Sosyal Yardımlaşma Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ihtiyacı olan ailelere çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Kira yardımı olarak ailelere verilen desteklerden faydalanmak için belirli şartlar gerekmektedir.
Dünya genelinde yaşanan Cobit-19 salgını, son 2 aydır ülkemizde de hem sosyal hayatı hem de ekonomik hayatı olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Korona virüs nedeniyle birçok iş yeri kapatıldı ve çalışanlar ücretsiz izne çıkartıldı. İş akitleri sonlandırılan ek çok sayıda vatandaşımız bu mağduriyetlerinin giderilmesi için sosyal yardımlaşma kira yardımı ödemesini bekliyor. Sosyal devlet anlayışıyla birçok alanda ihtiyaç sahibi vatandaşlara farklı çeşitlerde maddi yardımlar yapılsa da birçok vatandaşımızın maddi sorunları tam anlamıyla giderilmiş değil. İşsizlik nedeniyle mağdur olan ya da dar gelirli olan ailelere yapılacak olan yardımların kapsamını, kira yardımı başvurusunun nasıl yapılacağını ve devlet yardımlarından nasıl yararlanacağına dair güncel son bilgileri sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Sosyal Yardımlaşma Kira Yardımı Nedir?
Devletimiz tarafından ekonomik sıkıntı içinde olan ailelere birçok kapsam altında yardımlar ulaştırılıyor. Bu yardımlardan biri de sosyal yardımlaşma kira yardımı. Konut ve barınma ihtiyacı insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için en zorunlu ihtiyaçlardan biridir. Bu nedenle devlet tarafından yapılan yardımlar arasında barınacak evi olmayan vatandaşlara yer yardımı yapıldığı gibi belli şartlarda kira yardımı da yapılıyor. Bu yardımlardan faydalanmak isteyen dar gelirli aileler gerekli evrakları temin ettikten sonra yaşadıkları bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapabilirler. Devletin yaptığı kira yardımı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan birincisi, evlerini tekrar yapmak isteyen vatandaşlara kredi desteği şeklinde diğer ise belirli bir süre için kira yardımıdır. Mağdur olan aileler bu yardımların sadece birinden faydalanabilir. İlgili kuruma başvuru yapacağınız zaman bu iki yardımdan birini tercih etmeniz ve sizden istenen belgeleri ibraz etmeniz gerekiyor. Kira yardımı yapan kuruluşlar ise şunlardır:
- Vali ve Kaymakamlıkların iş birliği ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının dar gelirli ailelere yaptığı kira yardımı,
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüme giren konut sahiplerine yapılan kira yardımı.
Kira Yardımından Kimler Yararlanabilir?
Devletin dar gelirli ailelere yaptığı kira yardımı alabilmeniz için birtakım koşulları sağlamanız gerekmektedir. Eğer belirtilen bu şartları taşıyorsanız SYD Vakfı’nın ilgili birimlerine başvuru yaparak kira yardımından yararlanabilirsiniz. İhtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelerin kira yardımı alabilmeleri için gereken şartlar şunlardır:
- Başvuran kişinin düzenli bir işinin olmaması ve SGK’lı olarak çalışıyor olmaması
- Üzerine kayıtlı konut ve araba gibi herhangi bir malının bulunmaması
- Başvuru yapan kişinin aylık olarak düzenli bir gelirinin olmaması ve yapılan gelir testinin yoksulluk sınırının altında çıkması
- SGK’dan emekli, dul, yetim veya engelli maaşı almıyor olması gibi şartlar aranmaktadır.
Yukarıda saydığımız bu şartları taşıyan kişiler sosyal yardımlaşma kira yardımı başvurularını SYD Vakfına yapabilirler. Başvuru sırasında, T.C nüfus cüzdanı, başvuru dilekçesi ve muhtarlıklardan alınan muhtaçlık belgesini de ilgili birimlere teslim etmeniz gerekiyor. Bu belgeler ile başvuru yapıldığından gerekli incelemeler hemen başlatılacak ve uygun görülmeniz halinde devletten kira yardımı almaya başlayabileceksiniz.
Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Ne Kadar Veriliyor?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından birçok alanda para yardımları yapılmaktadır. Bu yardımlardan biri barınma ihtiyaçlarını karşılamak için dar gelirli ailelere ev onarımları için ihtiyaç durumuna göre 25 bin liraya kadar destek sağlanmasıdır. Ayrıca eşi vefat etmiş olan kadınlara 325 lira ve muhtaç asker ailelerine ise iki ayda bir 275 lira maddi destek verilmektedir. Yetim ve öksüz kalmış çocuklara iki ayda bir 100 lira, doğum yapmış kadınlara ise birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve daha fazla çocuk için ise 600 lira nakdi yardım yapılmaktadır. Bunların yanı sıra engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza verilen yardımlar, eğitim yardımları, sağlık yardımları, özel amaç için verilen yardımlar ve yabancı uyruklu vatandaşlara verişen yardımlar gibi daha birçok alanda nakdi destek yine devletimiz tarafından sağlanmaktadır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Sosyal yardımlaşma kira yardımı kapsamında devletimiz tarafından verilen kentsel dönüşüm kira yardımları 2020 yılı içinde de devam ediyor. Afet riski bulunan bölgelerde yaşayan ev sahibi ve kiracılar bu yardımdan faydalanabilmektedir. Verilecek bu yardımın süresi, miktarı ve ödemelerin nasıl olacağı ilgili Bakanlık tarafından belirlenmekte ve şartları taşıyan kişilere verilmektedir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı içi başvuruda bulunacak olan vatandaşlarımız yaşadıkları il ve ilçe belediyelerine müracaat etmeleri gerekiyor. Yapılacak olan gerekli incelemelerin ardından uygun bulunan konut sahiplerine bu yardımlar ulaştırılmaktadır. Yasalar doğrultusunda ev sahipleri riskli durumda olan ev ve ş yerleri için aynı anda başvuru hakkına sahiptir. Yani bu mülkleri için eş zamanlı olarak kira yardımı başvurusunda bulunabilirler.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Alma Şartları Nelerdir?
Gerek kira yardımı gerekse kentsel dönüşüm kira yardımı almak için başvuruda bulunacak olan vatandaşların devlet tarafından belirlenen şartları taşıması gerekiyor. Bu iki yardımdan herhangi birine başvuruda bulunduğunuzda hakkınızda inceleme başlatılacak ve gerekli şartları taşıdığınız takdirde bu yardımlardan yararlanabileceksiniz. Peki bu şartlar nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanmak için aşağıdaki şartları taşımanız gerekiyor.
- Bu kira yardımından yararlanabilmeniz için belirlenen ilk şart ikametgâh adresinizdir. Eğer ikamet ettiğiniz ev için devlet kira yardımı verecekse bu yardımdan 18 ay boyunca faydalanabilirsiniz.
- Eğer eviniz risk grubunda ise bu evlere kimlik numarası verilmektedir. Kimlik numarasının verilmesinin ardından devir işlemlerinin gerçekleşmiş olması gerekiyor. Eğer evin yeni sahibi yapı kimlik numarası çıkartırsa ikamet etme şartları ortadan kalktığı için kira yardımından faydalanamazsınız.
- Üçüncü bir şart ise, daha önce kredi desteği almamış olmanız gerekiyor. Ayrıca geri dönüşüm projeleri için daha önce kira yardımı almaya başladıysanız kredi yardımından da yararlanamazsınız. Bu nedenle bu durumda iyi düşünmeli ve her ikisinden birine başvuru yapılmalıdır.