Yurtdışı İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Son dönmelerde ülkemizde düşen yaşam kalitesi ve bunun yanında çalışanların emeklerinin karşılıklarını alamaması herkesin aklına Yurtdışı iş başvurusu nasıl yapılır sorusunu getirmeye başladı. Yurtdışında iş bulmak için iki farklı seçeneğiniz bulunmakta ya çalışmak istediğiniz ülkede bir tanıdığınız vasıtası ile gitmeniz ya da bir firma tarafından iş kabulü alıp oraya yerleşmeniz.
İlk söylediğimiz yola bakacak olursak herkesin böyle bir bağlantı bulması gerçekten zor ancak imkânsız değil. Bu yolda dikkat etmemiz gereken bazı hususlar mevcut. Bunlardan ilki gideceğiniz ülkenin dilini günlük konuşma çerçevesinde konuşabilecek kadar bilmeniz gerekmektedir aksi taktirde yurtdışı bağlantınız size referans olsa da iş mülakatlarında konuşamadığınız için olumlu sonuçlar alamayacaksınız.
Etkili İş Bulma Yönetimi
İkinci olarak dikkat edilmesi gereken hususa gelecek olursak bu yöntemin genellikle iş gücü niteliği düşük olan mesleklere hitap etmesidir. Örneğin bir mühendis ya da bir sağlık çalışanı iseniz burada sizden diploma denkliği isteneceği için işe kabul edilecek derecede yetkin olsanız bile diploma denkliği sağlamadığınız için yasal olarak çalışma izninizin olmayacak ve işe kabul edilemeyeceksiniz.
Bu yöntem genellikle iş gücü niteliği düşük olan garson, vestiyer, akar yakıt pompacısı, temizlik görevlisi, inşaat işçisi gibi meslekleri kapsar. Bu yöntemi genellikle iş niteliği gücü düşük ancak el işçiliği ve tecrübe gerektiren mesleklerde önermekteyiz. Örneğin oto tamirci, oto boyacı, tesisat ustası, pizza ustası vb. Sayılan bu mesleklere yurtdışında ihtiyaç duyulmakta ve işini iyi derecede yapan ustalar iyi paralar kazanmaktadır.
Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise ülkenin para birimi ve minimum 3 ya da 6 aylık yaşamaya yetecek kadar para birikimi. Örnek olarak Almanya’yı verecek olursak para birimi Euro dur. Son gelinen durumda yaklaşık olarak Türk Lirasına karşı yedi kat daha güçlü bir para birimidir. İş arama süreciniz eğer siz gitmeden önce işiniz hazır değilse aylar sürebilir bu zaman zarfında size yetecek kadar paranızın yanınızda bulunması gerekmektedir. Bazı ülkeler ise ülkeye giriş için bankanızda yüklü miktarda paranın olmasını ister buna İngiltere’yi örnek verebiliriz.
Yurtdışı İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurtdışı iş ilanlarına iş başvurusunun ikinci yoluna bakacak olursak bir şirketin verdiği ilana başvurup CV’nizi göndermeniz ve online mülakattan sonra işe kabul olmanız. Gelelim yurtdışı iş başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabına. Bu süreç oldukça meşakkatli ve iş gücü niteliği yüksek olan işlere hitap etmektedir. Örnek olarak bir mühendisi verecek olursak ülkemizde yaptığı işi artık dünya standartlarında yapabilecek nitelikte olması gerekmektedir. Bir de bu niteliği Cv’nizde kanıtlamanız gerekmektedir.
Burada Cv’nizde bulunan çalıştığınız şirketler, yaptığınız yüksek lisans ve doktora, yüksek lisans ve doktorada çalıştığınız konu ile bakınca göz dolduran ve niteliğinin yüksek olduğunu göstermesi önemlidir. Özellikle proje bazlı çalışan büyük şirketler Cv’nin yanında hazırladığınız portfolyo dosyasını da incelemek ister.
Mutlaka okuyun: Yurt Dışında Çalışmanın Size Artıları ve Eksileri
Yurtdışı iş ilanlarına Başvuru Şartları
Ön koşulları sağlayan kişiler haftanın belli saatlerinde online olarak iş görüşmesine alınırlar. Mülakatta başarı gösterirseniz sizinle ön sözleşme imzalayarak ülkelerine davet ederler. Bu gibi süreçlerde ilk öncelikle çalışacağınız ülkenin dilini bilmeniz istenir ancak çok iyi derece İngilizceye sahipseniz bu göz ardı edilebilir bir durumdur. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise diploma denkliğidir. İyi mühendislik fakültelerinin çoğunda denklik hali hazırda varken maalesef birçok üniversitenin yurtdışı denkliği yoktur.
Özellikle sağlık çalışanı iseniz diploma denkliği kesinlikle olmazsa olmaz bir şarttır ve yasalar ile zorunlu koşulmuştur. Örneğin Avrupa’nın gözde mesleklerinden olan Veteriner Hekimliği ele alacak olursak denklik alması en zor bölümlerdendir. Diploma denkliği için her ülkenin kendine has yöntemi vardır. Örneğin Veteriner Hekimlikte denklik almak için ilk önce kendi ülkenizde gireceğiniz bir yazılı sınava daha sonra gireceğiniz dil sınavı vardır. Bundan sonra ise geri kalanı yurtdışında geçen eğitim ve ameliyat izleme komisyonu ve birçok sunuma tabii tutulmanız. Tıp fakültesi için ise yine yakın fakat kendi içinde farklılıkları olan bir sistem mevcuttur.
Dünya çapında birçok ülkede faaliyet gösteren şirketlerde bu durum oldukça yaygın olup yurtdışına çıkmanız için gerekli olan yasal düzenlemeleri ise genellikle şirketinizin yaptığı bir sistem mevcuttur. Bu şekilde yurtdışı iş ilanları için iş başvurusunda bulunup çalışmaya başlamak daha zahmetsiz ancak uzun süre bir şirkette çalışmanızı gerektiren bir yoldur.
Mutlaka okuyun: Yurt Dışında Çalışmak İçin En İyi 4 Ülke