eDevlet

Yurt Dışına Açılmak İsteyenlere Öneriler

Kendinize ait bir işyeriniz var ve işlerinizi büyütüp yurt dışına açılmak istiyorsanız ya da yurt dışında girişimci olarak kendi alanınızda yapmak, dünya çapında kendinizi kanıtlamak ve kendi markanızı yaratmak istiyorsanız bu yazımızı okumanızda fayda var. Çünkü özellikle yurt dışında işlerini büyütmek isteyen insanlar için akıllarına gelmemiş olan püf noktası bilgilere de yer verilmektedir.

Elbette kapsam tam olarak bunlar ile sınırlı olmayabilir yine de ilk aşamada bunları yapmanızda fayda bulunmaktadır. Tüm bunların ötesinde uzmanlaşmış olduğunuz alanda doğru bir ülkede doğru bir zamanda bu işlere girmek işin en olmazsa olan baştan dikkat edilmesi gereken husustur.

Gideceğiniz Ülkenin Dilini Öğrenin

Eğer ama küçük adımlar ile ama daha radikal olarak büyük adımlar ile yurt dışına açılacak iseniz ilk yapmanız gereken şeylerin başında gideceğiniz ülkenin dilini öğrenmek gelmelidir.

Herkesin çok iyi bildiği gibi iş yaşamı son derece acımasızdır ve siz ne kadar büyük bir sermaye ile bile olsa yurt dışına açılmış olursanız olun, sürekli olarak bir tercüman ile çalışamazsanız. Son derece yüksek bir maliyeti olacaktır. O yüzden mutlaka gideceğiniz ülkenin dilini öğrenin. Bunun için böylesi bir işe girişmeden önce kendi o ülkenin dilindeki seviyenize giriş başlangıç ya da orta düzeyden dil kurslarına katılın. Ayrıca pratik düzeyde olan konuşma sınıflarına, teknik çeviri kurslarına gibi daha elzem olan kurs programlarına devam edin. Müşterileriniz ile onların kendi dilinde konuşmanız sizin için başlı başına bir güven oluşturacak ve sizi son derece avantajlı hale getirecektir. Örneğin İspanya’da bir işyeri açacaksanız İngilizceniz ne kadar iyi olursa olsun İspanyolca dilini bilmeniz sizi son derece avantajlı hale getirecektir.

Ayrıca gerekli olması durumunda işinizin durumuna göre çağrı merkezi kurmanız da sizin için artı değer oluşturacaktır.

Uluslararası İşletmelere Has Kuralları Öğrenin

Şimdi gelelim işin en önemli püf noktalarından bir tanesi de uluslararası işletmelere has olan kuralları gitmende önce öğrenmeniz gerektiğidir. Her ülkenin işletmelerinin kendilerine has kuralları vardır. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde olan kurallar ile Almanya’da olan kurallar aynı değildir.  Her ülkenin kendisine has yasaları ve prosedürleri vardır. Ülkenin dilini çok iyi bilmeniz de yeterli olmayacaktır.  Üstelik yurt dışında iş yapmak, ülkemizde iş yapmaya hiçbir biçimde benzemez. Bu yüzden de eğer dış ticaret, uluslararası ticaret gibi alanlarda bir eğitiminiz yok ise, yeterli bilgiye sahip değilseniz bu alanda verilen sertifika programlarına, ilgili okullara uzaktan ya da örgün eğitimle, kısa ya da uzun süreli katılmanız ve bilgi edinmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Ayrıca bu alanda çalışan bir mentor ve/veya devletimiz tarafından bu alanda verilen destekler ile yurt dışına açılmak her zaman için faydalı olacaktır.

Kaynaklarınızı Hazır Bulundurun

Üstte belirtilen tüm bu adımları attıktan sonra kaynak kullanımının da son derece önemli olduğunu unutmamak gerekir. Mutlaka bir B planınız olmalı ve risk analizleri yapılarak olası sorunlar için çözümler bulunmalıdır. Bugün yurt dışına açılan birçok firma önceden tüm kaynaklarını hazırlamamakta ve buna bağlı olarak da belli başlı bazı sorunlar yaşamakta ve sonrasında da istedikleri gibi ilerleme yaşayamamaktadır.

Öncelikle bu aşamada firmaların yurt dışına açılma noktasında hangi kaynaklara sahip olduğunu belirlemeli ve sonrasında eksik olan kaynaklarını da belirlemeli ve buna göre tüm önlemlerini alarak yurt dışına açılması gerekir. Bunu doğru ve düzgün yapamayan firmalar sonrasında oldukça büyük telafisi mümkün olmayan sorunlar yaşamaktadır.

Mutlaka okuyun: Yurtdışında İş Nasıl Bulunur?

Bağlantı Ağı Oluşturun

Yurt dışına açılmak noktasında atılması gereken ve burada ifade etmeye çalışacağımız en son parametre kendi bağlantı ağınızı oluşturmaktır ki eğer bunu yapamaz iseniz diğer yaptığınız adımların da çok bir faydası olmayabilir.

Çok iyi ülkenin dilini konuşabilirsiniz, kaynaklarınızı doğru kullanabilirsiniz, ilgili ülkenin yasal mevzuatlarını bilebilirsiniz. Ama tüm bunlar yetmez. Mutlaka o ülkede bu işi yapmadan önce bir biçimi ile bağlantılarınızı da oluşturmanız gerekir. Bunun için yapmanız gereken şeylerin neler olduğundan da bahsetmek gerekir ise şunlar ilk anda söylenebilecek olanlardır. İki aşamalı gidebilir ya da ikisini aynı anda birlikte kullanabilirsiniz.

Gerek KOSGEB vb. kurumlar aracılığı ile gerek diğer kurumlar aracılığı ile ya da kendi olanaklarınız ile yurt dışı fuarlara katılabilir ve kendi firmanız uluslararası piyasalarda tanıtabilirsiniz. Bu fuarlarda aynı zamanda sizinle aynı işi yapan firmaların durumu hakkında bilgi sahibi olmanız da ayrıca başlı başına bir avantajdır. Bunun yanında buralarda size bir biçimi ile katkı sunacak bağlantılar kurabilirsiniz.

Bu aşamada bir diğer yöntem online olarak böylesi bir adım atmanızdır. Yine bu noktada sağlam bir araştırma yapıp kilit gördüğünüz insanlara ve kurumlara ulaştığınız zaman yurt dışına açıldığınız zaman işlerinizi kolaylaştırır. Doğru hedef kitlelere daha kısa zamanda ulaşmanızın önünü açacak bu da yurt dışında hızla ilerlemenizi sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu