eDevlet

Düşük Sermaye İle Ne İş Yapılır?

Düşük sermaye ile ne yapılır sorusu pek çok insanın kafasından geçen bir sorudur. Birçok insan günümüzde kendi işini kurmak istemektedir ama mevcut şartları elvermediği için ya da yeterince sermayeleri olmadığı için bir türlü kendi işlerine başlama şansları olmamaktadır. Oysa bugün Facebook gibi bir sosyal medya sitesinin bile ortaya çıkışında çok büyük sermayeler yoktur. İşin özünde çok iyi fikirler, doğru zamanda doğru strateji ile piyasaya sunulduğu zaman büyük sermayeler koymadan kısa sürede bile çok iyi kazançlar elde etmek mümkündür. Bu yazıda da kendi işini yapmak isteyenlere, yatırım uzmanlarının önerileri noktasında ufak tefek ipuçları vermeye çalışacağız.  Dilerseniz adım adım başlayalım.

Beş Bin Liraya Yapılacak İşler

Bu yazıda elimde sadece beş bin liram var, bu da para mı hayatta kendi işimi yapamam diyenlere hitap edeceğiz. Düşük sermaye ile ne iş yapılır sorusunun yanıtını tam olarak bu noktadan vereceğiz. Unutmayalım ki başlamak bitirmenin yarısıdır. O yüzden beş bin liraya az bir para gibi bakmayın. Bu para ile çok fazla iş yapmanız pek ala mümkün. Siz yeter ki hayal edin ve isteyin. İlk adımı atın. Gerisi azim ve kararlılığınız ile gelir. Bir de  şunu unutmayın yüksek sermaye ile açtığınız işlerin riski çok daha büyüktür. O yüzden beş bin lira gibi bir para ile kendi işinizi kurup batırsanız bile hem kendi hayalinizi dener, hem de çok ciddi bir kayıp yaşamazsınız. Dahası başarır iseniz alacağınız keyif ise çok daha başka olacaktır.

Az Sermaye İle Hangi İşi Kurabilirim?

Bir ana üstte de ifade edilmeye çalışıldığı gibi çok az görünse de 5 bin Türk Lirası hiç de az bir para değil. Evet,  elbette doğru bir biçimde fizibilite yapılması koşulu ve kendinizi paranız ne olursa olsun yapacağınıza olan inancınız ile düşük sermaye ile ne iş yapılır diye merak edenlere çok iyi örnek olabilirsiniz.

Yine de kendinize bu noktada çok güvenmiyor iseniz o zaman bir yatırım danışmanına danışarak bilgi edinebilir, akıl alabilirsiniz. Atalarımız boşuna akıl akıldan üstündür dememiş. Böylesi bir işe girişir iken dükkan seçiminin çok önemli olduğunu unutmayın. Burada iki temel kriter var. İlki bu iş için ayırabileceğiniz toplam bütçe ki siz düşük bir sermaye ile gireceğiniz için aylık ödeme yapacağınız, dükkan kirası düşük olan bir yeri seçmeniz fayda var. İkinci önemli olan parametre ise dükkanın konumu. Yapacağınız işe uygun olarak dükkan seçimini yapmalısınız. Bazı işyerlerinin mutlaka görünür noktada olması gerekir. Bazı işyerleri ise hizmet bazlı olduğu için bu durum çok da önemli değildir. Ayrıca seçtiğiniz dükkanın bulunulan bölgede tek olmasına da dikkat etmelisiniz. Böylece arz çok daha fazla olacaktır. Örneğin öğrencilere yakın bir mesafede eğer yok ise  küçük bir çiğ köfte dükkanı açmak son derece akılcı bir adımdır.

Düşük Sermaye İle Yapılabilecek İşler

Yukarıda verilen çiğ köfteci örneğinde olduğu gibi, küçük bir bakkal, ev yemekleri yapan bir dükkan, butik bir çiçekçi açmak da düşük sermaye ile yapılabilecek işler arasındadır. Evde paketleme işi ise maliyetsiz bir iştir. Keza seyyar tavuk pilav işini de unutmamak gerekir.Tüm bunlara istinaden kendi işinizi kurar iken adım adım atmanız gereken adımlar aşağıda ifade edildiği biçimdedir.

  • Sermayenizi en baştan hazırlayarak ilk adımı atın
  • İş fikrinizi net bir biçimde belirleyin.
  • Bir iş planı mevcut gerçekliğinize uygun biçimde hazırlayın ya da yapamıyor iseniz bu alanda çalışan danışmalara hazırlatın.
  • Fiziki olarak işyerinizi açacağınız dükkanı belirleyin ki işin en önemli püf noktalarından bir tanesi tam olarak budur.
  • Resmi olarak hizmet veren yerlerde yapılacak olan işlemleri zaman kaybetmeden bitirin
  • Ruhsatınızı alın ve hemen işyerinizi faaliyete geçirin.
  • Elbette bir biçimi ile reklam çalışmalarınızı da ihmal etmeyin

Ticaret İçin Beş Binlik Yeterli mi?

Sonuç olarak size beş bin lira yeter neden yetmesin. Üstte ifade edilen şeylere dikkat ederek bu işleri yapabilirsiniz. Hatta son dönemlerde çok moda olan vintage dükkanı açarak çok daha az para ile çok karlı bir yatırım yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu