eDevlet

Suudi Arabistan İş İmkanları, Arabistan’da Çalışmak

Yakın zamanda ülkemizde artan işsizlikten yakınan işçilerin ve kalifiye işçi bulmakta zorlanan işverenlerin sıklıkla gündeminde bulunan konulardan biri yurtdışında imkanı konusudur. İş imkânları arasında yurtdışını düşünmeye başlayan herkes için bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken çok özel ve hassas tüyolar vardır. Örneğin; iş olanağı tanıyan ülkenin kültürünü veya coğrafyasına bilmek çok elzem bir bilgi olacaktır. Özellikle iş imkânlarının cömert olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan iş imkanları ile birçok Türk vatandaşını ağırlamaktadır.

Arap yarımadasında yer olan Suudi Arabistan iş imkanları acısından bölgenin en iyi olanaklarına sahiptir. Dünyanın farklı birçok ülkesinden işçi alımı yapmaktadır. Suudi Arabistan, nüfusu yaklaşık olarak 30 milyon civarında ve yüz ölçümü oldukça geniş olan bir ülkedir. Ülkenin başkenti Riyad ve resmi dili Arapçadır. Para birimi olarak Riyal kullanılan ülkenin tarihi ile ilgi bilmeniz gereken en temel bilgi ise tarihinin ilk peygamber ve ilk yaratılmış insan olan Hz Âdem’e kadar eski olduğudur.

Suudi Arabistan’ın Hızla Yükselen Ekonomisi

1932 yıllarında bölgede petrolün bulunması ve petrol rezervinin zenginliğinin test edilmesi ile ülke ekonomisini dünya ekonomisini yönlendirecek seviyeye çıkarmıştır. Suudi Arabistan, Orta Doğu bölgesinin en büyük petrol üreticisidir. Suudi Arabistan’ının yıllık ekonomik büyüme hızı % 9,8 üzerindeyken yeraltı kaynağından elde ettiği ekonomik gücü dışında turizmde ülkede çok önemli bir gelir kaynağına sahiptir.

Suudi Arabistan İş İmkanları

Ülkede çalışmak içi öncelikle bir pasaport ve vizeye ihtiyacınız olacaktır. Tüm resmi süreçler ve prosedürleri hakkında kesin hükümlere sahip olan Suudi Arabistan iş imkanları açısından oldukça fazla seçenek sunmaktadır. Sadece Türk değil pek çok dünya vatandaşı için cazip bir seçenek olan Suudi Arabistan’da istihdam gıda, tekstil ve inşaat sektöründe yoğunlaşmış durumdadır. Hurma ve palmiye bitkilerin ön planda tutulduğu gıda sektörü, Suudi Arabistan iş imkanlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Özellikle hac dönemlerinde kutsal topraklara giden vatandaşlarımızın Türk restoranlarını tercih etmesi ülkedeki gıda sektörüne büyük bir ivme kazandırmıştır. Bu nedenle ülkede pek çok Türk kebap ve pide ustası iş ilanları bulunmaktadır.

Her daim canlılığını koruyan bir sektör olan inşaatta ise vasıflı ve vasıfsız birçok personel ülkeye getirilmektedir. Kâbe ziyaretlerinin her yıl giderek artması ülkedeki konaklama tesislerinin yenilenmesi ve genişlemesine zemin hazırlamaktadır. Suudi Arabistan’da bulunan yerli iş gücü inşaat sektöründe yeterli bulunmaması yabancı işçilere istihdam sağlanmasına neden olmuştur. Özellikle tecrübeli şantiye şefi, ustabaşı ve vasıflı diğer inşaat çalışanları için Suudi Arabistan iş imkanı fırsatı sunmuştur.

Ülkede revaçta olan bir diğer sektör ise tekstildir. Ülkede yerli üretimin yok denecek kadar az olması nedeniyle Türk ve Avrupalı birçok tekstil perakende markaları Suudi Arabistan’a şube açmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra ülkede tekstil sektöründe bireysel olarak girişim yapmak isteyenler,  Türkiye’den aldıkları toptan tekstil ürünlerini ülke pazarında satmaktadır.

Suudi Arabistan’da Çalışmak

Suudi Arabistan’da çalışmak için özel firmaların ilanlarını takip edebileceğiniz gibi İŞKUR ilanlarına da göz atabilirsiniz. Ülkede yer alan birçok firma Türkiye’den sağlayacağı işçilerin alımını İŞKUR çatısı altında gerçekleştirmektedir. Firmaların sözlü ve yazılı mülakata tabi tutmasının ardından çalışacağınız firma ile konaklama, ulaşım, sigorta ve ücret konularını detaylı bir şekilde görüşmenizde fayda olacaktır.

Mutlaka okuyun: Arabistan’da Çalışmak

Suudi Arabistan Çalışma Vizesi

Suudi Arabistan’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının öncelikle çalışacakları kurum ve kuruluştan davet/kabul mektubu alması gerekmektedir. Çalışma vizesi için zorunlu bir belge olan davet/kabul mektubunun ardından gerekli belge ve evrakların toparlanması gerekmektedir. Suudi Arabistan çalışma vizesi başvurusu için gerekli evraklar ise şu şekildedir;

  • Davetiye
  • Davet eden ülkenin şahadetnamesi (diploma, sertifika, onaylı belge)
  • Geçici iş sözleşmesi
  • Şirketin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben yazılan ve T.C. Ticaret Odası onaylı vize talep dilekçesi
  • Güncel şirket belgeleri (vergi levhası, sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri, faaliyet belgesi)
  • SGK işe başlama bildirgesi
  • Cumhuriyet Savcılığından alınan sabıka kaydı aslı
  • A4 formatında nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Pasaport
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Barkod

Mutlaka okuyun: Arap Ülkelerinde Çalışmak İsteyenlere Tavsiyeler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu