilerdir. Sunulan bu iki kredi seçeneği de sıfır traktörler veya 2.el olup en fazla 5 yaşında olan yerli marka veya yabancı marka traktörler için de kullanılabilir. Ancak şu bilinmesi gerekir ki devlet faiz desteğinden faydalanabilmeniz için ÇKS belgenizin olması gerekmektedir, aksi takdirde devletin verdiği faiz desteğinden yararlanamazsınız.

Traktör Kredisi Nasıl Hesaplanır?

– Traktör kredisi çekmek isteyen çiftçiler şuan Ziraat Bankasından 500 bin TL’ye kadar kredi çekebilmektedirler.

Ziraat bankasının günümüzdeki aylık cari faiz oranı %0.83 seviyelerinde yıllık ise %10’dur.

Ziraat Bankasının cari faiz oranıyla yatırım döneminde ithal marka bir traktör almanız durumunda devlet tarafından %25 oranında bir faiz desteği görürsünüz. Ziraat Bankasının %10 olan yıllık faizi bu durumda %7.5’e düşer. Aylık faiz oranları ise %0.83’ten %0.62’ye düşecektir.

Ziraat Bankasından yatırım döneminde yerli üretim bir traktör alırsanız devletin sağladığı %25 olan faiz desteği oranı %50’ye çıkacaktır. Böylece yıllık faiz oranı %5 olacak, aylık ise %0.41 olacaktır.

Çiftçi kayıt belgesi olanlar tarafından kullanılacak krediler için ödenecek faizler bu şekildedir. Çiftçi kayıt belgesi bulunmayanların başvurduğu Motorlu taşıtlar kredisinde ise ödeme vadeleri en fazla 48 ay olurken, faiz oranları ise %0.96’dır.

Ziraat Bankasından Traktör Kredisi Alma Şartları

Ziraat Bankası tarafından traktör kredisi için kullanılabilecek 2 farklı kredi çeşidi mevcuttur. Bunlardan birisi devlet faiz desteğiyle birlikte kullanılan ancak ÇKS belgesi gerektiren traktör kredisidir. Bunlardan diğeri ise yine traktör kredisi için kullanılabilen ancak ÇKS gerektirmeyen ama faiz oranlarının devlet faiz desteğinin bu kredide verilmemesi nedeniyle diğerinden daha yüksek olduğu bu kredi ise Motorlu Taşıtlar kredisidir.

Bu iki kredide sıfır traktörler ve ikinci el 5 yaşına gelmemiş traktörler için kullanılabilir. Yani traktör kredisi çekmek isteyen bir kişi en düşük 2015 yılında çıkan bir traktör için kredi çekebilir. Devletin faiz desteğiyle birlikte kullanılan kredide aranan şartlardan en önemli olanı krediyi kullanmak isteyen kişide ÇKS belgesinin olup olmamasıdır. Ayrıca kişinin vergi borcunun da bulunmaması gerekmektedir.

Ziraat Bankasının sunduğu devlet faiz destekli krediye başvuracaksanız ÇKS belgenizi E-Devlet üzerinden temin edip vergi borcu yoktur yazısını ise vergi dairesinde çıkartmalısınız. Bunların dışında Ziraat Bankasının sunduğu devlet faiz destekli ve Motorlu taşıtlar kredisi kapsamında sunulan traktör kredileri için aranan şartlar aşağıda verilecektir.

Her Bankada olduğu gibi Ziraat Bankasında da traktör kredisi verilmeden önce kişinin ticari durumu araştırılır. Araştırma sonucunda kredi notunun İYİ veya üstü çıkmazsa Ziraat Bankası tarafından kişiye kredi verilmez.

Krediyle alınan traktöre rehin koyulsa da Ziraat Bankası bu kredi için en az iki tane kefil isteyecektir.

Kimlik bilgilerinin ve ikamet adresinin teyit edilmesi için sizden fatura gibi evrak istenebilir.

Krediyle alınacak traktör sıfır ise fatura 2.el ise ruhsat belgesi banka tarafından istenecektir.

Ziraat Bankası tarafından traktör kredisi için istenen şartları açıkladıktan sonra şimdi alınacak olan traktör kredisinin nasıl hesaplanacağına bir bakalım.

Ziraat Bankasından Alınacak Traktör Kredisini Hesaplama

Ziraat bankasının müşterilerine sunduğu iki farklı kredi seçeneği iki farklı ödeme süresi ve imkânı sunmaktadır. Ziraat Bankasından alınabilen devlet faiz desteği bulunan traktör kredisinin geri ödeme vadesi en fazla 60 ay iken motorlu taşıtlar adı altında verilen traktör kredisin geri ödeme vadesi en fazla 48 aydır.

Ziraat Bankası tarafından sunulan bu iki farklı kredi imkânında da alınabilecek kredi miktarı traktörün bedelinin en fazla %75’dir. Bu bedel sıfır traktör alımında faturaya, ikinci el traktör alımında ise kasko değerine göre hesaplanır. Örneğin ikinci el bir traktör almak istiyorsunuz ve bu traktörün kasko değeri 100 bin TL’dir. Bu durumda Ziraat Bankası size en fazla 75 bin TL’lik kredi imkânı sağlamaktadır. Bu oranlara göre almak isteyeceğiniz traktörün bedelini ve bankanın size sunduğu kredi oranlarını göz önünde bulundurarak ister yeni bir traktör isterseniz de ikinci el bir traktöre sahip olabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu