eDevlet

SGK Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik için başvuru yapanların başvurularını sorgulamak için nasıl bir yol izledikleri merak konusudur. Peki, SGK emeklilik sorgulaması nasıl yapılır? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar...

İşi, memur, kendi adına çalışan esnaf ve tarım işçilerin emeklilik şartları ilgili kanunlarla farklı olarak düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra kadın ve erkek çalışanlarında emeklilik şartları birbirinden farklıdır. Durum böyle olunca pek çok vatandaşımız SGK emeklilik sorgulaması hakkında detayları merak ediyor. SGK’ya bağlı olarak çalışan 4A’lı çalışanların emeklilik şartlarını ve ne zaman emekli olabileceklerini haberimizde yer verdik. Bu arada çok sık konuşulan ve milyonlarca çalışanı etkileyen erken emeklilik (EYT) şartlarının neler olduğunu da yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte EYT ve emeklilik sorgulaması için derlediğimiz bilgiler.

SGK Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Milyonlarca çalışanın en çok istediği konuların başında erken emeklilik hakkı kazanmak geliyor. Sosyal güvenlik alanında yapılan son düzenlemelerin ardından 3 bin 600 ve 5 bin pirim iş günü ile emekli olma şartları ise vatandaşlarımız tarafından araştırılıyor. SGK’nın yaptığı bu son güncellemeyle erken emeklilik hakkı kazanan bir kısım kişinin bu durumdan haberdar olmadığı anlaşılıyor. 1999’da önce SGK’lı kişiler 3 bin 600 pirim gün sayısı ve 15 yıllık sigorta süresini tamamladıklarında belirtilen yaş sınırlarında erken emekli olabiliyor. Eğer 8 Eylül 1999 yılından önce sigorta girişiniz varsa SGK emeklilik sorgulaması yaparak kaç yaşında emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eski adıyla SSK yeni adıyla ise 4a’ya bağlı çalışanlar e-devlet sistemine giriş yaparak emekli olabilecekleri tarihi ve şu ana kadar ödenmiş sigorta pirim toplamlarına ulaşabilirler. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu  adresine giderek T.C kimlik bilgileri ile sorgulama yapabilirler.

4A Emeklilik Sorgulama İşlemleri

İlk sigorta girişi 1999 yılından önce olan 4a çalışanları verilen tabloya göre kolayca öğrenebilmektedir. 3600 iş günü pirim ödemesi yapmış ve 15 yıllık hizmet süresini tamamlamış olan 1999 tarihinden önce SSK kaydı olan çalışanların emeklilik yaş hesaplamaları şöyledir:

  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005 tarihleri arasında 56 yaşında emekli olunabilir,
  • 24 Mayıs 2005-23 Mayıs 2008 tarihleri arasında 57 yaşında emekli olunabilir,
  • 24 Mayıs 2008-23 Mayıs 2011 tarihleri arasında 58 yaşında emekli olunabilir,
  • 24 Mayıs 2011-23 Mayıs 2014 tarihleri arasında 59 yaşında emekli olunabilir,
  • 24 Mayıs 2014 tarihinden sonra SGK girişi olan çalışanlar ise 60 yaşında emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

Yukarıda verdiğimiz tarih aralıklarını yerine getiren sigortalılar yaşadıkları bölgedeki SGK İl Müdürlükleri’ne başvuru yaparak 3 bin 600 pirim gün sayısı üzerinden emekli olabilirler. Verdiğimiz bu bilgilere ek olarak 8 Eylül 1976 yılı ve öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişiler ise belirtilen şartları yerine getirmeleri durumunda yaş sınırı olmadan emeklilik hakkına sahip olurlar. Bu şartlar; 5 bin gün pirim ödemek ve 25 yıllık çalışmış olmak.

Bunun dışında 24 Mayıs 1979 yılı ile 23 Kasım 1980 yılları arasında 25 yılık hizmet sürelerini tamamlayan çalışanlar eğer 5 bin gün pirim ödemeleri tamamlandıysa 44 yaşında emekli olabilirler. Diğer tarih aralıklarında emeklilik yaş ve süresini öğrenmek için SGK’nın resmî web sitesine giriş yaparak tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: SGK Girişi 1999’dan Önce Olanlar Kaç Yılda Emekli Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu